Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvietis izvēlēts par kandidātu lidojumam uz Marsu

Easyget.lv, 09.01.2014. 15:21

No vairāk nekā 200’000 pretendentiem plānotam lidojumam uz Marsu izraudzīts arī cēsinieks Pauls Irbins.
Latvietis izvēlēts par kandidātu lidojumam uz Marsu

Bezpeļņas projekts MarsOne paredz tuvāko 10-15 gadu laikā nosūtīt uz Marsu vairākus brīvprātīgos, kas veidotu patstāvīgu cilvēku apmetni bez atgriešanās iespējām uz Zemi. Brīvprātīgo pieteikšanās tika izsludināta 2013.gada sākumā un līdz augustam par brīvprātīgajiem bija pieteikušies jau vairāk nekā 200’000 cilvēku no 107 valstīm, tai skaitā 7 brīvprātīgie no Latvijas, 3 no Igaunijas, 5 no Lietuvas.

Projekts MarsOne ir Holandes uzņēmēja Basa Lansdorpa (Bas Lansdorp) iniciatīva. Tajā paredzēts piesaistīt reklāmas devēju līdzekļus, lai apmaksātu kosmiskās misijas izveidi pirmo cilvēku sūtīšanai uz Marsu. Visus misijas sagatavošnas un realizēšanas aspektus paredzēts translēt televīzijā, tādejādi piesaistot papildus reklāmdevēju līdzekļus jaunu misiju organizēšanai. Projekta autors norāda, ka 2012.gada Londonas olimpisko spēļu rekāmas ienākumi (apm. 4 mljrd. ASV dolāru) no 3 nedēļu ilgas retranslācijas ir pietiekami liels budžets ar ko noorganizēt pirmo Marsa misiju.

Cēsinieks Pauls Irbins ir izgājis pirmo atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kas kopā ar 1057 citiem kandidātiem cīniesies par iespēju lidot uz Marsu. Pašlaik Pauls Irbins strādā Cēsu novadu pašvaldībā par attīstības un plānošanas nodaļas vadītāju. Pauls Irbins ir izveidojis Latvijā 3 bērnu zinātnes centrus - “Z(in)oo” Cēsīs, “Zili Brīnumi” Rīgā un “Lielvārdi” Lielvārdē. 2012.gada oktobrī sadarbībā ar RTU Cēsu fililāli tika palaista pirmā Latvijas kosmiskā zonde Zinoo-1. 2013.gada septembrī Cēsīs tika noorganizēts pirmais starptautiskais kosmosa festivāls ģimenēm un palaista otrā kosmiskā zonde Zinoo-2. Pateicoties Z(in)oo sadarbībai ar Ventspils Augsto Tehnoloģija Parku un tā organizēto konkursu jauniešiem “Mums pieder debesis”, 2012.gada augustā Paulam bija iespēja apmeklēt ASV raķešu un kosmosa centru Huntsvilā, Alabamas štatā, un kopā ar ASV 2012.gada labākajiem skolotājiem piedalīties kosmonautu sagatavošanas nometnē.

“Ziņu, ka esmu atlasīts nākošai kārtai, saņēmu 31.decembrī neilgi pirms jaunā gada sagaidīšanas”, stāsta Pauls Irbins, “Tas bija saviļņojoši un aizkustinoši lasīt epastā katru saņemto teikumu. Otrajā epasta ziņojumā saņēmu detalizētas instrukcijas, kas paredz līdz 2014.gada 8.martam iziet medicīnas pārbaudi, lai pierādītu atlases žūrijai gatavību kosmonautu sagatavošanas procesam.”

Pauls ir precējies un divu dēlu tēvs. Dzimis Rīgā 1975.gada 19.martā. Mācījies Valmieras Valsts ģimnāzijā. Studējis Latvijas Universitātē uzņēmējdarbības ekonomiku. Studiju laikā izveidojis un vadījis pasaulē lielākās studentu organizācijas AIESEC filiāli Latvijā. Profesionālajā karjerā strādājis dažādos ražošanas uzņēmumos (Laima, Sāga, Grandeg), kā arī organizējis apmācības un konsultācijas uzņēmumiem Eiropā un Āzijā. Sabiedriskā kārtā Pauls kā LTRK pārstāvis darbojas Izglītības un Zinātnes Ministrijas izveidotajā Valsts kosmosa tehnoloģiju attīstības darba grupā.

“Interese par kosmosu un aviāciju man ir kopš bērnības, par ko jāpasakās arī vecākiem.” stāsta Pauls Irbins “Dalība šajā projektā būs labs iemesls veicināt Latvijas jauniešu interesi par visuma izpēti un apgūšanu. Kosmosa industrija ir straujāk augošā industrija pasaulē, kur karjeras un biznesa iespējas pavērsies arī latviešiem. Caur savu Twitter kontu @irbins informēšu visus interesentus par projektu un atlases gaitu.”

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV