Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Sabiedrības palīdzību lūdz ugunsgrēkā māju zaudējusī tēlniece Ēvī Upeniece

Easyget.lv, 05.02.2014. 15:52

Labdarības organizācija Ziedot.lv uzsākusi ziedojumu vākšanu Latvijas tēlniecības vecmeistarei Ēvī Upeniecei, kura 27.janvārī postošā ugunsnelaimē zaudējusi savas mājas Baltezerā, Ādažu novadā. Māja nodegusi līdz pamatiem.
Sabiedrības palīdzību lūdz ugunsgrēkā māju zaudējusī tēlniece Ēvī Upeniece

Pirmdienas, 27. janvāra dienas vidū ugunsnelaime piemeklēja Latvijas tēlniecības vecmeistares Ēvī Upenieces māju Baltezerā, Ādažu novadā. Māja, kura savulaik pašu rokām celta, nodega nepilnas stundas laikā. Ugunsgrēks izcēlās otrajā stāvā un nopostīja māju līdz pat pamatiem. Māksliniece paspēja pamest māju pēdējā brīdī. Sadega visi dokumenti un iedzīve, kā arī iesāktie un pabeigtie darbi, kā arī sirdij dārgi darbi, kas saistīti ar dēla piemiņu. Pēc nelaimes viņai palika tikai drēbes, kas mugurā. Pagaidām Ēvī ar abiem suņiem apmetusies pie kaimiņiem.

Ēvī Upeniece ir dzimusi Rīgā, beigusi Rīgas pilsētas 2. ģimnāziju. Mācījusies daiļamatniecības vidusskolā, beigusi tēlniecības nodaļā Valsts Mākslas Akadēmijā. Ēvī Upeniece ir darbojusies visos tēlniecības žanros un īpaši ir pievērsusies stājtēlniecībai un dekoratīvajai tēlniecībai. Tēlniece ir viena no 20.gadsimta otrās puses tēlniecības meistarēm un sava laika jauno mākslas ideju paudējām. Savus darbus eksponējusi arī ārpus Latvijas robežām. Darbi atrodas Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls", Tretjakova galerijā, kā arī citos Krievijas un ārzemju muzejos, kā arī privātās kolekcijās.

Ugunsgrēks nav laupījis sirmās mākslinieces enerģiju un iedvesmu, viņai ir jāstrādā. Piemājas teritorijā ir darbnīcas, materiāli. Ēvī kundze apņēmības pilna gatavojas savai 90 gadu jubilejas izstādei, kas 2015. gada 15. augustā notiks Rīgas Mākslas telpā.

Ēvī ir 88 gadi, viņas vīrs un dēls ir miruši, viņai nav radinieku, un pagaidām par viņu rūpējas tuvākie kaimiņi. Kundzei nepieciešama palīdzība jaunas mājvietas būvniecībai vai gatava namiņa iegādei, lai būtu savā ierastajā radošajā vidē un darītu savu sirdsdarbu.

Ziedot.lv ir uzsācis ziedojumu vākšanu mājokļa atjaunošanā, kas vērtējama 25 tūkstošu eiro apmērā. Dienas laikā, kopš ziedojumu vākšanas uzsākta, saziedoti jau teju 350 eiro.

Ziedošanas iespējas:
- Portālā Ziedot.lv http://www.ziedot.lv/lv/project/1959
- Zvanot uz ziedojumu tālruni 9000 6385 (maksa par zvanu 1,42 eiro)

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV