Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Pirmā jahta

seaclub.lv, 12.06.2007. 16:30

Jūras vēsturnieki uzskata, ka pati pirmā bija holandiešu amatnieku būvētā jahta, kurai tika dots vārds Mary. Tā tika uzbūvēta par Amsterdamas iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem, precīzāk – East Indies Company augstmaņu ziedojumiem, par godu Anglijas Karaļa Čārlza II vizītei Holandē, kas notika 1660. gadā.
Mary bija tipiska holandiešu jahta, kas būvēta īpaši East Indies Company, ar kopējo garumu 85 pēdas un aptuveni simts tonnu smaga. Ar priekšgala un aizmugures daļas takelāžu, bagātām dekorācijām tās priekšgalā un aizmugurē, apaļām šaujamlūkām ar apzeltītām vītnēm, un tāpat kā pārējās, tās jahtas piederēja holandiešu buržuāzijai. Saskaņā ar tā laika rakstiskajām liecībām (diemžēl neviens Mary attēls nav saglabājies), tās interjers bijis ļoti grezns. Kajītes bija dekorētas ar apzeltītām gleznām un skulptūrām, ko bija darinājuši tā laika mākslinieki.

Čārlzs II bija sajūsmā par jahtu Mary vēl ilgi pēc vizītes un pat tad, kad tā bija atstājusi holandiešu ūdeņus, mēģinot nesekmīgi pierādīt, ka spēj cīnīties arī ar lielākiem viļņiem. Iespējams, ka laiva tika nosaukta Čārlza II māsas Mary vārdā, tā cerot samazināt viņas jūras slimību. Par spīti karaliskajam entuziasmam, laiva tehniski nebija gatava burāšanai pa jūru. Galdniekam Peter Pett un viņa dēlam, bijušajam karaliskās ģimenes laivu amatniekam, Phineas Pett tika uzticēts uzbūvēt jaunu laivu, kas būtu līdzīga Mary, bet ar labākām tehniskajām īpašībām. Petti uzbūvēja jahtu, kas bija ļoti līdzīga Mary, saņemot uzslavas par tās dizainu un uzbūvi. Tā nenoliedzami bija labāka jahta, ko nosauca Čārlza II nākamās sievas vārdā – Catherine.

Mary ekspluatācija tika pārtraukta un tā trūdēja Īrijas ūdeņos, kur tā 1675. gadā nogrima. Ūdenslīdēji tās vraku atrada 1973. gadā un, gandrīz droši, ka tā guļ joprojām savā ūdens kapā.

Čārlza II valdīšanas laikā tika uzbūvētas ne mazāk kā 28 jahtas gan viņam, gan viņa brālim Džeimsam II (James II), kas bija tikpat aizrautīgs kuģotājs.

Kamēr Mary tiek uzskatīta par pirmo īsto jahtu, tā dodot Holandei godu kā nācijai, kas iedzīvinājusi izklaides burāšanu, tajā pat laikā Anglijā tika būvētas laivas valdnieku izklaidēm. Henrijam V piederēja Trinity Royal (airu laiva), bet vēlāk 16.gs., progresējot aprīkojuma tehnoloģijām, jahta burāšanai Rat of Wight 1588. gadā tika uzbūvēta karalienei Elizabetei. Jahta Disdain tikai uzbūvēta Chatham 1604. gadā, un tās dizains tika uzticēts iepriekšminētajam Phineas Pett, kas nāca jau no slavenās kuģu būvētāju ģimenes. Viņš ar savu dēlu Christopher Peter uzbūvēja visas pārējās karaliskās ģimenes jahtas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV