Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Paula Valdena 150.gadadienu svinēs ar vairākiem sarīkojumiem

Easyget.lv, 24.07.2013. 14:32

Piektdien, 26.jūlijā, Latvijā tiks svinēta slavenā latviešu izcelsmes ķīmiķa Paula Valdena 150 gadadiena. Tas ir nozīmīgs notikums Latvijas zinātnes dzīvē, kas izpelnījies arī starptautiskās sabiedrības uzmanību. Paula Valdena 150.gadadiena iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2012. - 2013.gadam līdzas tādu izcilu personību gadadienām, kā Klods Debisī, Džuzepe Verdi, Rūdolfs Dīzels u.c.

"Paula Valdena atklājumi ir devuši būtisku ieguldījumu zinātnes, it īpaši organiskās ķīmijas attīstībā, kā arī zinātniskās un tehniskās izglītības pilnveidē. Viņa darbība izceļ UNESCO ideālus zinātnē un izglītībā. Paula Valdena sasniegumi joprojām ir nozīmīgi zināšanu un pieredzes apmaiņā pasaules valstu starpā, kas notiek zinātnes mērķu sasniegšanas vārdā," skaidro UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika.

UNESCO LNK sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Rīgas pilsētas pašvaldību, Valmieras pilsētas pašvaldību, Pārgaujas novada pašvaldību un Ungurmuižas muzeju piedāvā plašu pasākumu programmu 26.jūlijā - Paula Valdena dzimšanas dienā, 150.gadadienā.

Svinību ietvaros tiks atklātas divas ielas, kas nodēvētas par godu slavenajam ķīmiķim. Pulksten 9.00 paredzēta Paula Valdena ielas atklāšana Rīgā, Ķīpsalā netālu no Rīgas Tehniskās universitātes, kuras priekšteča Rīgas Politehniskā institūta rektors viņš ir bijis divreiz. Savukārt pulksten 12.00 tiks atklāta Paula Valdena iela Valmierā, kuras apkaimē atrodas vairākas nozīmīgas vietas, kas saistās ar viņa dzīvi Latvijā.

Pārgaujas novada Rozulā tiks atklāta piemiņas zīme pie pārceltajām Paula Valdena dzimtajām mājam. Ungurmuižā, kur zinātnieks savulaik strādājis par mājskolotāju, Imanta Ziedoņa Dižkoku atbrīvošanas biedrība nodēvējusi ozolu viņa vārdā. Pie šī ozola tika atklāta informatīva plāksne.

Paula Valdena 150.gadadienas svinībās piedalīsies Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs, ilggadējs Paula Valdena darba pētnieks Jānis Stradiņš, UNESCO LNK Asamblejas locekle, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete, ķīmijas vēsturniece un Paula Valdena darba pētniece no Rostokas Universitātes Gisela Boeck, kā arī Somijā dzīvojošais slavenā ķīmiķa mazdēls Erkki Hollo.

Pauls Valdens ir viens no ievērojamākajiem 20.gs. pirmās puses ķīmiķiem - dinamiskās stereoķīmijas un neūdens šķīdumu elektroķīmijas pamatlicējs. Pateicoties viņa zinātniskajai aktivitātei un ilgstošajai ietekmei zinātnē, Pauls Valdens iemantojis pasaules mēroga atpazīstamību un, iespējams, ir viens no pasaulē vislabāk zināmajiem latviešu izcelsmes zinātniekiem. Par vienu no lielākajiem viņa sasniegumiem uzskatāma optiskās apgriezenības atklāšana, kam ir būtiska nozīme organiskajā ķīmijā un medikamentu sintēzē. Septiņas reizes nominēts Nobela prēmijai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV