Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas Universitāte svinēs 94.gadskārtu

Easyget.lv, 19.09.2013. 10:57

No 26. līdz 28.septembrim Latvijas Universitāte (LU) ar daudzveidīgu pasākumu programmu atzīmēs 94.gadadienu kopš tās dibināšanas. Viens no šī gada jubilejas spilgtākajiem mirkļiem būs LU Bibliotēkas atgriešanās atjaunotajās telpās Kerkoviusa namā Kalpaka bulvārī 4, informē LU Preses centrs.
Latvijas Universitāte svinēs 94.gadskārtu

26.septembrī plkst. 16.00 notiks Latvijas Universitātes mecenātu pieņemšana pie LU rektora prof. Mārča Auziņa. Uz svinīgo pasākumu aicināti esošie LU Fonda mecenāti, kā arī 1935./36.gada mecenātu pēcteči, ar kuru atbalstu iegādātas LU Lielās aulas ērģeles. Par godu viņiem pie Mazās aulas tiks atklāta mecenātu plāksne. Mecenātiem būs iespēja apskatīt LU Lielās aulas ērģeles tuvplānā, apmeklējot ikdienā slēgto ērģeļu telpu prof. Tālivalža Dekšņa pavadībā.

Sākot ar 26.septembri LU galvenajā ēkas vestibilā Raiņa bulv. 19 būs apskatāma izstāde par Latvijas Universitātes vēsturi „Dzinumi”. Senākā neatkarīgās Latvijas augstskola - Latvijas Universitāte - vienmēr ir bijusi pamatā citu Latvijas universitāšu izveidei un attīstībai, nodrošinot kopējās zinātniskās vides uzplaukumu. Uz dažādu LU fakultāšu pamata savulaik dibinātas gan Rīgas Tehniskā universitāte, gan Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte. Šajā matemātikai veltītajā izstādē tiks saskaitīts viss par un ap Latvijas augstskolām.

27. septembrī plkst. 15.00 Kalpaka bulvārī 4 oficiāli durvis vērs un savu darbību uzsāks pirmā pētniecības bibliotēka Latvijā - Latvijas Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu centra bibliotēka. Šim notikumam par godu tiks piedāvāta īpaša atklāšanas programma ar izstādes „Pēc 6 mirkļiem 100 gadi” prezentāciju, kas sniedz ieskatu LU radošajā dzīvē un 19 LU mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu darbībā. Uzstāsies LU mākslinieciskie pašdarbības kolektīvi – vīru koris „Dziedonis”, sieviešu koris „Latve”, LU Pūtēju orķestris, kā arī LU Studentu teātris. Būs apskatāma Tautas lietišķās mākslas studijas „Vāpe” darbu izstāde, „Pēc 6 mirkļiem 100 gadi” virtuālās versijas un video materiāla prezentācija, kā arī 19. gadsimta gaisotnē būs iespēja iepazīties ar LU dārgumiem - Bibliotēku retumu kolekcijām.

Savukārt plkst. 18.00 dažādās LU fakultātēs, institūtos, kā arī citās struktūrvienībās sāksies Zinātnieku nakts pasākumi. Viens no tiem – šīs sezonas pirmā zinātnes kafejnīca par tēmu „Sievietes un zinātne” notiks LU kafejnīcā Raiņa bulv. 19 un tajā piedalīsies vairākas izcilas LU zinātnieces.
Plašāka informācija par Zinātnieku nakts pasākumiem LU, citviet Rīgā un Latvijā: www.lu.lv/petnieciba/komunikacija/zinatnieku-naktis/2013/

28.septembri, LU jubilejas dienu, plkst. 10.00 ievadīs dievkalpojums Mazajā aulā. Plkst. 12.00 Lielajā aulā notiks Senāta svinīgā sēde un doktoru promocijas ceremonija. Klātesošos uzrunās LU Senāta priekšsēdētājs prof. Māris Kļaviņš un LU rektors prof. Mārcis Auziņš. Sēdes laikā tiks sveikts jaunais LU Goda doktors Pjotrs Avens, kā arī LU Goda biedri Džons Medveckis un Anna Justīne Čakste-Rollins. Tāpat tiks sveikti LU emeritus profesori - Aīda Krūze un Andris Broks. Sēdi noslēgs doktoru promocijas ceremonija, kurā tiks godināti jaunie zinātņu doktori.

28. septembrī plkst. 15.00 notiks LU Bibliotēkas veidotā izdevuma „Profesors Dr.chem. Jūlijs Auškāps: dzīve un darbs” atvēršanas svētki. Grāmata izdota gatavojoties LU 95. jubilejas atzīmēšanai sērijā „LU rektori” un veltīta vienam no Latvijas izcilākajiem zinātniskajiem un sabiedriskajiem darbiniekiem - LU profesoram, rektoram, izglītības ministram J. Auškāpam (1884-1942). Atvēršanas svētku ietvaros būs aplūkojama arī profesora J. Auškāpa krāsvielu kolekcijas un publikāciju izstāde.

Svētku pasākumus noslēgs akadēmiskā balle, kas sāksies 28.septembrī plkst. 18.00.

Latvijas Universitāte dibināta 1919.gada 28.septembrī un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas vairāk nekā 130 LU īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Foto no Latvijas Universitātes arhīva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV