Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Pasniegtas balvas 2013. gada labākajiem mediķiem

Easyget.lv, 03.02.2014. 16:43

Noslēdzoties “Gada balva medicīnā” sabiedrības balsojumam par pērnā gada labākajiem mediķiem, kopumā saņemtas 5728 balsis, kas iesniegtas par 1512 veselības aprūpes speciālistiem.
Pasniegtas balvas 2013. gada labākajiem mediķiem

Sabiedrības balsojumā atzinīgi vārdi bilsti par 991 ārstu, 135 ārsta palīgiem, 60 farmaceitiem, 61 rehabilitācijas speciālistu, kā arī par 196 māsām un 69 vecmātēm.

Nominācijā “Gada ārsts” balvu saņēma Juris Jakovins, ģimenes ārsts no Valmieras, kurš ir uzņēmies rūpes aptuveni par 5000 pacientiem. Juris zina gandrīz visu pacientu vārdus, zina, kuram ir problēmas attiecībās, bet kuram neklausa bērni. Viņš nekad neatsaka palīdzību, ir humora, pozitīvisma un nerimstošas enerģijas pilns.

Balva “Gada ārsta palīgs” šogad aizceļoja uz Kombuļu pagastu līdzi Antoņinai Sinkevičai, kura strādā par ārsta palīdzi Krāslavas slimnīcas uzņemšanas nodaļā un Kombuļu feldšeru - vecmāšu punktā. Jau bērnībā, izvēloties profesiju, Sinkevičas kundzei nav bijis ne mazāko šaubu – viņa būs mediķe! Viņa savos pacientos klausās ne tikai, domājot par slimību, bet mēģinot saprast cilvēku problēmas un dzīves sarežģījumus kopumā. Ne velti Antoņinu Sinkeviču Kombuļu pagasta iedzīvotāji mīļi sauc par “pagasta labo gariņu”.

Augsto sabiedrības novērtējumu nominācijā “Gada farmaceits” izpelnījās farmaceite Laima Klimona no Lizuma pagasta. L.Klimona ir lizumiete jau ceturtajā paaudzē un aptiekāre otrajā paaudzē, tāpēc “stāv un krīt” par savējiem. Viņa esot drusku „nepareizs aptiekārs”, jo paralēli darbam aptiekā, viņa izveidojusi arī ārstniecības augu dārzu, kurā rīko dažādus pasākumus un lasa lekcijas.

Nominācijā “Gada māsa” apbalvojumu saņēma operāciju māsa Aija Hmeļevska no Ludzas rajona slimnīcas. Medicīna bijusi Aijas bērnības sapnis, un viņa to realizējusi, strādājot par ķirurģijas māsu, tad intensīvās terapijas nodaļā un nu jau vairāk nekā 20 gadus ir operāciju māsa. Viņas darbs ticis novērtēts ar goda zīmi „Ludzas novada gada cilvēks 2012”. Pati Aija atzīst, ka viņas lielākais apbalvojums ir iespēja strādāt darbu, kuru viņa mīl.

Nominācijā “Gada rehabilitācijas speciālists” tikai neliels pārsvars noteica šā gada uzvarētāju, balvu saņemot Arnitai Birziņai, kura strādā par fizioterapeiti Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. A.Birziņu var uzskatīt par Ventspils fizioterapijas pionieri un sava darba patrioti. Pacienti viņu raksturo kā speciālisti ar dvēseli, kura spēj aizraut un motivēt, viņa nežēlo savu laiku, lai pacients atkal tiktu „uz pekām”. Pati Arnita atzīst, ka lielākais gandarījums pēc ilgstoša darba ar sākotnēji bezcerīgu pacientu, ir redzēt viņu pilsētā pastaigājamies.

Apbalvojums nominācijā “Gada vecmāte” šogad aizceļo uz vējaino Liepāju līdzi Liepājas reģionālās slimnīcas vecmātei Ingūnai Ķudai, kura jau vairāk nekā 20 gadus palīdz nākt pasaulē mazajiem liepājniekiem. Pacientes par viņu teic, ka Ingūna esot kā labā, baltā ragana, jo viņai piemītot pārliecība, gaiša aura un viņas klātbūtne spējot nomierināt. Par sava darba lielāko gandarījumu Ingūna min brīdi, kad pasaulē nāk vesels bērniņš.

Apbalvojumu “Gada cilvēks medicīnā 2013” saņēma Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs Pēteris Ošs. P.Ošs ir Latvijas reanimatoloģijas leģenda un gandrīz visu pašreiz strādājošo anesteziologu skolotājs. Sekojot savam dzīves moto, Pēteris Ošs pagājušā gada 2. augustā paveica gandrīz neiespējamo – Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ugunsgrēka un tam sekojošās sprādzienbīstamās situācijas laikā, viņš rūpējās par sarežģīto Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas pacientu evakuāciju.

Nominācijā “Gada slimnīca 2013” apbalvojumu saņēma Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca, kurā strādā augsti kvalificēts personāls, tiek pielietotas jaunākās ārstēšanas, izmeklēšanas, pacientu socializācijas un rehabilitācijas metodes, kā arī mūsdienīga medikamentozā terapija. Šajā slimnīcā vislielākā uzmanība, organizējot pacientu ārstēšanu un aprūpi, tiek pievērsta pacientu vajadzībām un maksimāli iespējamai dzīves kvalitātei.

Balva nominācijā “Gada notikums medicīnā 2013” tika pasniegta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam par izcilu profesionalitāti un operativitāti, par pašaizliedzību augstākajā mērā un psiholoģisku noturību, kas bija nepieciešama vairākiem simtiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku, īpaši Rīgas reģionālā centra darbiniekiem, kuri nodrošināja palīdzības sniegšanu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Apbalvojumu par mūža ieguldījumu medicīnā saņēma ārsts Georgs Andrejevs, kura vadībā Latvijā anestezioloģija kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, bet vēlāk par prestižu un pasaules līmeņa disciplīnu. Ar lepnumu gandrīz visi aktīvie anesteziologi šodien dēvē sevi par Georga Andrejeva skolniekiem, savukārt anestezioloģijas māsas turpina attīstīt savu specialitāti, par kuras pamatlicēju ir uzskatāms G. Andrejevs.

Aizsākot jaunu tradīciju, tika piešķirta Gada balva “Par koleģialitāti ārstniecībā un pacientu aprūpē” Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai par izcilu profesionalitāti un prasmi sadarboties, nodrošinot palīdzības sniegšanu sprādzienbīstamā situācijā apdraudētajiem pacientiem aizvadītā gada augustā.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV