Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Britu vēstnieks nostiprina Balto kāpu

Ainārs Leijējs, 10.06.2007. 07:00 | komentāri (1)

Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Ians Bonds pirms došanās uz Valsts prezidentes atvadu balli Rundāles pilī piedalījās dabas sakopšanas talkā Saulkrastos. Līdz ar viņu kampaņas “Saglabāsim Latvijas Kāpas” aktivitātē brīvprātīgi iesaistījās vēstniecības darbinieki un vairāki Saulkrastu domes pārstāvji.
Britu vēstnieks nostiprina Balto kāpu

Galerijas:

Piektdienas pēcpusdienā apmēram 25 talcinieki divas stundas sakopa Piejūras parka apkārtni un nostiprināja Balto kāpu. Jau dabai palīdzošo aktivitāšu sākumā sievietes nozīmēja pie atkritumu lasīšanas mežā un pludmalē. Savukārt, vīriem nācās ķerties pie zaru pārvietošanas uz kāpu. Tur tos vajadzēja pīt gar zemē iedzītiem mietiem, lai zari aizsargātu smilšu veidojumus.

Starp vīriem aktīvi strādāja arī I. Bonds. Viņš nesa un pārvietoja zarus, lai tos varētu izmantot stiprināšanas darbiem. “Ja tādi vēstnieki ir visi, nu tad super,” vēstnieka strādāšanas prasmi un gribu vērtē Saulkrastu daiļdārzniece Iveta Jurkevica. Viņi abi strādāja kopā un, atvadoties, lai dotos uz Vairas Vīķes-Freibergas balli, I. Bonds skaidrā latviešu valodā teica: “Liels paldies jums. Es ceru, ka es jums palīdzēju saglābt Balto kāpu.”

Portālam easyget.lv vēstnieks skaidroja, ka viņam ir svarīga apkārtējā vide valstī, kurā viņš strādā. Tāpat viņš vēloties parādīt arī latviešiem, ka kāpas ir vērtība, kas ir jāaizsargā.

“Ļoti labs pasākums,” tā atzina talkas dalībniece Lielbritānijas vēstniecības klientu apkalpošanas asistente Renāte Romanovska. Viņa skaidroja, ka meitenes esot bijušas bijušas šokā par mežu, jo bija gatavojušās sakopt pludmali. Arī vīriešu pusē bija dzirdama neliela kurnēšana, jo viņi bija rēķinājušies ar atkritumu vākšanu, nevis zaru staipīšanu. R. Romanovska pastāstīja, ka talcinieces kopā savāca ap astoņiem maisiem ar atkritumiem. To saturu veidoja pudeles, cigarešu paciņas, stikli un pat mašīnas lukturis.

Aktīvajiem dabas draugiem lielu paldies teica Saulkrastu domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Pētersone. Viņa aicināja ierasties arī uz pilsētas tradicionālajiem sakopšanas darbiem pavasarī. Jāusver, ka pilsēta talciniekiem nodrošināja cimdus un maisus, kā arī kafijas un nelielu uzkodu galdu pēc darba svaigā gaisā.

Talkā piedalījās arī kampaņas “Saglabāsim Latvijas Kāpas” koordinators Jānis Matulis. Viņš skaidroja, ka pati Lielbritānijas vēstniecība ir izteikusi vēlmi palīdzēt sakopt vidi. Kampaņa sākās 28.maijā un ilgs līdz septembra beigām. Šajā laikā plānots ar Vācijas vēstnieka piedalīšanos atklāt fotogrāfiju izstādi par problēmām dabā. Ar Nīderlandes vēstniecības finansiālu atbalstu piekrastes zonās tiks izliktas zīmes, ar norādēm, ko nedrīkst darīt kāpās. Darbosies arī piekrastes patruļas, lai kontrolētu, ka aizsargājamajās teritorijās netiek dzedzināti ugunskuri un pārkāpti citi noteikumi. “Patīkami, ka ārvalstnieki piedalās [talkā]. Viņi pat aktīvāk, nekā mēs strādājam,” izteicās J. Matulis.

Taujājot Francijas un Lietuvas vēstniecībā, izrādījās, ka tās ar piedalīšanos dabas sakopšanas talkās neaizraujas. Francijas vētniecības tulkotāja Baiba Balode norādīja, ka pašlaik viņas darba vieta aktīvi piedalās Francijas pavasara organizēšanā. Savukārt, Lietuvas vēstniecības darbiniece paskaidroja, ka viņiem jau tāpat notiek “aktīvs darbs visas dienas garumā”.







 
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV