Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Ropaži aicina uz novada 810 gades ieskandināšanas pasākumiem

Easyget.lv, 23.04.2014. 15:46

2015. gadā Ropažiem aprit 810 gadi kopš tie minēti "Indriķa Hronikā". Nākamvasar Ropažu pilsdrupās notiks galvenie šī notikuma godi, bet jau šajā vasarā izviens aicināts uz Ropažu 810. ieskandināšanas pasākumi, kuros plānots atainot seno ropažnieku dzīvesveidu, vērtības un amatu prasmes.
Ropaži aicina uz novada 810 gades ieskandināšanas pasākumiem

Pirmais no pasākumiem notiks 3. maijā Ķoderu pilskalnā jeb Milža gultā.

Ķoderu pilskalns, kas saukts arī par Lielā vīra gultu, bija 9 - 12.gs. (vēlā dzelzs laikmeta) koka būvju nocietinājums, kuru apdzīvojuši līvi. Pilskalns ierīkots uz Kangaru kalnu grēdas, kas divās vietās pārrakts, izveidojot aizsargrāvjus ar diviem augstiem zemes vaļņiem.

Pilskalns ir vienīgais zināmais tuvējā Ropažu apkārtnē, kuram, iespējams, ir bijusi sava nozīme Ropažu senvēsturē, jo tas atrodas pie sena tirdzniecības un kara ceļa, kurš vēlāk zināms kā ceļš no Rīgas līdz Krievijai. Par Liela vīra gultu Ropažu folkloras materiālā ir ļoti daudz teiku un nostāstu, veidojot kopēju vēstures lappaspusi ar kaimiņu novadiem.

Vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs „Rodenpoys” aicina uz „Ropažiem 810” ieskandināšanu 3.maijā Ķoderu pilskalnā, kur atdzīvosies Kangaru kalnu senvēsture. Apmeklētājiem būs iespēja dzīvē vērot seno amatu un cīņu demonstrējumus. Pasākumā uzsvars tiks likts uz Ropažu, Suntažu, Tīnužu, Allažu un Zaķumuižas skolnieku vēsturiski izglītojošām komandu spēlēm. Pasākuma viesiem ieteicam ņemt līdzi piknika groziņus un dabisku patīkamu noskaņojumu.

Ķoderu pilskalna atrašanās vieta: Ogres novadā netālu no Ropažu novada robežas tūlīt aiz Kangaru kalnu nobraucamā ceļa uz Suntažiem labajā pusē, netālu no Ķoderu mājām.

Ropažu 810. ieskandināšanas pasākumi 3.maijā

  • 13.00 – Atklāšana. Darbu uzsāk amatnieki un tirgotāji.
  • 13.30 – Divcīņas un stāstījumi par karavīru un tā bruņojumu vēlajā dzelzs laikmetā (9.-12.gs).
  • 14.00 – Amatnieku demonstrācija un stāstījumi par amatniecību (9.-12.gs).
  • 14.30 – Sākas intelektuāli aktīvā spēle skolnieku komandām.
  • 16.00 – Spēles noslēgums.
  • 16.50 - Spēles uzvarētāju apbalvošana.
  • 17.00 – Nobeiguma kauja. 
  • Pēc kaujas tiek noskaidrots erudītākie jaunieši un no viņiem izveidota „Ropažu kaujas ierinda” (Noskaidrošana, norise: Tiek uzdoti jautājumi. Ierinda sastāv no 9 jauniešiem.)
  • 18.00 – Svētku noslēgums.

Uz Ķoderiem no Ropažu novada ciemiem un mājup kursēs norīkojuma autobuss. Pieteikties lūdzam līdz 25. aprīlim pa tālruni – 26321225.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV