Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LNB diskusiju klubā runās par mākslīgo intelektu

Easyget.lv, 17.02.2014. 13:46

26. februārī plkst. 15:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes literatūras lasītavā Tērbatas ielā 75 viesosies Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes profesors Dr.dat. Guntis Bārzdiņš, lai iepazīstinātu ar mākslīgā intelekta (MI) likumībām un izpētes sasniegumiem Latvijā.

MI izpēte Latvijā notiek LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijā. G. Bārzdiņš ir viens no institūta vadošajiem pētniekiem un strādā vairākās izpētes programmās, piemēram, semantiskās metodes izmantošanā jaunās paaudzes informācijas sistēmās. Iespējams, tās laika gaitā daudzās jomās varētu aizstāt tradicionālās informācijas sistēmas. Semantiskā metode tiek izmantota datubāzēs un tekstu krātuvēs pieejamās informācijas anotēšanā, tādā veidā padarot to saturu „saprotamu” ne vien cilvēkiem, bet arī datorprogrammām. Tāpat tā nodrošina jaunas, uz semantiku balstītas, informācijas atlases iespējas

MI ir zinātņu nozare, kas pēta dažādu mašīnu saprātīgu izturēšanos, apmācību un pielāgošanos, kā arī cilvēku un dzīvnieku saprātīgu uzvedību, mēģinot to modelēt mākslīgi radītās mašīnās. Mūsdienu cilvēces rīcībā ir zinātnieku radīti saprāta modeļi, kuri pārspēj cilvēku kā šahā un auto vadīšanā, tā dokumentu analīzē, finanšu tirdzniecībā un runas un teksta atpazīšanā. Taču līdztekus MI pozitīvajiem sasniegumiem, rodas bažas par tā iespējami graujošo ietekmi nākotnē. Zinātnieki atzinuši, ka četri baisākie pasauli apdraudošie biedi ir: klimata izmaiņas, atomieroči, biotehnoloģijas un MI. Pasauli pārpludinājuši gan fantastikas sacerējumi, gan komerciāli pareģojumi par to, kas cilvēci sagaida nākotnē. Cilvēka intelektuālā piepūle cīņā ar mašīnu kā uzskatāms piemērs izpaudās pasaulslavenā šahista Garija Kasparova dueļos ar šaha datorprogrammu.

Ko smadzeņu izpētes rezultāti nākotnē piedāvās cilvēkam? G. Bārzdiņš pauž šādu viedokli: „Domāju, ka, pateicoties tehnoloģijām un interneta attīstībai, jau tuvākajos desmit gados tiks nojauktas saprašanās barjeras starp cilvēkiem, un ikviens savā dzimtajā valodā bez tulka palīdzības varēs sazināties ar jebkuru cilvēku pasaulē. Tās ir tehnoloģijas, pie kurām pašlaik tiek strādāts, un arī mēs šajā jomā dosim savu artavu.”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV