Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Nodokļu konsultanti neizpratnē par VID likuma traktējumu "pateicību" jautājumā

LETA, 02.06.2007. 12:00

Nodokļu konsultanti ir neizpratnē par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) likuma normu traktējumu, novērtējot ārstu saņemtās "pateicības" par ienākumiem, kas deklarējami un par kuriem maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis.
Biroja "Kodoliņš, Ostaškovs un partneri" partneris Artūrs Kodoliņš aģentūrai LETA pauda neizpratni par to, kas notiktu, ja likums, kas paredz, ka fizisku personu dāvinājumi ir ar nodokli neapliekami ienākumi, tiktu traktēts tā, kā to piedāvā VID, proti, uzskatīt naudas dāvinājumus par ar nodokli apliekamiem ienākumiem.

Pēc viņa teiktā, sekojot VID interpretācijai, ļoti daudzi cilvēki šādā situācijā būtu masveidā pārkāpuši likumus, jo pateicību pieņemšana attiecas ne tikai uz ārstiem, bet arī uz citām personu grupām, kuru atalgojums ir salīdzinoši zems un kas no citām personām par savu darbu saņem arī pateicības.

"Manā izpratnē, tas var radīt nospiedošu morālu atmosfēru," sacīja Kodoliņš, piebilstot, ka tādā situācijā visi, kas pateicības devuši, ir kukuļdevēji.

Pēc viņa teiktā, likums skaidri pasaka, ka pateicības, kas nav pieprasītas, ir dāvinājumi, kas ar nodokļiem netiek aplikti.

Kodoliņš atzina, ka esošā likumdošana šajā jautājumā ir nepilnīga. Pēc viņa domām, "pateicību" jautājumā ir atšķirība - vai tāda tiek prasīta, vai nē. Ja tā netiek prasīta, tad būtu vērtējama kā dāvinājums.

Jautājums nav tik viennozīmīgs, kā to uzskata VID, sacīja Kodoliņš. Turklāt likuma normu interpretācija nav tikai VID kompetencē, bet to precīzi var darīt Ministru kabinets. Tas tiekot darīts, izdodot skaidrojumus.

Arī Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas vadītājs Ainis Dābols aģentūrai LETA uzsvēra, ka likumā ir skaidri noteikts: fizisku personu dāvinājumi fiziskām personām netiek aplikti ar nodokli.

Ja šāds dāvinājums ir "vienreizējs" un tam ir gadījuma raksturs, proti, pacients ārstam pēc paveiktā darba pauž pateicību, uzdāvinot, piemēram, 50 latus, un par šo summu nodoklis nav jāmaksā.

Savukārt, ja "pateicībām" ir regularitātes raksturs, tad šādi no fiziskām personām iegūti līdzekļi ir pielīdzināmi atalgojumam un par tiem maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis, sacīja Dābols.

Viņa ieskatā, no morāli ētiskā viedokļa visas darba algas nevar deklarēt kā dāvinājumus, jo tie ir ar nodokli apliekami ienākumi.

Arī attiecībā uz ārstiem šis jautājums būtu skatāms dažādi, jo daļa ārstu, piemēram, ģimenes ārsti, jau ir reģistrējušies kā pašnodarbinātas personas un viņiem ir noteikta ienākumu uzskaites sistēma.

Viņš uzsvēra, ka dāvinājumi fiziskai personai no fiziskas personas nav ar nodokli apliekami ienākumi, bet atlīdzība vai darba samaksa pašnodarbinātai personai, ja tā ir atlīdzība par padarīto darbu, ir ar nodokli apliekami ienākumi.

Dābols sacīja, ka Valsts prezidenta amatā ievēlētajam ārstam Valdim Zatleram, kurš apliecinājis, ka no pacientiem saņēmis pateicības, un atbildīgajiem kontroles dienestiem šīs divas lietas būtu jāšķir.

Kā ziņots, VID aicina visus ārstus, kas no pacientiem saņēmuši "pateicības" naudas izteiksmē, tās deklarēt un samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Jautājums par mediķu pieņemtajām "pateicībām" kļuva aktuāls pēc tam, kad Valsts prezidenta amatam tika izvirzīts Zatlers, kurš atzina, ka ir saņēmis aplokšņu naudu, taču pats to nekad neesot prasījis.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV