Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

RTU svinēs 151. gadadienu

Easyget.lv, 11.10.2013. 14:13

Svinot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 151. jubileju, nākamnedēļ notiks RTU 54. starptautiskā zinātniskā konference, kā arī RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) 150. jubilejas svinības, informē RTU Komunikācijas un mārketinga departamentā.

No 14. līdz 16. oktobrim notiks RTU 54. starptautiskā zinātniskā konference, kurā vairāk nekā 700 autori prezentēs Latvijas un pasaules zinātnē aktuālas tēmas un sasniegumus, kas saistīti ar RTU pētniecības jomām. Konferenci 14. oktobrī plkst. 14 atklās RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna.

Konferences laikā tiks paziņoti balvu «RTU Gada zinātnieks 2013» un «RTU Gada jaunais zinātnieks 2013» laureāti, kā arī apbalvoti trīs pēc zinātniskās kvalitātes rādītājiem labākie RTU institūti. Saistībā ar publikācijām tiks nosaukti trīs citētākie RTU autori.

Savukārt 19. oktobrī plkst. 17 Rīgas Latviešu biedrības namā (RLB) notiks RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes 150. jubilejas mācībspēku, absolventu un darbinieku salidojums. Jāpiezīmē, ka pēc mēneša, 9. novembrī, RLB notiks arī RTU Būvniecības fakultātes 150. jubilejas gada svinības.

RTU 151. jubilejas svinību programma tika atklāta 10. oktobrī koncertzālē «Lielā Ģilde» ar koncertu «Mirdz mana dziesma», kurā uzstājās RTU vīru koris «Gaudeamus», sieviešu koris «Delta», jauktais koris «Vivere» un studentu pūtēju orķestris «SPO». Skatītājiem bija iespēja klausīties gan latviešu komponistu dziesmas, gan pasaulē labi zināmus skaņdarbus.

RTU ir dibināta 1862. gada 14. oktobrī. RTU, tolaik saukta par Rīgas Politehnisko augstskolu, bet vēlāk pārdēvēta par Rīgas Politehnisko institūtu (RPI), ir pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā un senākā tehniskā universitāte Baltijā. RPI bija pamatā citu Latvijas universitāšu izveidei – uz tās fakultāšu bāzes 1919. gadā radīta Latvijas Augstskola, no kuras pēc tam izveidotas Latvijas Universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

RTU absolventu vidū ir gan vienīgais Latvijā dzimušais Nobela prēmijas laureāts Vilhelms Ostvalds, gan leģendārais Rīgas mērs Georgs (Džordžs) Armitsteds, kā arī LR Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un citi zinātnē un sabiedrībā nozīmīgi cilvēki.

Mūsdienās RTU ir astoņas fakultātes, kopā piedāvājot 134 starptautiski atzītas studiju programmas, un vairāk nekā 30 zinātniskie institūti.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV