Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Rīgas Zoo ieradušies pingvīni

Easyget.lv, 22.07.2013. 12:56 | komentāri (3)

Rīgas Zooloģiskajā dārzā no Vācijas un Nēderlandes zooloģiskajiem dārziem ieradušies 14 Humbolta pingvīni, lai šeit pavadītu 3 mēnešu ilgu karantīnas laiku, pirms izceļošanas no Eiropas Savienības uz Ķīnu.
Rīgas Zoo ieradušies pingvīni

Apmeklētāji pingvīnus varēs aplūkot no 23. jūlija plkst. 13.00 līdz septembra beigām, informē Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Rīgas zoodārzs arī pērn tika izraudzīts par piemērotu vietu caurceļojošai Džentū pingvīnu grupas karantīnai. Latvija ir viena no nedaudzajām valstīm Eiropā, kur pēdējā desmitgadē nav konstatēti saslimšanas gadījumi ar putnu gripu.

14 Humbolta pingvīni Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieradās jau pirms nepilnas nedēļas no vairākiem Vācijas un Nēderlandes zooloģiskajiem dārziem. Putni šobrīd veiksmīgi adaptējušies un jau labprāt mielojas ar siļķēm, kurās ir paslēpta profilaktiskā zāļu un vitamīnu deva. Ir sācies spalvu maiņas laiks un daža pingvīna ar izspūrušais „uzvalks” varētu mulsināt kādu līdzcietīgāku apmeklētāju. Lai uzņemtu pingvīnus, viena no Flamingu mājas telpām tika rūpīgi sagatavota atbilstoši karantīnas nosacījumiem un pingvīnu īslaicīgas turēšanas prasībām. Tajā ir uzstādīti kondicionieri, kas telpā uztur pastāvīgu plus 10-12 °C temperatūru. Lai nodrošinātu ērtāku pingvīnu apskati, pie Flamingu mītnes ārējiem logiem ir uzbūvēta papildus skatu platforma. Pērn, Džentū pingvīnu viesošanās izraisīja necerēti lielu interesi un pēc zoodārza aplēsēm 2012. gada augustā pingvīnus bija aplūkojuši 78 000 apmeklētāju.

Pingvīni Rīgā apmetas ik pa laikam

Pasaulē sastopami 17 sugu pingvīni. Rīgas Zooloģiskajā dārzā uz īsu laiku bijuši apskatāmi dažādu sugu pingvīni. 1936. gadā Rīgas Zoodārzs saņēma norvēģu konsula un polārpētnieka L. Kristensena dāvanu – pāri zeltcekula pingvīnu, kuri nepārcieta silto Latvijas vasaru. 1962. gadā zooloģiskajā dārzā apmēram mēnesi rīdzinieki varēja apskatīt vairāk nekā 30 pingvīnu grupu. Džentū, Magelāna un zeltmatu pingvīni te uzturējās pirms filmēšanās V. Durova filmā „Neparastā pilsēta” (M. Gorkija studija). Savukārt 1985. gadā jūrnieki Rīgas zoodārzam atdeva vienu pingvīnu, kurš drīz pēc tam tika pārsūtīts uz Lietuvas jūras muzeju Klaipēdā un kļuva par prāvas pingvīnu saimes „ciltstēvu”. Pērn, 2012. gada augustā zooloģiskā dārza apmeklētājus un darbiniekus priecēja un sajūsmināja Džentū pingvīni - trešie lielākie pingvīni pasaulē.

Šogad iepazīsim Humbolta pingvīnus

Augumā tie sasniedz 56-66 cm, bet svars ir aptuveni 4,5 kg. Savvaļā sastopami Dienvidamerikas rietumu piekrastē no Čīles līdz Peru, Humbolta straumes auksto ūdeņu zonā. Barību, lielākoties nelielas bara zivis – anšovus un sardīnes meklē piekrastes ūdeņos. Ēd arī kalmārus un vēžveidīgos. Medī parasti līdz 60 m dziļā ūdenī, bet ir novēroti gadījumi, kad medī arī 150 m dziļumā. Humbolta pingvīni ir veikli peldētāji un tie var sasniegt ātrumu līdz 32 km/h. Viņiem ir lieliska redze gan zem ūdens, gan uz sauszemes.

Humbolta pingvīni iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā, savvaļas populācija turpina ievērojami samazināties. Putnus apdraud gan globālās klimata izmaiņas, gan putnu barības bāzes - zivju krājumu pārmērīga nozveja. Teritorijai neraksturīgās spēcīgās un plašās lietusgāzes noposta ligzdošanas vietas. Pingvīni nereti sapinas zvejas tīklos un tiek medīti gaļas dēļ, ko cilvēki lieto pārtikā un izmanto kā ēsmu zivīm. Tiek prognozēts, ka šī pingvīnu suga izmirs jau pēc dažiem gadu desmitiem.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV