Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Šonedēļ Limbaži līksmo 790.jubilejā

Easyget.lv, 30.07.2013. 12:51

No 31.jūlija līdz 4.augustam Limbažu pilsēta svinēs 790 gadu jubileju. Svētki sāksies ar diviem starptautiskiem festivāliem.

Otro gadu pilsētā notiks festivāls „Kokle un tai līdzīgie instrumenti apkārt Baltijas jūrai”, kurā piedalīsies dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Zviedrijas un Somijas. 12.reizi teātra cienītājus priecēs amatierteātru festivāls „Spēlesprieks”. Tajā izrādes pilsētniekiem un viesiem par prieku spēlēs dalībnieki no Latvijas, Lietuvas Igaunijas un Krievijas.

Svētkos tiks turpinātas senās tradīcijas, taču netrūks nebijušu pārsteigumu. Piektdienas vakarā Baumaņu Kārļa laukumā atklāsim pilsētas jubilejas svinības, atraktīvi noformējušies, dosimies svētku gājienā un priecāsimies par jaunāko limbažnieku braucamrīku parādi „Mazie limbažnieki rullē!”. Lielezerā sacentīsimies vikingu laivu braucienos, pastaigāsimies ūdensbumbās, izgaismosim Lielezera ūdeņus un tajos kaisīsim sudrabu. Sestdienas rīts agri sāksies makšķerniekiem, jo Lielezerā būs jāsacenšas par lielāko lomu. Nedaudz vēlāk pilsētniekus modinās pūtēju orķestris, lai mudinātu doties uz Latvijā ražoto preču un amatnieku tirgu, apskatītu ar ziedu kompozīcijām iezīmētos pilsētas senos vārtus un piedalītos dekora „Mūsu pilsētas krāsas” veidošanā. Lai ikviens svētku dalībnieks sajustu īstu jubilejas gaisotni, pilsētas ielās spēlēs ielu muzikanti. Dzirnavu iela pārvērtīsies par mākslinieku ielu.

Ar moto „Atveram sirdis draugiem” Baumaņu Kārļa laukumā un estrādē dienas garumā uzstāsies novada sadraudzības pašvaldību mākslinieciskie kolektīvi. Tā būs iespēja redzēt un izbaudīt norvēģu, vāciešu, baltkrievu un lietuviešu kultūru un to dejošanas, dziedāšanas un instrumentu spēles tradīcijas. Svētku dalībniekus laukumā un estrādē priecēs vairāki mākslinieki savos koncertos, tostarp, Čigānzēni, „Lauku muzikanti”, saksofonisti Ilze Lejiņa un Freds Hormains, dziedošās dvīnes māsas Molleres, Limbažu jauniešu grupa „Still in Jungle”, līnijdejotāji, kā arī pilsētas pašdarbnieki koncertā „Mēs savai pilsētai” Limbažu ev.lut. baznīcā.

Limbaži ir sudraba pilsēta, tāpēc sudrabu būs iespēja redzēt gan līgavu rotās, gan sudraba meistaru prasmīgajās rokās, kā arī piedalīties logo „Limbaži sudrabā” ideju prezentācijā.

Viduslaiku garam atbilstošas izdarības - brīvdabas pirti, uz ugunskura vārītu Bukstiņputru, viduslaiku zupu un citus ēdienus un dzērienus svētku priekam – varēs baudīt pilskalnā. Ekspresizstādē atklās, kāda izskatījusies arhibīskapa rezidence. Ieeja Limbažu muzeja izstādēs, ekspozīcijās un skatu torņos – bez maskas.

Padomāts par tiem, kurus saista tehnika un dažādi braucamrīki. Svētkos tiks dots starts retro motocikliem. Nostalģiska būs padomju laika transporta līdzekļu parāde. Svētkos neiztikt bez sportiskām aktivitātēm. Sestdien Lielezera krastmalā notiks pludmales volejbola čempionāts, pilsētas skvērā - šaha turnīrs, noslēgsies arī Vidzemes velomaratons.

Svētki sarūpēti arī bērni. Jau no trešdienas mazajiem limbažniekiem būs iespēja jautroties atrakcijās Vienības parkā un pie estrādes. Sestdien parkā tiks iegriezts „Pārsteigumu karuselis” ar rotaļām un konkursiem kopā ar Jogitu un Kašeru. Radošās darbnīcas būs sarūpējuši pirmsskolas iestāžu „rūķi”. Kopā ar Limbažu mākslas skolas audzēkņiem varēs veidot salmu figūras.

Īpašs būs koncerts „Nāk vakars manā pilsētā” sestdienas vakarā estrādē. Tā pirmajā daļā skatītājiem tiks rādīti mūsdienu Limbaži un limbažnieki ar bērnu un jaunieši, sportistu, dziedātāju un dejotāju piedalīšanos. Savukārt koncerta otrā daļa skatītājus aizvedīs uz senākiem laikiem, neatkārtojamu noskaņu radīs komponista Uģa Prauliņa rokoperas „Odit et amo” mūzika ar paša komponista un pazīstamu mākslinieku piedalīšanos un Limbažu novada māksliniecisko kolektīvu sniegums, diriģēs Limbažu apriņķa koru virsdiriģents Kaspars Ādamsons. Pēc koncerta līksmosim ballē kopā ar Fēliksu Ķiģeli, dziedošo ugunsdzēsēju Jāni Buķeli, Lieni Šomasi, "Lauku muzikantiem" un DJ Japāni.

Pēc kārtīgas ballēšanās būs nepieciešams atgūt spēkus, to varēs darīt svētdien estrādē, kur spēcīgākie vīri demonstrēs savu spēku un sacentīsies Latvijas spēkavīru čempionātā.

Ar pilsētas svētku programmu var iepazīties www.limbazi.lv sadaļā „Limbaži līksmo 790”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV