Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Zinātnieki „iemācījuši” robotu grupai savstarpēji sazināties un sastrādāties

Easyget.lv, 27.11.2013. 11:28

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģiju – sistēmu, kas nodrošina saskaņotu vairāku robotu sadarbību noteiktu uzdevumu veikšanai. Izstrādātā sistēma ļaus būtiski palielināt darba ražīgumu un to ir plašas iespējas izmantot lauksaimniecībā.

Pētījuma mērķis – paaugstināt darba efektivitāti un samazināt ražošanas procesa negatīvo ietekmi uz vidi bioloģiskajā lauksaimniecībā, izstrādājot intelektuālu daudzaģentu robotizētu sistēmu tehnoloģiju. Projektā zinātnieki izstrādājuši daudzu robotu vadības sistēmas arhitektūru, specificējuši saskarnes starp sistēmu veidojošajām komponentēm, izstrādājuši robotu lokalizācijas risinājumu, kas balstīts uz mākslīgu telpas marķieru vizuālu atpazīšanu, implementējuši atbildības apgabalos sakņotu uzdevumu sadales algoritmu un robotu savstarpējo sadursmju noteikšanas mehānismu, kā arī robotu kustību plānošanas algoritmu un tā pēcapstrādes metodi. Papildus minētajam izstrādāts sistēmas prototips, kura vairāki tehniskie risinājumi reģistrēti kā Eiropas patentu pieteikumi un dizainparaugs.

Zinātnieki paralēli veikuši pētījumus arī par augu mēslošanas un aizsardzības līdzekļu ietekmi uz robota konstrukcijas elementiem un elektronikas komponentēm, izstrādājot metodiku optisko elementu gaismas caurlaidības izmaiņas noteikšanai dažādu augu mēslošanas līdzekļu piesārņojuma ietekmē, kā arī izveidojuši eksperimentālās siltumnīcas klimata un apgaismojuma kontroles un regulēšanas shēmu. Tika izstrādātas precīzās augu miglošanas robotizētās sistēmas tehniskās prasības, kurās apkopoti galvenie nosacījumi individuālu robotu un daudzu robotu sistēmu izmantošanai darbam siltumnīcās, kā arī veikta heterogēnu robotu sistēmas specifikācijas optimizācija un veikti eksperimenti ar platformu reālos siltumnīcas vides apstākļos.

«Projekta rezultāts – daudzu robotu sistēmas tehnoloģija ir būtisks solis ceļā uz pilnīgu vai daļēju lauksaimnieciskās ražošanas procesu automatizāciju, kas tuvā nākotnē nodrošinās efektīvu bioloģiski augstvērtīgas pārtikas ražošanu Latvijā. RTU, LLU un mūsu industriālo partneru turpmākais izaicinājums ir pēc iespējas ātrāk nodrošināt izstrādātās tehnoloģijas praktisku pielietojumu, kā arī attīstīt to sarežģītāku uzdevumu veikšanai,» stāsta projekta vadošais pētnieks Agris Ņikitenko.

Pētījumu īstenoja RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Sistēmu teorijas un projektēšanas katedra sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un SIA «Terra Virtuala» ERAF līdzfinansētā projektā «Daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģijas izstrāde». Projektu plānots pabeigt 30. novembrī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV