Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Salaspils stadiona būvdarbu laikā atrasts unikāls 17.gadsimta lielgabals

LETA, 07.06.2007. 22:35

Strādājot ar greideri, topošā Salaspils stadiona teritorijā kādas būvfirmas strādnieki vakar atraduši senlaicīgu lielgabalu, par ko nekavējoties tika ziņots Salaspils novada domei.
Vērtīgais atradums tika nogādāts Daugavas muzejā un pieaicinātie Latvijas Kara muzeja speciālisti Dainis Poziņš un Dagnis Dedumietis atzinuši, ka lielgabals ir unikāls eksemplārs artilērijas vēsturē un Latvijā šāda vecuma un veida paraugs ir atrasts pirmo reizi, informēja Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Trukšāne.

Uz lielgabala stobra esot redzama pat numerācijas un meistara zīme, pēc kuras, sazinoties ar ārvalstu speciālistiem, būs iespējams noteikt lielgabala precīzu izcelsmi.

Speciālisti uzskata, ka atrastais lielgabals varētu būt saglabājies no poļu-zviedru kara laikiem, jo tieši Salaspils teritorijā 1604.gadā notika vēsturiskā Kirkholmas kauja. Daugavas muzeja materiālos ir ziņas, ka topošā Salaspils stadiona teritorijā savulaik atradusies pareizticīgo baznīca un piemineklis Pēterim I.

Pirmās brīvvalsts laikā, likvidējot pieminekļa postamentu, tā pamata bedrē tika atrasts senlaicīgs lielgabals, kurš, būdams nevienam nevajadzīgs, šajā apvidū mētājies vēl pēc Otrā pasaules kara. Iespējams, ka atradums ir tieši šis lielgabals, kas savulaik izmantots pieminekļa postamenta nostiprināšanai, bet vēlāk, sākoties pilsētas celtniecībai, apbērts ar zemi, pieļauj eksperti.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV