Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Inteliģences pārstāvji Zatleru atzīst par piemērotu Valsts prezidenta pienākumu pildīšanai

LETA, 26.05.2007. 11:00

Ārsts Valdis Zatlers būtu piemērots kandidāts nākamā Valsts prezidenta amata pienākumu pildīšanai, atzina aptaujātie inteliģences pārstāvji.
Latvijas Kultūras fonda priekšsēdētājs Pēteris Bankovskis pauda, ka Zatlers esot cienījams kā profesionālis un kā cilvēks, turklāt iepriekšējiem Valsts prezidentiem sākotnēji šajā amatā nav bijusi lielāka pieredze nekā patlaban oficiāli izvirzītajam kandidātam.

Viņaprāt, Zatlers ar prezidenta amata pienākumiem varētu tikt galā labi un spēs uzņemties gan valsti reprezentējošos uzdevumus, gan līdzsvarot iekšpolitisko situāciju Latvijā.

Pēc Bankovska uzskatiem, Valsts prezidentam jābūt tādam, kas nedarītu kaunu sabiedrībai.

"Prezidentālās valstīs situācija ir savādāka - tur prezidentam atšķirībā no Latvijas ir lielāka ietekme un vara," norādīja Latvijas Kultūras fonda priekšsēdētājs.

Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis pauda, ka nevarot novērtēt Zatlera politisko darbību, taču viņš apliecinājis sevi gan kā sekmīgu lielas iestādes vadītāju, gan iemantojis Latvijas ārstu uzticību.

Tie esot labi rādītāji Zatlera piemērotībai Valsts prezidenta amatam.

Pēc Lāča uzskatiem, Valsts prezidentam būtu jābūt spējīgam, gudram un godīgam.

Arī Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jānis Stradiņš aģentūrai sacīja, ka Zatlers būtu piemērots Valsts prezidenta amata kandidāts.

"Zatlers ir labs ārsts, ķirurgs, tādēļ spētu pieņemt atbildīgus lēmumus," norādīja Stradiņš. Viņš piebilda, ka oficiāli izvirzītais Valsts prezidenta amata kandidāts ilgi bijis medicīnas jomas administrators un no 1994.gada spējis sakārtot Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas problēmas.

Pēc Stradiņa domām, Zatlers rada nosvērta un izlēmīga cilvēka iespaidu, tādēļ nebūs manipulējams. Tā kā viņš mācījies arī pie Jēlas universitātes profesora, ortopēda Kristapa Kegi un sporta ārsta Bertrama Zariņa, Zatleram ir arī plašs skatījums uz pasauli no citas valsts pozīcijām, uzskata Stradiņš.

Viņš norādīja, ka Valsts prezidentam jābūt inteliģentam un valsts patriotam, kā arī jāsaprot tautas vajadzības un jādomā par tās labklājību ilgtermiņā. Tāpat prezidentam jāspēj pretoties dažādām parlamenta grupu interesēm, jāraugās tām pāri un jāprot pieņemt dažkārt arī nepopulārus lēmumus.

Stradiņš pauda, ka prezidentam jābūt zināmā mērā arī turīgam, lai spētu pārvarēt kārdinājumu gūt savtīgu labumu.

Jau ziņots, ka par Zatlera izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam 22.maijā vienojās valdību veidojošās koalīcijas partijas. Šāds lēmums pieņemts, jo partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam no diviem to izvirzītajiem kandidātiem - Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" vēlēšanu apvienības nominētajai Karinai Pētersonei vai Tautas partijas virzītajam Mārim Riekstiņam.

Prezidenta vēlēšanas notiks šā gada 31.maijā. Valsts prezidentu Saeima ievēlē uz četriem gadiem. Par prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Prezidentam nevar būt dubultpilsonība.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV