Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LSDSP neizdosies savākt referendumam nepieciešamo parakstu skaitu, uzskata Kučinskis

LETA, 09.06.2007. 20:20 | komentāri (1)

Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP) neizdosies savākt pietiekamu balsstiesīgo parakstu skaitu, lai notiktu referendums par partijas sagatavotajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz tautas vēlēta Valsts prezidenta institūcijas ieviešanu Latvijā, uzskata Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.
LSDSP neizdosies savākt referendumam nepieciešamo parakstu skaitu, uzskata Kučinskis
"Sociāldemokrāti, kas vairs nav lielajā politikā, ar šo priekšlikumu vēlas parādīt, ka tajā joprojām darbojas," šādi sociāldemokrātu ierosinājumu komentēja Kučinskis.

Kā ziņots, LSDSP sagatavojusi Satversmes grozījumu projektu, kas paredz tautas vēlēta Valsts prezidenta institūcijas ieviešanu, un sākusi parakstu vākšanu, lai ierosinātu referendumu par šiem grozījumiem.

LSDSP sagatavotie Satversmes grozījumi paredz Satversmes 35.pantu izteikt šādi: "Valsts prezidentu uz četriem gadiem ievēl pilntiesīgi Latvijas pilsoņi, kas uz vēlēšanu dienu sasnieguši 18 gadu vecumu. Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību nosaka likums."

Patlaban minētais Satversmes pants paredz, ka Valsts prezidentu ievēlē Saeima uz četriem gadiem.

Lai notiktu tautas nobalsošana par ierosinātajiem Satversmes grozījumiem, grozījumu projekts jāparaksta 10 000 balsstiesīgo vēlētāju, kuru parakstus apstiprina zvērināts notārs. Ja nepieciešamo parakstu skaitu izdosies savākt, tiks sākta parakstu vākšana Satversmes grozījumu ierosināšanai.

Ja Satversmes grozījumu projektu parakstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita jeb vismaz 149 064 vēlētāji, Valsts prezidents Satversmes grozījumu projektu iesniegs Saeimai.

Aģentūras LETA aptaujātie politiskās dzīves vērotāji uzskata, ka LSDSP varētu savākt referenduma ierosināšanai nepieciešamo balstu skaitu.

LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinēvičs informēja, ka par vietām, kur parakstus varēs apliecināt pie notāra, sabiedrība tiks informēta ar paziņojumiem masu saziņas līdzekļos.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV