Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Pedvālē Jāņus svinēs indiešu noskaņās

Easyget.lv, 11.06.2013. 13:19 | komentāri (1)

Šogad Jāņu nakts Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā mākslinieciskā ideja balstīta latviešu un indiešu kultūras savstarpējās sakarībās un mijiedarbībā
Pedvālē Jāņus svinēs indiešu noskaņās

Jau tradicionāli Jāņu svinēšana Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā būs radošs notikums, kurā māksla savienosies ar tradīcijām un rituāliem. Šogad Jāņu naktij Pedvālē dots nosaukums „Akmens. Tautasdziesma”, un tās mākslinieciskā ideja balstīta latviešu un indiešu kultūras savstarpējās sakarībās un mijiedarbībā, informē muzeja direktors Ojārs Feldbergs.

Viszināmākā un plašāk izplatītā Jāņu nakts tradīcija ir ugunskura dedzināšana, gaismas uzturēšana visas nakts garumā. Atrašanās pie ugunskura, liesmu dejas vērošana ir neatņemama meditatīva Jāņu rituāla sastāvdaļa. Ugunij būs īpaša vieta arī Pedvāles Jāņu nakts svinībās. Svētku svinīgā daļa sāksies ar saules pavadīšanu un uguns iedegšanas rituālu, kuru īstenos Vinaja Čaitanja (Indija) un Jānis Atis Krūmiņš (Latvija). Nakts laikā gan tradicionālās, gan mūsdienīgās noskaņās notiks muzicēšana, dziesmu dziedāšana, dancošana un iešana rotaļās. Svinību rituāli tiks īstenoti, līgotajiem pastaigājoties pa Pedvāles pļavām un gravām no saulrieta līdz saullēktam. Līgotāji varēs redzēt indiešu klasiskās dejas un klausīties Indijas tradicionālo mūziku, būs arī laikmetīgās dejas izrāde un nakts noslēgumā – Jāņu nakts auglības tēmai veltīta performance. Saullēktu sagaidot, notiks arī Pedvāles tradicionālais Jāņu rīta vīru skrējiens.

Svētkos piedalīsies folkloras kopas „Talsi” un „Trejteka”, tautas muzikanti „Tals’ trimiš”, Dienvidindijas klasiskās dejas studija „Bharata”, Indijas klasiskās mūzikas skola „Sarasvati”, mūziķis Valdis Muktupāvels, deju grupas „Dzirnas” dejotāji, Starpdisciplinārā mākslu studija „Idea Gnosis”, kā arī citi mākslinieki. Pasākuma režisors – Kārlis Krūmiņš.

Svētku programmā:

  • No 19.00 līdz 21.30 notiks gatavošanās Jāņu svinēšanai – vainagu pīšana, siera siešana, lāpu liešana, prievīšu pīšana. 
  • 21:30 sāksies Saules pavadīšanas rituāls ar ugunsrata velšanu un iziešanu cauri trejiem vārtiem, kam sekos ugunskura rituāla aizdedzināšana latviešu un indiešu tradīcijās. Tiks aizdedzināta arī pūdele, pie kuras notiks vīru spēka rituāls, bet turpat netālu bērzu birzī notiks sievu auglības rituāls. Svētki turpināsies ar rotaļām, dančiem un apdziedāšanos. 
  • Pusnaktī sāksies koncerts „Vasaras Saulgriežu kosmiskā skaņa” ar latviešu folkloras un indiešu kultūras elementiem. Savukārt plkst. 1:00 būs starpdisciplinārās mākslu studijas „Idea Gnosis” performance. 
  • Pasākumu noslēgs ugunsrata laišana, kā arī tradicionālais Jāņu rīta vīru skrējiens un saules sagaidīšana.

Krodziņā Dāre no 22. jūnija būs apskatāma Jāņu svinēšanai Pedvālē veltīta fotogrāfiju izstāde.

Vairāk informācijas www.pedvale.lv

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV