Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Siguldas Krusta kalnā veiks arheoloģiskos izrakumus

LETA, 10.06.2007. 17:20 | komentāri (2)

Šovasar no 4.jūnija līdz 14.jūlijam Siguldas Krusta kalnā notiks arheoloģiskie izrakumi, kuros piedalīsies Turaidas muzejrezervāta darbinieki un Siguldas novada jaunieši.
Krusta kalns atrodas blakus Siguldas viduslaiku pilsdrupām, un līdz šim tas nav ticis arheoloģiski pētīts. Šovasar plānots arheoloģiski izpētīt kalna plakuma centrālo daļu, fragmentāri ietverot austrumu nogāzi un abpusēji atsedzot tās apkārtmūra pamatus, aģentūrai LETA pastāstīja Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba nodaļas galvenā speciāliste Ieva Vītola.

To, kas savulaik atradies uz šī stāvā kalna Gaujas senielejā, atklās arheologu darbs. Izrakumu rezultāti ļaus spriest par kalna apdzīvotības laiku, pielietojumu, tā saistību ar Siguldas ordeņa pili un citiem apkārtnes kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem.

Krusta kalns atrodas valsts aizsardzībā un arheoloģijas pieminekļu sarakstā minēts kā kulta vieta. Nostāstos par Siguldas Krusta kalnu minēts, ka tajā atradusies bruņinieku kapsēta. Vietas nosaukums cēlies no sena koka krusta, kas tur atradies.

Turaidas muzejrezervāta arheologs Egīls Jemeljanovs pieļauj iespēju, ka Krusta kalnā 13.gadsimta sākumā bijusi pirmā nocietinātā vieta, kur uzbrukuma gadījumā varēja patverties no pretinieka. Bezripas keramikas savrupatradumi norāda, ka Krusta kalnā, iespējams, atradušies senākie lībiešu vai pat baltu nocietinājumi, ko vēlāk izmantojuši krustneši.

14.jūlijā arheoloģiskā ekspedīcija noslēgsies ar izstādi, kurā visi interesenti varēs iepazīties ar izrakumu rezultātiem un izpētes gaitu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV