Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

No ārsta par prezidentu

Ainārs Leijējs, 31.05.2007. 18:30 | komentāri (7)

31.maijā ar 58 balsīm Saeima par Latvijas Valsts prezidentu ievēlēja ārstu Valdis Zatleru. Koalīcija parādīja savu apņēmību, savukārt, opozīcijas kandidāts, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, saņēma 39 balsis. Jaunievēlētajam prezidentam tagad nāksies iegūt tautas uzticību un vienot sabiedrību. Tomēr viņa izteikumi par sabiedrības tiesībām zināt par nodokļu nomaksu rada šaubas, vai viņš izprot sabiedrības lomu politiķu uzraudzīšanā.
No ārsta par prezidentu

Galerijas:

Par koalīcijas kandidātu vienoti nobalsoja „Tautas partijas”, „Latvijas Pirmās partijas/ Latvijas Ceļa”, „Zaļo un zemnieku savienības”, kā arī „Tēvzemei un Brīvībai/ LNNK” frakcijas deputāti. No 98 deputātiem, kuri piedalījās aizklātajā balsojumā, tikai viens balsoja pret visiem kandidātiem.

Pēc ievēlēšanas uzrunājot parlamentu, V. Zatlers pateicās par uzticību un uzsvēra, ka ar balsojumu „mēs esam panākuši valsts apvienošanu.” Tomēr viņa iziešana pie tautas par to neliecināja, jo tur ap 200 sapulcējušies A. Endziņa atbalstītāji, reaģējot uz balsojuma rezultātu, kliedza uz deputātiem „Nodevēji!” un „Zagļi!”. Šajos saucienos noslāpa viņa atbalstītāju sauciens „Apsveicam!”

Savas pirmās preses konferences sākumā jaunievēlētais Valsts prezidents izteicās, ka „demokrātijas pamata balsti ir preses brīvība un valsts amatpersonu pieejamība presei.” Taču viņš nelabprāt atbildēja uz vairākiem asiem žurnālistu jautājumiem, laikraksta Diena reportieriem pat norādot: „Laidiet citus pie vārda.” Tāpat jaunievēlētais prezidents, izrādot savu neapmierinātību ar uzdotajiem jautājumiem, izteicās: „Preses brīvība nav visatļautība.” Tomēr tas netraucēja V. Zatleram preses konferencē uzsvērt, ka „ir jāatrod, kas šķeļ mūsu valsti (..) jebkura problēma ir jāatrisina.”

Jaunā prezidenta pilnvaras sāksies 8.jūlijā.

Rezultātu vērtē atšķirīgi

Politologs Ivars Ījabs prezidenta vēlēšanu rezultātus sauc par tādiem, „ar kuriem ir jāsamierinās”, prognozējot, ka Zatlera ievēlēšana „radīs šķelšanos.” A. Endziņš uzsver, ka pašam V. Zatleram būs jāpierāda sevi ar darbu, ar spēju būt nelokāmam. Viņaprāt, „tās samazgas, ko lēja abiem kandidātiem virsū”, vajadzēja būt par iemeslu, lai pirmajā balsošanas kārtā neievēlētu nevienu kandidātu. „Skumji, ka ejot ar saukli par vienotību, netiek ņemts vērā tautas viedoklis,” pauž Solvita Āboltiņa (Jaunais Laiks), kura gan atzina, ka no procedūras viedokļa vēlēšanas ir bijušas godīgas.

„Parlaments pieņēma ļoti atbildīgu lēmumu,” savu prieku par Saeimas lēmumu pauž Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP). „Pozitīvi,” tik lakonisku vērtējumu par prezidenta vēlēšanu rezultātiem sniedz Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš (TP). Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners, vērtējot jauno prezidentu, pauž, ka V. Zatlers pats neinjicētu ļaunuma nodarīšanu tautai, taču arī nedotu sevišķu labumu. Viņa frakcija tomēr izlēma balsot par A. Endziņu, jo PCTVL esot „izvēlējusies no diviem ļaunumiem mazāko.”

Nodokļu nemaksāšanas ēna

V.Zatlers pēc ievēlēšanas solīja, ka risinās situāciju ar nenomaksātajiem nodokļiem, jau pirmdien dodoties uz Valsts Ieņēmumu dienestu (VID). Viņš gan uzsvēra, ka tās būs viņa „attiecības ar VID, un nevis manas attiecības ar sabiedrību.” „Uzskatu, ka viņam šis jautājums ir jānokārto,” skaidro M. Segliņš.

Politologs Ivars Ījabs uzskata, ka jaunievēlēto prezidentu ārvalstu kolēģi varētu neņemt par pilnu, prasot „par šīm ieražām”, ņemot naudu no pacientiem un nemaksājot nodokļus.

Jautāts par V. Zatlera reputāciju, premjers A. Kalvītis aicina pajautāt jebkuram cilvēkam par pateicību došanu ārstam. „Es neredzu atšķirību starp tiem, kuri dod pateicību ārstam, un tiem, kuri tās ir pieņēmuši,” savu viedokli pauž premjers.

Atbalstītāju pūļi pie Saeimas

Jau pirms astoņiem no rīta pie Saeimas ēkas ar plakātiem pulcējās gan V. Zatlera, gan A. Endziņa atbalstītāji. Daļa koalīcijas kandidāta atbalstītāju bija tērpušies ārstu drēbēs, bet daļai opozīcijas pretendenta fanu bija uzģērbti krekliņi ar A. Endziņu atbalstošu uzrakstu. Ierodoties prezidenta amata kandidātiem, abas cilvēku grupas sāka skaļi saukt sava kandidāta uzvārdu. Notika cenšanās vienai grupai pārkliegt otru, un visu vēlēšanu procesu lielākoties mazliet skaļāki bija „zatlerieši”.

Taču A. Endziņa atbalstītāji viņus pārspēja savā skaļumā, kad V. Zatlers pēc ievēlēšanas iznāca ārā no Saeimas nama. Negatīvi noskaņotie cilvēki kliedza un ar īkšķiem uz leju pauda savu nepatiku. Jaunievēlētais prezidents neveiksmīgi centās sagaidīt klusumu un ļaut viņam izteikties. Tad V. Zatlers devās pie saviem atbalstītājiem, kuriem izteica dažus pateicības teikumus. Abu mītiņa dalībnieku skaits bija līdzīgs, ap 200 cilvēku.

Pie Saeimas ēkas V. Zatleru atbalstīt bija ieradies Tālivaldis Tālbergs, kurš savu atbalstu pamato ar vārdiem „mums nevajag atgriezties komunismā”, ar to domājot A. Endziņa komunistisko pagātni. „Valdis Zatlers ir piemērots kandidāts Valsts prezidenta amatam,” skaidro mītiņotājs Kaspars Kuļikovs, kurš uzsver, ka minētais prezidenta amata pretendents ir pierādījis sevi kā labs ārsts un uzskata, ka nodokļu nomaksāšanas jautājums paliek viņa paša ziņā.

Savukārt, otra mītiņa dalībniece Danuta Dūra izsakās, ka V. Zatlers viņai ir nepieņemams kandidāts, jo „viss par pacienta dāvanu pieņemšanu ir amorāls”. Viņa arī uzskata, ka Endziņa kandidatūra nav ideāla, bet labāka. „Endziņš ir sevi pierādījis,” skaidro demonstrācijas dalībniece Ilze Cīrule, lai gan var noprast, ka viņu šeit ierasties vairāk ir pamudinājusi rūgtā pieredze ar ārstiem. Jautāti par A. Endziņa nelikumīgi saņemto prēmiju, viņa atbalstītāji neatbild tieši, bet vaicā ar pretjautājumu par Saeimas un valdības saņemtajām piemaksām.

Saeimas debates

Pēdējo divu prezidenta vēlēšanu laikā Saeimā debates nenotika, taču šoreiz notika savādāk. Nepilnu stundu garajā viedokļu paušanā Krišjānis Kariņš (JL) aicināja atjaunot vienotību starp varu un tautu, atbalstot A. Endziņu. Savukārt, koalīcijas pārstāvis Jānis Strazdiņš (ZZS) nosauca V. Zatleru par personu, kurš „izstaro uzticību”. Lai izteiktu atbalstu A. Endziņam vai V. Zatleram, tribīnē kāpa gan pozīcijas, gan opozīcijas pārstāvji.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV