Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Meklē gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

Easyget.lv, 27.12.2013. 11:39

Ieteikumi 2013. gada vārdam, nevārdam un spārnotam teicienam tiks pieņemti līdz 13. janvārim
Meklē gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un LZA Terminoloģijas komisiju jau vienpadsmito gadu izsludina akciju "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens".

Kā informē akcijas organizatoru pārstāve Ieva Kolmane, tās mērķis ir veicināt visplašākās sabiedrības un visu paaudžu interesi un diskusijas par valodas kultūru un valodas pārmaiņām.

Gada vārds ir spilgtākais un trāpīgākais pēc latviešu valodas likumībām veidotais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis 2013. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas lietots ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

Gada nevārds - visnejēdzīgāk darinātais vai visnevajadzīgāk no citas valodas aizgūtais vārds, kas parādījies vai manāmi izplatījies 2013. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotais teiciens - spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2013. gadā.

Sūtītāji aicināti, ja iespējams, norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā sakarībā lietots. Lūdzu, miniet arī savu vārdu!

Ieteikumi 2013. gada vārdam, nevārdam un spārnotam teicienam sūtāmi līdz 2014. gada 13. janvārim, rakstot uz e-pasta adresi gadavards@inbox.lv vai ieteikumus sūtot RLB Latviešu valodas attīstības kopai Merķeļa ielā 13, Rīgā, LV-1050.

Apkopotos ieteikumus apspriedīs akcijas rīkotāju sabiedriska valodas teorētiķu un praktiķu žūrija, kuras sastāvs būs zināms pēc Jaungada. 2013. gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks izsludināti 2014. gada janvāra nogalē.

2012. gada vārds bija "ziemotne", nevārds - "uzrunāt (problēmu)", spārnotais teiciens - "Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķa pārkāpumu tiks izskatīta".

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV