Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Nīderlandē sāksies pretrunīgi vērtētais realitātes šovs, kurā izraudzīsies donora nieres saņēmēju

LETA, 01.06.2007. 08:30

Nīderlandes telekanālā BNN piektdien sāksies realitātes šovs, kurā no trim pretendentiem izraudzīsies donora nieres saņēmēju.
Šovs jau izpelnījies protestu vētru gan Nīderlandē, gan ārpus tās, daudziem aicinot aizliegt neētisko "Lielo donoršovu".

Tomēr telekanāls BNN uzstāj, ka šovs sāksies, kā plānots, un ka tā mērķis ir pievērst uzmanību uz orgānu donoru trūkumu.

"Kandidātu izredzes saņemt nieri ir 33%, kas ir daudz labākas izredzes nekā donoru rindā gaidošajiem. Mēs iztēlojamies, ka [gaidīšanas laiks] ir uzlabojies, bet patiesībā tas kļuvis lielāks," norādīja telekanāla pārstāvis Lorēns Dillihs.

BNN šovu sāks pārraidīt dibinātāja Barda de Grāfa nāves piektajā gadadienā. Grāfs nomira, septiņus gadus gaidot donoru rindā pēc nieres.

Nīderlandes Nieru fonds atzinīgi novērtēja BNN par uzmanības pievēršanu šai problēmai, taču norādīja, ka tas nenesīs praktisku risinājumu.

"Lielajā donoršovā" piedalīsies 37 gadus veca sieviete, kas mirst no smadzeņu audzēja. Viņai būs jāizvēlas no producentu izvēlētiem trim 18 līdz 40 gadus veciem pacientiem, kuram no viņiem uzdāvināt savu nieri. Savu viedokli ar īsziņām varēs izteikt arī skatītāji.

Nīderlandē orgānu transplantāciju regulē stingri likumi, kas aizliedz donoriem izvēlēties, kas saņems viņu orgānus pēc nāves. Tomēr nieru transplantācijas gadījumā pieļauti izmēģinājumi, jo vienu nieri iespējams pārstādīt vēl donoram dzīvam esot, līdz ar to donors var izvēlēties nieres saņēmēju.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV