Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Lielākā daļa peldvietu ES 25 dalībvalstīs atbilst standartiem

LETA, 01.06.2007. 08:30

Lielākā daļa peldvietu Eiropas Savienībā (ES) atbilst ES higiēnas standartiem, teikts Eiropas Komisijas publiskotajā ikgadējā ziņojumā.
Lielākā daļa peldvietu ES 25 dalībvalstīs atbilst standartiem
ES 25 dalībvalstīs 2006.gadā 96% piekrastes peldvietu un 89% peldvietu ezeros un upēs atbilst obligātajiem normatīviem.

ES ir mazinājusies prakse, kad peldvietas nav iekļautas oficiālajā peldvietu sarakstā, bet komisija joprojām pauž bažas par peldvietu svītrošanu no oficiālā peldvietu saraksta. Ziņojums sniedz noderīgu informāciju par ūdens kvalitāti miljoniem cilvēku, kuri katru vasaru apmeklē Eiropas pludmales.

"Iepriecina tas, ka saldūdens peldvietu atbilstības līmenis 2006.gadā ir uzlabojies salīdzinājumā ar neapmierinošo to atbilstības pasliktināšanos 2005.gadā. Es ceru, ka šāda pozitīva tendence saglabāsies un ka saldūdens peldvietas sasniegs tādu pašu atbilstības līmeni kā piekrastes peldvietas. Lai gan konstatējami šādi atzīstami rezultāti, esmu ļoti norūpējies par to, ka virkne peldvietu ir svītrotas no saraksta. Šo vietu svītrošana no saraksta piesārņotības dēļ nav risinājums. Tā vietā dalībvalstīm jāizstrādā šo piesārņoto vietu attīrīšanas plāns," sacīja vides komisārs Stavros Dimas.

Katru gadu dalībvalstīm jāziņo par to teritorijā esošo piekrastes un saldūdens peldvietu ūdens kvalitāti. Peldvietas ir zonas, kur peldēties ir atļauts vai kur parasti peldas liels skaits peldētāju un kur peldēties nav aizliegts. 2006.gadā pārraudzību veica 21 094 peldvietās, kas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējā gadā. No tām aptuveni 14 345 peldvietas atradās piekrastes ūdeņos un 6749 peldvietas - iekšzemes saldūdeņos.

Lai noteiktu peldvietu ūdens kvalitāti, ūdeni pārbauda pēc dažādiem fiziskiem, ķīmiskiem un mikrobioloģiskiem parametriem, attiecībā uz kuriem obligātie normatīvi noteikti Peldvietu ūdens kvalitātes direktīvā. Dalībvalstīm jānodrošina obligāto normatīvu izpilde, bet tās var pieņemt stingrākus standartus vai nolemt ievērot arī minētajā direktīvā iekļautos orientējošos normatīvus, kas nav juridiski saistoši.

Attiecībā uz piekrastes peldvietām peldvietu skaits, kuras atbilst obligātajiem standartiem, saglabājās nemainīgs un ir 96,1%. Piekrastes peldvietu skaits, kuras atbilst direktīvā noteiktiem stingrākiem orientējošiem normatīviem, kas nav juridiski saistoši, samazinājās no 89,1% 2005.gadā līdz 88,4%.

Saldūdens peldvietu pārbaužu rezultāti liecina, ka to stāvoklis salīdzinājumā ar 2005.gadu atkal nedaudz uzlabojas. Obligāto standartu atbilstības līmenis 2006.gadā tika nodrošināts 88,6% peldvietu salīdzinājumā ar 85,7% 2005.gadā. Atbilstība orientējošiem normatīviem nedaudz pieauga no 63,1% 2005.gadā līdz 63,8% 2006.gadā. Pozitīvie rezultāti ir galvenokārt precīzākas paraugu ņemšanas dēļ.

Dalībvalstis, ievērojot direktīvā noteiktos standartus, 2006.gadā no valstu sarakstiem svītroja 88 piekrastes peldvietas un 166 saldūdens peldvietu zonas. Komisija pauž bažas, ka dažos gadījumos peldvietas svītro no saraksta, lai slēptu ar piesārņošanu saistītās problēmas un mākslīgi uzlabotu rezultātus, nerisinot pašu problēmu. Komisija kopš 90.gadiem sākusi pārkāpumu lietas pret 11 dalībvalstīm par peldvietu svītrošanu no saraksta.

ES 15 vecās dalībvalstis joprojām nodrošina labāku peldvietu atbilstību kritērijiem nekā jaunās dalībvalstis. Tomēr 2006.gadā atbilstības nodrošināšana vecajās dalībvalstīs nedaudz pasliktinājās, kamēr jaunajās dalībvalstīs tā uzlabojās par aptuveni 25 procentu punktiem. Divus gadus pēc pievienošanās ES atbilstība obligātajiem normatīviem jaunajās dalībvalstīs ir 94,9% attiecībā uz peldvietām piekrastes ūdeņos un 81,2% attiecībā uz saldūdens peldvietām salīdzinājumā ar 96,2% un 90,0% vecajās dalībvalstīs.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV