Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos

Easyget.lv, 17.06.2013. 13:14

Rīgas kalnu ielīgošana un saulgriežu uguņu iedegšana jau kļuvusi par tradīciju, un arī šogad no 18. līdz 21. jūnijam līksmi skanēs Torņakalns, Dzegužkalns, Āgenskalns, Čiekurkalns un Grīziņkalns.
Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos

Otrdien, 18. jūnijā, plkst. 19.00 Torņakalnu ielīgosim kopā ar Ivetu un Vidvudu Medeņiem un folkloras draugu kopu “Skandenieki”. Pirmās saulgriežu ugunis aizdegsim J.Akuratera muzeja dārzā (O.Vācieša ielā 6a), bet tad pēc vainagu darināšanas, Jāņu godināšanas un saimnieku aplīgošanas dosimies uz O.Vācieša muzeju apdziedāt Jāņu māti, iet rotaļās, dancot un zīlēt ar koku zariem.

Savukārt trešdien, 19. jūnijā, plkst. 19.00 brangi skanēs Dzegužkalns, kad to ielīgot un iedancot aicinās Ilga Reizniece un “Rīgas Danču Klubs” Dzegužkalna estrādē.

Ceturtdien, 20. jūnijā, plkst. 19.00 ielīgosim Āgenskalnu E.Smiļģa Teātra muzejā (E.Smiļģa ielā 37/39) kopā ar Ilmāru Pumpuru, “Hāgenskalna muzikantiem” un dejotājiem no folkloras deju kopas “Dandari”. Iesim rotaļās, dziedāsim, pušķosim māju un sētu, gaidīsim viesus. Dzirdēsim arī kādu ziņģi un iemēģināsim arī senās Rīgas dejas (Frankēzi, Stūrstepu, Padespaņu un Olimpiju), un vakara noslēgumā veclaiku balles mūzika: valsis, fokstrots un tango.

Savukārt piektdien, 21. jūnijā, Čiekurkalnu ielīgosim jau plkst. 12.00 ar vasaras gadatirgu Čiekurkalna tirgū. Signe Sniedze un Baumaņu ģimenes kapela aicinās darināt vainagus, aplīgos tirgotājus, vadīs Goda apli, aicinās rotaļās, dziedās, stāstīs ticējumus un zīlēs. Noslēgumā mūzikas programma ar humora piesitienu un padomiem jāņotājiem, kā arī konkursa par skaistāko ziedu vainagu un svētku tērpu apbalvošana.

Piektdienas vakarā no plkst. 19.00 ielīgošana turpināsies Grīziņkalna parkā kopā ar Ievu Bērziņu, Ilmāru Pumpuru un folkoras kopām “Dandari”, “Krulla” un “Ciguzis”. Gaidot svētkus, atgādināsim svarīgākās Jāņos veicamās darbības: mājas sapošana un pušķošana jeb sevis sakārtošana, viesu gaidīšana jeb dalīšanās labumos, kā arī uguns aizkuršana, sakralizējot telpu.

Līgošana - tā ir gaismas saglabāšana visu nakti arī garīgā nozīmē, un kā to aizvadīt, to piedzīvosim, iededzot saulgriežu ugunis Rīgas kalnos.

Ielīgošanu rīko Austras biedrība ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu. Pasākumi notiek bez ieejas maksas.

Foto: Saulgriežu uguns. Foto (c) flickr.com/Kimitobo

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV