Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Saeima vēlēs nākamo Valsts prezidentu

LETA, 31.05.2007. 10:00

Saeimas deputāti šodien dosies pie balsošanas urnas, lai izraudzītos Vairas Vīķes-Freibergas sekotāju Valsts prezidenta amatā. Atjaunotās Latvijas vēsturē šīs būs piektās prezidenta vēlēšanas, bet nākamais prezidents būs trešais pēc Gunta Ulmaņa un Vīķes-Freibergas.

Prezidenta amatam ir izvirzīti divi bezpartejiski pretendenti - valdošā koalīcija šajā postenī vēlas redzēt ārstu, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadītāju Valdi Zatleru, bet opozīcijā esošā partija "Saskaņas centrs" (SC) augstajam amatam ir izvirzījusi juristu, bijušo Satversmes tiesas vadītāju Aivaru Endziņu.

Pirmo reizi deputāti jauno valsts galvu vēlēs pēc Valsts prezidenta ievēlēšanas likuma prasībām. Saskaņā ar likumu balsošanas urnai vajadzēs atrasties Saeimas sēžu zālē. Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli un Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu, prezidentu ievēlēs, aizklāti balsojot ar vēlēšanu zīmēm. Valsts prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens kandidāts neiegūs ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, par abiem kandidātiem būs jābalso otrreiz. Ja arī tad neviens netiks ievēlēts, vēlēšanas turpināsies, izslēdzot to kandidātu, kurš iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Ja prezidenta vēlēšanu pēdējā kārtā neviens kandidāts nebūs ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tiks rīkotas jaunas vēlēšanas.

Jaunas Valsts prezidenta vēlēšanas rīkojamas ne ātrāk kā 10 un ne vēlāk kā 15 dienas pēc pēdējās vēlēšanu kārtas, kas nozīmē - ja 31.maijā prezidentu neievēlē, nākamās vēlēšanas notiks ne ātrāk kā 10.jūnijā.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV