Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas iedzīvotāji atbalsta kontrabandas preču iegādi

Easyget.lv, 01.10.2013. 12:20

Gandrīz puse - 45% - Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka kontrabandas preču tirdzniecība Latvijā nav nekas nosodāms

Pēdējā gada laikā trešdaļa iedzīvotāju (34%) ir pirkuši kādu no kontrabandas precēm (tabaku, alkoholu vai degvielu), tostarp kontrabandas tabaku ir iegādājušies 27%, kontrabandas alkoholu - 15% un kontrabandas degvielu arī 15%, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Vienlaikus lielākais vairums jeb 69% iedzīvotāju valsts institūciju cīņu ar kontrabandu ir novērtējuši kā nesekmīgu, savukārt 16% to ir novērtējuši kā sekmīgu, bet 15% nav snieguši konkrētu vērtējumu. Nedaudz mazāk kā puse jeb 46% iedzīvotāju domā, ka valstij vajadzētu pastiprināt cīņu pret dažādu kontrabandas preču tirdzniecību, kas nozīmē, ka kontrabandas preces būtu mazāk pieejamas un kļūtu dārgākas.

"Pētījuma rezultāti nav iepriecinoši, tie vēlreiz apliecina to, ka nelegāli ievestās, tirgotās un pat šeit uz vietas ražotās produkcijas problēma mūsu valstī ir milzīga, un valdībai, lemjot par jaunām nodokļu un ierobežojumu iniciatīvām, kas attiecas uz akcizētajām precēm, to būtu jāņem vērā. Pretējā gadījumā dažādas līdz galam nepārdomātas un neizdiskutētas iniciatīvas, kā piemēram, plānotais alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu tirdzniecības aizliegums degvielas uzpildes stacijās un mazajos veikalos, vai tievo un mentola cigarešu tirdzniecības aizliegums, vēl vairāk saasinās kontrabandas problēmu un radīs vēl lielākus zaudējumus gan valsts budžetam, gan godīgajiem uzņēmējiem," uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Pēdējā gada laikā kādu no kontrabandas precēm (tabaku, alkoholu vai degvielu) ir pirkuši trešdaļa iedzīvotāju (34%). 23% iedzīvotāju atzīst, ka ne paši, ne viņu ģimenes locekļi nav iegādājušies nevienu no minētajām kontrabandas precēm, taču viņu paziņu lokā ir cilvēki, kuri to ir darījuši. Savukārt 41% iedzīvotāju norāda, ka ne paši, ne viņu ģimenes locekļi nav iegādājušies šādas preces, kā arī viņiem nav pazīstami cilvēki, kuri būtu tās pirkuši. Kontrabandas tabaku, alkoholu vai degvielu biežāk iegādājas vīrieši, iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem, kā arī Latgalē dzīvojošie.

Aptaujas dati liecina, ka vairākums jeb 79% uzskata, ka smēķētāju skaits nemainīsies, ja Latvijā aizliegs tirgot tievās un mentola cigaretes. Ja aizliegums Latvijā tirgot tievās un mentola cigaretes stātos spēkā, tad kontrabandas apjomi nemainītos, tā uzskata 46% iedzīvotāju. Savukārt 35% iedzīvotāju uzskata, ka, pateicoties šādam aizliegumam, kontrabandas apjomi pieaugs, bet 3% - ka samazināsies.
Kopumā 66% iedzīvotāju neatbalsta ideju par aizliegumu degvielas uzpildes stacijās tirgot cigaretes un alkoholiskos dzērienus, savukārt 21% iedzīvotāju uzskata, ka šādu aizliegumu vajadzētu ieviest.

Ja iepriekšminētais aizliegums stātos spēkā, tad smēķētāju un alkohola lietotāju skaits nemainītos, tā uzskata vairums jeb 81% iedzīvotāju, 10% domā, ka samazinātos, bet 1% - ka palielinātos.

Savukārt vaicāti par galvenajām problēmām, kuras Latvijas valdībai būtu jārisina vispirmām kārtām, iedzīvotāji atzīst, ka tās ir saistītas ar ienākumiem, proti, jāpalielina minimālā alga (53%), kā arī jāindeksē pensijas (49%). Vēl bieži tika minēti sekojoši problēmjautājumi - veselības aprūpes finansēšana, ceļu uzlabošana un korupcijas apkarošana (attiecīgi 46%, 42% un 38%).

Tikai 4% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas valdībai kā prioritāte būtu jānosaka jautājumi, kas saistīti ar alkoholisko un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežošanu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV