Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Svētdien Liepājā iedegs lielo Ziemassvētku egli

Easyget.lv, 26.11.2013. 15:12

Liepājas galvenās Ziemassvētku egles atklāšanas pasākums norisināsies 1. decembrī Rožu laukumā, piedāvājot programmu visas dienas garumā, informē LPPI „Kultūras pārvalde” pārstāve Krista Kalnarāja.
Svētdien Liepājā iedegs lielo Ziemassvētku egli

Jau no pulksten 11:00 Liepājas Latviešu biedrības namā lieli un mazi liepājnieki aicināti uz bezmaksas Ziemassvētku radošajām darbnīcām. Tajās varēs pagatavot Ziemassvētku dāvanas, apsveikumus, rotājumus un citas interesantas lietas. Notiks "Enģeļu darbnīcas", kurās varēs darināt papīra un salvešu eņģeļus, eņģeļus - koka figūriņas, dabas materiālu, dzijas, filca, ādas un tekstila eņģeļus. Savukārt no dabas materiāliem varēs pagatavot puzurus un citus telpu Ziemassvētku dekorus.

No pulksten 11:00 līdz 18:00 Rožu laukumā darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kurā amatnieki piedāvās savus darinājumus. Pircējiem būs pieejami adījumi, floristikas izstrādājumi un ziemas dekori, kā arī sveces un koka izstrādājumi. Šogad pirmo reizi Rožu laukumā smaržos šķovēti kāposti, desiņas un karstvīns, par ko parūpējušies tirgotāji. Būs iespēja iegādāties arī kakao, tēju piparkūkas, pankūkas un daudzus citus gardumus.

Pulksten 12:00 Liepājas Leļļu teātris savās telpās piedāvās noskatīties izrādi „Velniņi”. Izrādei ir noteikta arī ieejas maksa Ls 1,50 līdz Ls 2,00.

Pulksten 14:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē notiks koncerts "Ķekatā ļekatā Ziemassvētku vakarā”. Visplašāk pazīstamā senlatviešu Ziemas svētku tradīcija ir ķekatās iešana. Ķekatu laiks latviešu gadskārtā ir no Mārtiņiem līdz Meteņiem, bet visintensīvāk ķekatu izdarības notiek ap Ziemassvētku laiku. Ķekatnieki, ģērbušies dažādās maskās - lāča, čigāna, zirga, kazas, dzērves, arī nāves, velna, Laimas, raganas un citās, staigā no ciema uz ciemu, dziedot dziesmas, ejot rotaļās un lustīgi dejojot, tā nesot visur savu svētību un dzenot prom ļaunus garus. Bērnu un jauniešu vokālā studija „Pērlītes” (vadītāja Sondra Krauze) kopā ar bērnu deju kolektīvu „Krustiņi” (vadītāja Inta Āboliņa), uzsākot Ziemassvētku sarīkojumu ciklu „Ziemas noskaņā”, centīsies uzburt šo senlatviešu ziemas svētku noskaņu, aicinot lielus un mazus liepājniekus un Liepājas viesus uz savām mājām – Liepājas Latviešu biedrības namu, kur goda istabā - Lielajā zālē „Pērlīšu” dalībnieki, tērpušies maskās, dziedās dažādas latviešu tautasdziesmas un latviešu komponistu dziesmas, bet „Krustiņu” dejotāji priecēs koncerta apmeklētājus ar lustīgām latviešu tautas dejām. Pasākums ir bezmaksas.

No pulksten 15:15 ikviens, kurš vēlas piedalīties ikgadējā masku gājienā, aicināts pulcēties pie bijušā veikala "Māja", Vecā Ostmala 22 . Šogad masku gājienam dots nosaukums "Ziemassvētku krikumi". Masku gājienā aicināti piedalīties kolektīvi no skolām, darba vietām, ģimenes un draugi. Īpaša žūrija izvērtēs maskas un piešķirs balvas. Katrs masku gājiena dalībnieks aicināts ņemt līdzi arī kādu gaismas lukturīti (tikai ne degošu ar dzīvu liesmu), kas atbilstoši noformēts, pieskaņojot maskai.
Pulksten 16:00 sāksies pasākums, kurā klātesošos sveiks Lielmutis Fricis un Lielmute Marta ar savu zilo kaķi. Uz skatuves Rožu laukumā uzstāsies "Liepājas Gulbju dīķa Jazz band", kā arī Liepājas Bērnu un jaunatnes centra jauniešu koris „Reverberācija”. Un tad lielajā Ziemassvētku eglē iemirdzēsies skaistie rotājumi, kas liepājniekus un pilsētas viesus priecēs visu ziemu.
Ar lielās Ziemassvētku egles iemirdzēšanos Liepājā sāksies Ziemas festivāls, kas sevī kā lielā rūķa maisā saslēpis daudzus jo daudzus pasākumus, jautrus notikumus un pārsteigumus, kas Liepājā gaidāmi līdz pat februāra beigām.
Visi kultūras un izklaides notikumi apkopoti šeit: http://liepajaskultura.lv/lv/ziemas-festivals-liepaja-2013.

Foto: Lielās Ziemassvētku egles iedegšanas pasākums Liepājā. Foto (c) Edgars Pohevičs

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV