Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Gudele: Latvija ir nodrošinājusies pret iespējamiem uzbrukumiem internetā

LETA, 28.05.2007. 09:05 | komentāri (1)

Latvija ir nodrošinājusies pret nopietniem ielaušanās mēģinājumiem internetā, un no valsts puses ir izdarīts viss iespējamais, lai to novērstu, sacīja īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele (ZZS).
"Pilnīgi pasargāt sevi no šāda veida uzbrukumiem nevar. Pēc tās informācijas, kas ir pieejama, var secināt, ka Igaunijas valsts institūciju interneta mājaslapas netika uzlauztas, bet viņas nogremdēja ar pieprasījumu pārpludināšanu. Vienīgais, ko šajā gadījumā var darīt ir nepārtraukta informācijas sistēmu pārraudzība un monitorings," sacīja Gudele.

Tieši uz šiem jautājumiem tika vērsta uzmanība nesen notikušajā ārkārtas sēdē, kurā piedalījās centrālo reģistru vadītāji. Ja laikus pamana ielaušanās signālus, tos ir iespējams novērst, bet ja tiek veikts mērķtiecīgs uzbrukums ar ļoti daudziem pieprasījumiem, kas 1000 reizes pārsniedz tos apjomus uz ko sistēma ir paredzēta, serveri nespēj tos apstrādāt un nobrūk, norādīja Gudele.

Igaunija liedza pieeju sistēmām no konkrētām IP adresēm. Tajā pašā laikā, ja notiek nopietns virtuālais karš, kā tas šobrīd notiek Igaunijā, visvairāk cieš uzņēmumu un privātās interneta mājaslapas. Šajā gadījumā globālajā tīklā tiek atrasti zombētie datori, no kuriem veikti uzbrukumi.

Pēc Igaunijas interneta speciālistu datiem, ļoti daudz uzbrukumi tika veikti no Korejas IP adresēm. Vienīgais ko šajā gadījumā var izdarīt un ko izdarīja "Hansabanka" un citas kompānijas, nobloķēja pieeju no ārvalstu IP adresēm.

Gudele atzīmēja, ka šādi uzbrukumi serveriem notiek savstarpēji, gan no Krievijas, tā arī no Igaunijas hakeriem.

"Mēs no šī piemēra varam mācīties ļoti daudz, taču tajā laikā kad vēl nebija sākušies uzbrukumi Igaunijas interneta mājaslapām, mēs bijām pabeiguši vairākus drošības auditus informācijas sistēmās. Mums jau bija konkrēti piemēri, kādas kļūdas visbiezāk pieļauj sistēmu aizsardzībā un kā tos novērst. Es varu pateikt, ka mēs esam nodrošinājušies pret nopietniem ielaušanās mēģinājumiem," piebilda Gudele.

Viņa atzīmēja, ka veiksmīgi strādā Kibernoziegumu novēršanas nodaļa, tāpat šogad darbu uzsāksi Datoru apdraudējumu reaģēšanas vienība, kas darbojas zem Valsts informācijas tīklu aģentūras. "Vienības kapacitāte ir neliela, bet viņa ir jāstiprina. Taču pieņemtais lēmums par tādas nodaļas izveidošanu ir pozitīvs," piebilda ministre.

"Uzmanība ir jāpievērš lietotāju apmācībai, īpašu uzmanību veltot bērniem. Svarīgi mācīt ne tikai par elementārām datorprasmēm, bet arī par interneta uzvedības noteikumiem. Nelādēt failus, par kuriem nav pārliecības, nelīst tajās interneta mājaslapās, kurās nevajag un nedot privātu informāciju citiem," atzina ministre.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV