Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

88% iedzīvotāju par nepieņemamu uzvedību atzīst mežu piemēslošanu

Easyget.lv, 09.08.2013. 15:03

Lai arī 18% Latvijas iedzīvotāju pilnīgi nepieņemama uzvedība šķiet zeķu nēsāšana sandalēs un 80% nosoda dabisko vajadzību nokārtošanu sabiedriskās vietās, nepieņemamāko uzvedības normu augšgalā pārliecinoši ierindojas mežu un ceļmalu piemēslošana, secināts AS “Latvijas valsts meži” pētījumā.
88% iedzīvotāju par nepieņemamu uzvedību atzīst mežu piemēslošanu

Aptaujājot Latvijas iedzīvotājus, radīts Zelta uzvedības kodekss – īpašs vides objekts, kurā apkopotas pieklājības un kultūras normas, kas gan vietējiem iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem jāņem vērā mūsu valstī.

Nepieņemamāko uzvedības normu vidū Latvijas iedzīvotāji minējuši necieņas izrādīšanu valsts simboliem, kas absolūti nepieļaujama šķiet 80% respondentu, smēķēšanu bērnu klātbūtnē (74%) automašīnas novietošanu cilvēku ar īpašām vajadzībām stāvvietās (65%), kā arī cieņas neizrādīšanu gados veciem cilvēkiem (56%). Savukārt lielākā daļa jeb 88% iedzīvotāju par absolūti nosodāmu rīcību gan pašu, gan ārvalstu viesu uzvedībā atzinuši atkritumu izmešanu mežos un ceļmalās, kā arī citās tam neparedzētās vietās.

Latvijas uzvedības “zelta likumus” AS “Latvijas valsts meži” galvenais tīrības cīnītājs Cūkmens apkopojis īpašā vides objektā - Zelta uzvedības kodeksā. Tas līdz septembra beigām būs apskatāms Vecrīgā, Rātslaukumā, lai atraktīvā un saprotamā veidā gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem demonstrētu labas uzvedības pamatprincipus Latvijā. Tāpat Latvijas Zelta uzvedības kodekss informatīva bukleta veidā būs pieejams lielākajos tūrisma un informācijas centros Latvijā.

“Lai arī mežā nomesta plastmasas pudele vai košļājamās gumijas papīrītis kādam var šķist maznozīmīgs sīkums, turpinot uzvesties cūsiski un mēslot kā līdz šim, Latvija tuvāko gadu desmitu laikā var kļūt par milzu atkritumu krāvumu. Tāpēc, redzot, kas notiek Latvijas mežos, aizdomājos – varbūt uzvesties cūciski vienkārši ir mūsu dabā un mētāties ar atkritumiem ir pavisam normāla uzvedība Latvijā. Taču labā ziņa ir tā, ka atkritumu izmešana mežos un ielās iedzīvotāju vērtējumā ir tikpat nosodāma rīcība kā valsts simbolu apgānīšana un dabisko vajadzību nokārtošana publiskās vietās. Lai Cūkmena Zelta uzvedības kodekss ir kā atgādinājums ikvienam Latvijas iedzīvotājam un viesim – neesiet cūkas, cieniet valsti, kurā atrodaties un ievērojiet elementāras uzvedības normas,” aicina Cūkmens.

Rūpējoties par to, lai Latvija arī turpmāk spētu saglabāt savas priekšrocības – neskartu dabu un tīrus mežus, par piemērotāko soda mēru dabas piemēslotājiem lielākā daļa jeb 83% iedzīvotāju norādījuši piespiedu sabiedriskos darbus – mežu tīrīšanu no atkritumiem. Tāpat daudzi būtu gatavi sodīt mēslotājus, piemērojot tiem soda naudu atbilstoši piemēslojumu daudzumam līdz pat Ls 1000, veicot publisku kaunināšanu, uzliekot administratīvo arestu līdz 15 diennaktīm un pat sēdinot vainīgo ar pliku pēcpusi skudrupūznī.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV