Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Politologi: Sabiedrībai jāpieņem un jārespektē jaunais prezidents

LETA, 31.05.2007. 18:50

Sabiedrībai jāpieņem un jārespektē jaunais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš ievēlēts demokrātiskas procedūras rezultātā, jo kritizēšana un protesti tikai graus Latvijas politisko sistēmu.
Politologi: Sabiedrībai jāpieņem un jārespektē jaunais prezidents
Lai ko mēs nedomātu, mums ir jāsamierinās ar demokrātiskas procedūras rezultātu un jāpieņem Zatlers kā prezidents, norāda politologs Ivars Ijabs. Viņš gan atzīst, ka Zatleram stāv priekšā "grūts laiks".

"Kas attiecas uz sabiedrības vienošanu, viņam [Zatleram] kaut kāda veidā ir jāmēģina atjaunot attiecības ar demokrātisko inteliģenci, kas lielākoties atbalstījusi bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu," teica Ijabs.

Arī politologs Andris Runcis uzskata, ka sabiedrībai jāpieņem parlamenta atbalstīts prezidents. "Rīkot kaut kādus protestus nebūtu prātīgi, viņš [Zatlers] ir mūsu prezidents un viņš ir jārespektē un jāciena," sacīja Runcis.

Tomēr, neskatoties uz to, Zatleram vienmēr pāri sliekšoties arī ēna, kas saistīta ar "aplokšņu algām" un nenomaksātajiem nodokļiem. "Ēna ies pāri visu laiku, šī zīme parādīsies ārvalstu dokumentos un ārvalstu pārstāvji par to būs informēti. Protams viņi publiski noteikti neko nepārmetīs un netaujās, bet zinās gan," sacīja Runcis.

Politologs Juris Rozenvalds pauda viedokli, ka neviens no kandidātiem nav bijis ar nevainojamu reputāciju un abiem no viņiem esot bijuši savi "melnie traipi".

Arī Rozenvalds uzskata, ka tautai ir jāciena jaunievēlētais prezidents, un piketiem un protestiem vairs nebūtu īstais laiks, pretējā gadījumā, tas tikai grautu valsts politisko sistēmu.

Tomēr politologs ir pārliecināts par to, ka sabiedrībā vajadzētu izvērst diskusiju par procedūru, kādā tiek ievēlēts Valsts prezidents, proti, iespējams, vajadzētu lemt par iespēju tautai izraudzīt valsts vadītāju.

"Procedūrai ir jābūt skaidrai un caurskatāmai, atklātai. Tad, kad par šo lietu lemj šaurie politbiroji, tas, manuprāt, apdraud demokrātiju," sacīja Rozenvalds.

Jau vēstīts, ka par Zatlera ievēlēšanu prezidenta amatā aizklātās vēlēšanās nobalsoja 58 deputāti, par Endziņu savas balsis atdeva 39 deputāti, bet viens deputāts balsojis pret abiem kandidātiem.

Zatlers būs trešais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un septītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Zatlers pie Valsts prezidenta pienākumu pildīšanas varēs stāties pēc tam, kad beigsies Vairas Vīķes-Freibergas pilnvaras šajā amatā, kas notiks 7.jūlijā. Saskaņā ar Satversmi viņa pilnvaru termiņš prezidenta amatā būs četri gadi.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV