Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Stārķi arvien biežāk izvēlas ligzdot uz elektrolīniju balstiem

Easyget.lv, 08.11.2013. 16:07

Baltā stārķa ligzdu skaits uz elektrolīniju balstiem turpina pieaugt, secināts Latvijas ornitoloģijas biedrības (LOB) veiktajā 2013. gada baltā stārķa monitoringā.
Stārķi arvien biežāk izvēlas ligzdot uz elektrolīniju balstiem

Ornitologi novērojuši, ka iedzīvotāju atbalsts stārķiem būvēt ligzdas kokos un uz ēku jumtiem pamazām sarūk un stārķi arvien biežāk izvēlas brīvāk pieejamos elektrolīniju balstus. Pētījums liecina, ka patlaban visvairāk ir tādu ligzdu, ko stārķi arī uz šiem balstiem būvē paši bez cilvēka uzstādītām mākslīgām pamatnēm – 64,1%; salīdzinot ar 2012. gadu, šogad skaits ir pieaudzis par 1,4%.

„Ar balto stārķi jāprot sadzīvot – ikdienā to īpaši atceras mūsu darbinieki, kuriem nereti ir jānovērš putnu ligzdu nodarītie bojājumi elektrolīnijās. Tādēļ jau ilgstoši sadarbojamies ar LOB, lai mūsu un stārķa intereses nekonfliktētu, bet savstarpēji papildinātos un harmonētu. Ik gadu veicam dažādas aktivitātes, piemēram, šogad gan koncerna darbinieki, gan citi interesenti ar tiešraides kameras palīdzību varēja vērot stārķu ģimenes dzīvi ligzdā Bukaišos. Taču lielākā novitāte ir bijusi iespēja mūsu darbiniekiem pirmo reizi sadarbības laikā iesaistīties LOB monitoringā, izvēloties un vasaras laikā apsekojot parauglaukumus ar baltā stārķa ligzdām,” stāsta Irēna Upzare, AS „Latvenergo” Vides un darba aizsardzības direktore.

Atbilstoši ornitoloģes Dr. biol. Māras Janaus sniegtajai informācijai par balto stārķu ligzdošanu Latvijā, šogad putnu skaits Latvijā sasniedz vismaz 10 000 pārus un stārķu ģimene vidēji ir izaudzinājusi 2,3 putnēnus.

„Baltajiem stārķiem šis gads ir bijis veiksmīgākais vismaz 25 gadu ilgā novērojumu vēsturē – daudzās ligzdās ir izaudzināti pat 4 mazuļi un ir konstatēta ligzda, no kuras ir izlidojuši pat 5 jaunie putni. Pie mums ligzdo 4% no pasaules balto stārķu populācijas – Latvijai tas ir ļoti daudz. Baltais stārķis ir vides veselīguma rādītājs – atrodoties barības ķēdes virsotnē, sekmīgi rādītāji liecina, ka putniem ir pietiekami pārtikas, tātad arī citām dzīvnieku sugām ir labvēlīgi dzīves apstākļi”, stārķa nozīmi komentē M.Janaus.

Taču īpaši svarīgs baltā stārķa pētniecībā būs nākamais gads – tajā notiks 7. Starptautiskā baltā stārķa ligzdu uzskaite, kurā tiek aicināti piedalīties visi Latvijas iedzīvotāji, lai neviena stārķa ligzda nepaliktu nepamanīta. Uzskaites rezultātā tiks iegūta nozīmīga informācija par to, kādas ir baltā stārķa ligzdu skaita izmaiņu tendences, kas ļaus novērtēt vides izmaiņas Latvijā kopumā. Iepriekšējā uzskaite notika 2004./2005. gadā, konstatējot, ka Latvijā ir 10600 apdzīvotu baltā stārķa ligzdu.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV