Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Rīgā tiks svinēta Pasaules sirds diena

Easyget.lv, 26.09.2013. 11:17

Rīgas domes Labklājības departaments Rīgā, Vērmanes dārzā, 27.septembrī no plkst. 11:00 - 15:00 aicina Rīgas iedzīvotājus piedalīties Pasaules sirds dienai veltītā pasākumā.
Rīgā tiks svinēta Pasaules sirds diena

2013. gadu Latvijā Veselības ministrija ir pasludinājusi par Sirds veselības gadu ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību sirds veselības rādītājiem un tos ietekmējošo sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatībai: smēķēšanai, augstam asinsspiedienam, neveselīgiem uztura paradumiem un mazkustīgam dzīvesveidam. Sirds un asinsrites slimības ir nozīmīgākā sabiedrības veselības problēma Latvijā un viena no nozīmīgākajām visā pasaulē. To apliecina arī augstie mirstības, saslimstības un hospitalizācijas rādītāji. Turklāt, jāmin, ka mirstības rādītāji asinsrites slimību dēļ Latvijas iedzīvotājiem ir divas reizes augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā (54,1% no visiem mirušajiem, 2010. gada dati). 

Lai ikvienam vēlreiz atgādinātu, ka sirds veselība ir ļoti būtisks faktors gan dzīves ilguma pagarināšanā, gan kopējās cilvēka labsajūtas uzlabošanā, Rīgas domes Labklājības departaments Vērmanes dārzā, 27.septembrī no plkst.11- 15.00 rīko Pasaules sirds dienai veltītu pasākumu. Tāpēc Pasākuma ietvaros jebkuram Rīgas pilsētas iedzīvotājam un viesim būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un saņemt Latvijas sporta pedagoģijas akadēmijas profesora Viestura Lāriņa konsultāciju par sirds veselību un kustību nozīmīgumu. Pasākuma dalībniekiem, kuri vēlēsies izkustēties kvalificētu speciālistu vadībā, tiks piedāvāti vingrojumi brīvā dabā dažādās vecuma grupās. Nodarbības būs pusstundu garas un notiks sekojošos laikos:

  • pirmsskolas vecuma bērni plkst.11.00,
  • jaunās māmiņas un/vai tēti plkst.11.40 un plkst.12.20,
  • seniori plkst.13.00, plkst.13.40 un plkst.14.20.

Savukārt par to, kādi produkti ieteicami lietot uzturā sirds veselības stiprināšanai, pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt pie uztura speciālistes Lizetes Mālderes.

Visa pasākuma laikā apmeklētāji tiks aicināti piedalīties radošā darbnīcā „Veltījums”, kur ikviens varēs apgleznot vienu keramikas trauku ar motīvu: vesela un laimīga sirds. Visi apgleznotie trauki pēc pasākuma tiks dāvināti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai. Vēl apmeklētājiem būs iespēja kopīgi veidot Recepšu sienu „Kā es palīdzu savai sirdij? ”, uzrakstot savu veselīga uztura recepti, kas viņuprāt, palīdz sirdij būt veselai. Interesantāko recepšu autori saņems balvas.

Tā kā sirds un asinsvadu slimības skar dažādu populāciju un vecuma grupu cilvēkus, ieskaitot sievietes un bērnus, šogad Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Pasaules Sirds dienā īpaša uzmanība tiek pievērsta ne tikai senioru, bet arī sieviešu un bērnu veselībai.

Rīgā Pasaules sirds dienai veltīto pasākumu rīko RD Labklājības departaments sadarbībā ar biedrību „Latvijas pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs”.

Foto (c) flickr.com/Jo Christian Oterhals

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV