Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Pie Rīgas cirka protestē pret dzīvnieku izmantošanu cirkā

Easyget.lv, 20.04.2014. 13:20

Vairāk nekā sešdesmit cilvēku sestdien pulcējās pie Rīgas cirka, lai protestētu pret dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs un pieprasītu nekavējoties pārtraukt sadarbību ar ziloņu dresētāju Larsu Holšeru, kurš iepriekš ticis pieķerts cietsirdīgi izturoties pret saviem dzīvniekiem.

Kā informē biedrība “Dzīvnieku brīvība”, sestdien pie Rīgas cirka bija sanākuši vairāk nekā sešdesmit cilvēku, kas iestājās pret dzīvnieku izmantošanu cirkā. Protesta dalībnieki plakātos aicināja pievērst uzmanību ētiskajām un labturības problēmām, kas saistītas ar dzīvnieku turēšanu cirkā. “Neviens dzīvnieks cirkā nav labprātīgi”, “Dzīvnieki nav ne aktieri, ne klauni”, “Aizliegt dzīvnieku cirku”, “Rīgas cirkam 125 gadi - laiks pieaugt”, “Pietiek mocīt dzīvniekus”, pauda un aicināja piketa dalībnieku plakāti.

“Gadījums ar Holšera ziloņiem paver priekškaru uz to dzīvnieku cirka pasaules daļu, kuru skatītājs neredz un bieži vien arī nevēlas redzēt - uz daļu, kur valda ciešanas, sāpes un vientulība,” saka nodibinājuma “Dzīvnieku Drauga Fonds” pārstāve Laura Karnīte. “Pat tad, ja neviens dresētājs nekur pasaulē vairs nepielietotu spēku, lai iemācītu dzīvniekiem trikus, savvaļas dzīvnieku cirks bez ciešanām tikpat nebūtu iespējams, jo dzīvniekiem tāpat būtu jādzīvo šauros krātiņos, pieķēdētiem, bez iespējas izkustēties, tos nepārtraukti pārvadātu no vienas arēnas uz otru, tie būtu šķirti no saviem sugas brāļiem, bez iespējas dzīvot dabisku dzīvi. Tāpēc savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā ir jāaizliedz.”

Dzīvnieku aizstāvji norāda, ka Holšera lieta ir tikai viens no daudzajiem piemēriem, kas apliecina dzīvnieku cirka nežēlību. Taču Rīgas cirka vadība ir nolēmusi ignorēt pierādījumus un speciālistu atzinumus “Holšera lietā”, tā skaidri demonstrējot nolaidīgu un vienaldzīgu attieksmi pret saviem četrkājainajiem “māksliniekiem”, radot pamatotas bažas, ka Rīgas cirks ne tikai nav spējīgs nodrošināt dzīvniekiem piemērotus apstākļus, bet pat neizprot, kādiem tiem būtu jābūt.

“Rīgas cirka un PVD situācijas vērtējums ir virspusējs un piemēro šauri birokrātisku likuma normu interpretāciju, kas ir pretēja Dzīvnieku aizsardzības likuma garam un rada kaitējumu dzīvniekiem,” uzskata organizācijas “Dzīvnieku brīvība” valdes loceklis Aivars Andersons. “Ņemot vērā ziloņu veselības stāvokli un turēšanas apstākļus cirka telpās, apgalvojumi par apstākļu piemērotību ir absurdi un pretrunā gan ar zinātnes atziņām par dzīvnieku vajadzībām, gan veselo saprātu.”

Nostāju par cirka apstākļu principiālu nesavietojamību ar savvaļas dzīvnieku labturību vienbalsīgi pauž gan pasaulē lielākās dzīvnieku aizsardzības organizācijas, piemēram, “World Society for the Protection of Animals” (WSPA), “Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals” (RSCPA), “Eurogroup for Animals”, “The Born Free Foundation”, “Animal Defenders International”, “The Humane Society”, “People of the Ethical Treatment of Animals” (PETA), gan daudzi dzīvnieku veselības un uzvedības speciālisti un veterinārārsti visā pasaulē.

Dzīvnieku aizsardzības organizācijas aicina mainīt situāciju ar dzīvnieku cirku, par mērķi izvirzot Latvijas pievienošanos to valstu pulkam, kurās dzīvnieku izmantošana ir palikusi pagātnē. Daudzās valstīs ir aizliegts cirkā izmantot visas savvaļas dzīvnieku sugas, piemēram, Apvienotajā Karalistē, Beļģijā, Austrijā, Nīderlandē, Slovēnijā, Horvātijā, Izraēlā, Bolīvijā, Peru, Grieķijā, Kiprā, Singapūrā, Paragvajā, Kolumbijā, Ekvadorā un Kostarikā. Savukārt citās valstīs līdzīgi aizliegumi pastāv atsevišķos reģionos un pilsētās, piemēram, ASV, Kanādā, Meksikā, Čīlē, Brazīlijā, Argentīnā, Austrālijā, Spānijā un Īrijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV