Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Hāgā sākas bijušā Libērijas prezidenta tiesas prāva

LETA, 04.06.2007. 10:20

irmdien Hāgā sāksies tiesas prāva pret bijušo Libērijas prezidentu Čārlzu Teiloru, kurš apsūdzēts nemiernieku grupējumu kontrolēšanā kaimiņvalstī Sjerraleonē.
Šie grupējumi Sjerraleones pilsoņu kara laikā pastrādāja slepkavības, nodarbojās ar seksa verdzību un bērnu sakropļošanu, turklāt pakļāva bērnus karaklausībai apmaiņā pret līdzdalību ienesīgajā dimantu tirdzniecībā.

Teilors ir pirmais Āfrikas valsts vadītājs, kurš starptautiskā tribunālā tiks tiesāts par kara noziegumiem. Viņu tiesās ANO atbalstīta Sjerraleones tiesa, un prāva drošības apsvērumu dēļ notiek Hāgā, nevis Frītaunā.

59 gadus vecajam Teiloram izvirzītas 11 apsūdzības noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos, kas pastrādāti Sjerraleones 1991.-2001.gada pilsoņu karā. Tas tiek uzskatīts par vienu no brutālākajiem kariem mūsdienu vēsturē un prasīja aptuveni 200 000 cilvēku dzīvību.

Saskaņā ar apsūdzībām Teilors apmaiņā pret tā dēvētajiem asins dimantiem apbruņojis, apmācījis un kontrolējis bēdīgi slaveno Revolucionāro apvienoto fronti (RUF), kas ir atbildīga par daudzām pastrādātajam zvērībām.

Pirmdien savus paziņojumu nolasīs apsūdzība, kas atklās pierādījumus, ko tā grasās prāvas laikā sniegt tiesai. Pēc tam tiesa izsludinās pārtraukumu līdz 25.jūnijam, kad uzstāsies pirmais liecinieks. Tiek lēsts, ka tiesas prāva ilgs aptuveni 18 mēnešus un beigsies pirms 2008.gada Ziemassvētkiem.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV