Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ārsti par sakārtotu likumdošanu

LETA, 01.06.2007. 22:25

Valsts ieņēmumu dienesta aicinājums deklarēt ārstu papildu ienākumus ir atzinīgi vērtējams, tomēr, lai to varētu veiksmīgi izdarīt, jāsakārto likumdošana, uzskata aģentūras LETA aptaujātie Rīgas slimnīcu vadītāji.

Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētājs Andrejs Pavārs aģentūrai LETA sacīja, ka vispirms jāizstrādā shēma, pēc kādas aprēķināt un deklarēt ārstu papildu ienākumus.

Pavārs minēja, ka ārsti var norādīt dažādas summas, ko saņēmuši "pateicībās", jo tās nav iespējams pārbaudīt.

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Viesturs Boka aģentūrai LETA sacīja, ka drīz situācija atrisinātos, ja "pateicības" likumos nosauktu par honorāriem un rastu iespēju tos reģistrēt starp citiem slimnīcas pacientu maksājumiem.

Ir nepamatoti cerēt, ka ārsti reģistrēs pacientu blociņā un pēc tam deklarēs šos ienākumus, uzsvēra Boka. "Tas ir pazemojoši," sacīja Ārstu biedrības pārstāvis.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs aģentūrai LETA arī norādīja, ka ārstu papildu ienākumu uzskaitei un deklarēšanai jāpilnīgo likumdošana.

Ne visi ārsti deklarēs saņemtās "pateicības", turklāt ne visi ārsti saņem šos papildu maksājumus, viņš piebilda.

Veinbergs uzsvēra, ka informēs savas slimnīcas darbiniekus par nepieciešamību deklarēt "pateicības", tomēr par obligātu to noteikt nav iespējams. Tas atkarīgs no tā, cik augstu katrs ārsts vērtē savu pilsoņa pienākumu, viņš atzina.

Stradiņa slimnīcā tāpat kā daudzās citās slimnīcās ieviesti maksas pakalpojumi, kas paredz, ka gadījumos, ja pacients vēlas konsultēties vai veikt operāciju pie kāda konkrēta ārsta, ko nesedz apdrošināšanas polise vai valsts viņam jāmaksā papildu maksa slimnīcas kasē. No tās automātiski tiek nomaksāti nodokļi, bet ārsts saņem papildu ienākumus, skaidroja Veinbergs. Viņš uzskata, ka tieši šāda sistēma varētu atrisināt problēmu ar "pateicībām".

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina ārstus, kas no pacientiem saņēmuši "pateicības" naudas izteiksmē, tās deklarēt un samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, aģentūrai LETA sacīja VID Komunikācijas daļas priekšniece Agnese Grīnberga.

Viņa pagaidām atturējās komentēt, vai VID veiks pastiprinātās pārbaudes saistībā ar mediķu nodokļu nomaksu.

Jautājums par mediķu pieņemtajām "pateicībām" kļuva aktuāls pēc tam, kad Valsts prezidenta amatam tika izvirzīts ārsts Valdis Zatlers. Premjers Aigars Kalvītis (TP) uzsvēra, ka "pateicību" došana un saņemšana neesot ārsta, bet gan drīzāk valsts vaina.

Zatlers pirms prezidenta vēlēšanām atzina, ka ir saņēmis aplokšņu naudu, taču pats to nekad neesot prasījis.

VID atzina, ka likumā nav skaidri definēts, kā būtu deklarējamas pateicības, kas ir mantiskas lietas, piemēram, konfektes, tortes un ziedi, un kā naudas izteiksmē aprēķināt šos dāvinājumus.

Likumā teikts, ka nodoklis jāmaksā no papildu gūto ienākumu pirmā lata, bet par dāvinājumiem nodoklis nav jāmaksā, taču, ja tie, piemēram, 2006.gadā pārsniedza 1536 latus, tad tie ir jādeklarē. Tomēr, kā aprēķināt konkrētas dāvinājuma vērtības, neesot noteikts.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV