Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Šogad palielinājies ērču skaits un inficēto ērču īpatsvars

LETA, 02.06.2007. 17:30 | komentāri (1)

Šogad divas trīs reizes palielinājies ērču blīvums, turklāt ar encefalītu inficēto ērču īpatsvars arī ir lielāks.
Šogad palielinājies ērču skaits un inficēto ērču īpatsvars

Šogad Latvijā ērču masveida aktivitātes sezona sākusies agrāk nekā citus gadus - marta beigās. SVA speciālistu vērojumi, kas veikti Rīgas un Jelgavas rajona mežā, liecina, ka atsevišķās vietās ērču blīvums jau pārsniedzis 90 ērces uz kilometru, turklāt ir divas trīs reizes lielāks nekā pagājušajā gadā sezonas sākumā reģistrētais.

Vidējā dabā atrasto ērču inficētība ar ērču encefalīta vīrusu 2004.gadā bija 1,8%, 2005.gadā - 2,3%, bet 2006.gadā - 3,7%, savukārt cilvēkiem un mājdzīvniekiem piesūkušos ērču inficētība ir ievērojami lielāka - 10-20%.

SVA speciālisti to skaidroja vai nu ar vīrusu daudzuma pavairošanos ērcē, vai arī ar inficētu ērču augstāku aktivitāti.

Pēdējie ērču monitoringa rezultāti liecina, ka Preiļos, Ludzā un Daugavpilī vāktās un pārbaudītās ērces nav pārnēsājušas ērču encefalīta vīrusus. SVA epidemiologi gan atzina, ka pavasarī vāktās ērces encefalīta vīrusus pārnēsā retāk nekā vēlāk - vasarā - vāktās ērces.

Latvijā ik gadu reģistrē iedzīvotāju saslimstību ar ērču pārnestajām slimībām - ērču encefalītu, Laima boreliozi, turklāt pēdējos gados reģistrēti vairāki ērlihiozes gadījumi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV