Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LU „Zinātnes kafejnīca” jaunās sezonas atklāšanas pasākums būs veltīts sievietēm Latvijas zinātnē

Easyget.lv, 19.09.2013. 14:35

Piektdien, 27. septembrī, plkst. 18.00 tiks atklāta jaunā Latvijas Universitātes (LU) zinātnes kafejnīcu sezona ar pasākumu „Sievietes un zinātne”, kurā piedalīsies vienas no šā brīža labākajām Latvijas zinātniecēm, informē LU Preses centrs.

Vēsturiski pastāvējušie un gadsimtu gaitā apkarotie stereotipiskie priekšstati par sieviešu prasmēm un tiesībām, kā arī spējām apgūt zināšanas izvēlēts kā pamats aizraujošai sarunai, kurā uzaicinātās Latvijas zinātnieces dalīsies savā pieredzē par zinātniskās karjeras veidošanu, par to, kā veidojas zinātnieces darba diena un cik viegli to apvienot ar ģimeni vai hobijiem. LU Medicīnas fakultātes profesore Ruta Muceniece stāstīs par jaunu zāļu meklējumiem dabā, par pētījumiem, izmantojot dabas vielas. LU Cietvielu fizikas institūta Ūdeņraža enerģētikas materiālu laboratorijas vadošā pētniece Līga Grīnberga runās par savu un citu sieviešu kaislību uz tehniskajām lietām un fiziku. LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Una Riekstiņa sniegs ieskatu par cilmes šūnu izmantošanu bojāto nervu audu atjaunošanā, savukārt LU Bioloģijas fakultātes pētniece un Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcas Šūnu transplantācijas centra biotehnoloģe Inese Čakstiņa stāstīs par tēmu „Ceļojums no mikro uz makro”. Noslēgumā intrigu par tēmu „Sieviete un kodolsintēze” radīs LU Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Elīna Pajuste. Pasākums tapis sadarbībā ar UNESCO programmu „Sievietes Zinātnē” un L’OREAL Latvija (īpašs paldies Esterei Braķei), kuru stipendiju saņēmušas visas pasākuma dalībnieces.

Pasākumu vadīs molekulārbiologs Juris Šteinbergs.

Pirms „Zinātnes kafejnīcas” pasākuma, 24. septembrī, plkst.18.00 ieskatu izvēlētajā tēmā sniegs LU Radio NABA (93,1 FM) raidījums „Zinātnes vārdā”. Pie Jāņa Daugavieša un Sandra Mūriņa studijā viesosies Līga Grīnberga un Elīna Pajuste. Savukārt LU Radio NABA klubā Nabaklab 27. septembrī no plkst. 21.00 paredzēts zinātniski sievišķīgs koncerts ar DJ meitenēm no radio un Krievijas grupu Rollercoaster un Kirov piedalīšanos.

„Zinātnes kafejnīca”, koncerts un raidījums „Zinātnes vārdā” ietilpst LU un projekta „RīgaPunkts” atbalstītajā pasākumu ciklā, kura mērķis ir popularizēt zinātni caur daudzveidīgām kultūras aktivitātēm, tostarp lektorijiem, koncertiem, izstādēm un radio raidījumiem. 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, „Zinātnes kafejnīca” norisināsies programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas „Izdzīvošanas komplekts” ietvaros.

„Zinātnes kafejnīcas” mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz, par to cik pievilcīga vai skarba ir profesija – zinātnieks.

Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc plkst 18.00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze bez maksas.
Jau ziņots, ka 27. septembrī visā Eiropā notiek Zinātnieku nakts pasākumi. Latvijā tos koordinē Latvijas Universitāte kopā ar sadarbības partneriem. Ar pasākumu programmu iespējams iepazīties LU portālā www.lu.lv/zinatniekunakts. Savukārt visas nedēļas garumā notiks dažādi LU 94. jubilejai veltīti pasākumi. Ar pasākumu programmu variet iepazīties majaslapā www.lu.lv/94.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV