Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Vatikāna uzskati

Ainārs Leijējs, 26.05.2007. 11:50 | komentāri (2)

Savā nesenajā braucienā uz Latīņameriku Romas katoļu baznīcas pāvests Benedikts XVI apgalvoja, ka katoļu baznīca ir šķīstījusi indiāņus. Ņemot vērā, ka kristietības ieviešanas laikā Amerikas iedzimtie cieta no vardarbības un agresijas, šādi izteikumi izpelnījās nosodījumu. Tagad Vatikāns paziņoja, ka, nenoliedzot “neskaitāmās netaisnības”, kas radās kolonizācijas laikā (1).
Šie izteikumi nav tik kontraversiāli kā pāvesta agrāk lietotais kāda klasiķa izteiciens, kurš nonicināja islamu. Tomēr katoļiem vajadzētu atcerēties, ka iepriekšējais pāvests Jānis Pāvils II jau atvainojās par baznīcas pieļautajām kļūdām, piemēram, inkvizīcijas pielietošanu. Šim patiesības atzīšanas piemēram vajadzētu sekot visām kristīgajām konfesijām, jo kļūdu atzīšana jau nemazina reliģiskās vēsts patiesumu.

Tieši otrādi, pašā kristietībā ir svarīgs teiciens “atzīsti patiesību, un patiesība tevi darīs brīvu”. Šai atziņai ir jāseko mums visiem. Prieks, ka Bendikts XVI tagad atzīst kolonizācijas radītās ciešanas, tomēr Vatikānam par vēsturisko realitāti turpmāk vajadzētu runāt biežāk.

Tas palīdzētu pašai baznīcai, ņemot vērā, ka tās sludinātā vēsts ir lielā mērā atbalstāma. Varbūt dažos aspektos tā ir pārspīlēta, tomēr tas ir lieliski, ka kristīgā baznīca turpina aizsargāt dzīvības kultūras vērtības. Piemēram, cenšoties saglabāt staus quo abortu jautājumos, jo cilvēka dzīvība patiešām ir svarīgākā vērtība, kura ir jāaizsargā. Runa šajā gadījumā nebūtu par Latviju (abortu tēma šeit jau ir “aizvērta”), bet katoļu baznīcai ir tiesības turpināt pastāvēt uz to, ka arī nedzimušiem, bet embrija stadijā esošiem cilvēkiem ir tiesības uz dzīvību valstīs, kur abortu likumdošana ir stingrāka. Līdzīgi ir ar eitanāziju.

Tāpat ir ļoti labi, ja Vatikāns atbalsta laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti, jo šāds viedoklis ir tradicionālo vērtību atbalstīšana, un nekādā veidā nav saistīts ar diskrimināciju.

Lai kvalitatīvi aizsargātu šīs ģimenes un vispārcilvēciskās vēsrtības, katoļu baznīcai ir jāspēj raudzīties patiesībai acīs, neslēpjoties no dzīves realitātes. Savukārt, liberāļiem, kritizējot reliģisko kustību uzskatus, ir jāatceras, ka vārda un izpausmes brīvība pienākas visiem, netikai sekulārā viedokļa paudējiem.

1- www.delfi.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV