Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Talkā sakopj un nostiprina Saulkrastu kāpas

easyget.lv, 13.06.2007. 14:15

Pagājušās nedēļas nogalē Saulkrastos vairāku ārvalstu vēstniecību pārstāvji, domes darbinieki un vides aktīvisti piedalījās sabiedrības kampaņas “Saglabāsim Latvijas kāpas 2007” ietvaros rīkotajā talkā, stiprinot kāpas un savācot atkritumus ceļmalā, kāpās un pludmalē. Šāda akcija tika rīkota ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību kāpu saglabāšanai un aizsardzībai.

Talkas dalībnieki sadalījās divās grupās – vīri ķērās pie “vīru darbiem”, ar koku zariem stiprinot kāpas pie dabas apskates objekta “Baltā kāpa”, bet sievietes, “bruņojušās” ar lieliem atkritumu  maisiem un cimdiem, savāca atpūtnieku atstātos atkritumus 2 km garā posmā. Vides izglītības fonda “Par sakoptu Latviju” pārstāvis Jānis Matulis atzina: “Kāpu stiprināšanas darbs bija patiešām grūts, bet ļoti nepieciešams, jo ar katru gadu jūra piekrastes pašvaldībām atņem plašas teritorijas. Kāpu saglabāšanas aktivitātes turpināsim un Saulkrastos nākamo talku organizēsim septembrī, kad aktīvā atpūtas sezona tuvosies noslēgumam.”

Saulkrastu domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Pētersone pēc talkas norādīja: “Ir paveikts  nozīmīgs darbs vienā no skaistākajā Latvijas kāpām - “Baltajā kāpā”- un kāpu sakopšanas un stiprināšanas darbi noteikti tiks turpināti gan akcijās -  talkās, gan ikdienas darbā.”

Lai veicinātu sadarbību un kopīgu rīcību, kā arī koordinētu kopīgas aktivitātes Latvijas piekrastes kāpu saglabāšanā un aizsardzībā, Latvijas Zaļā kustība, Latvijas Koalīcija par tīru Baltiju un Vides izglītības fonds “Par sakoptu Latviju” ir noslēgušas memorandu un 2007.gadu pasludina par Kāpu saglabāšanas gadu, kā arī vieno visas ieinteresētās puses kopīgā kampaņā “Saglabāsim Latvijas kāpas”. Šīs iniciatīvas mērķis ir informēt  un izglītot sabiedrību par kāpu joslas saglabāšanas nepieciešamību, vienlaikus veicot arī sabiedrisko kontroli Vides aizsardzības likuma ietvaros, kā arī pievērst sabiedrības un valsts pārvaldes iestāžu uzmanību kāpu joslas degradācijas problēmām un nodrošināt sabiedrības aktīvu līdzdalību piekrastes kāpu saglabāšanā un aizsardzībā.

Lēmums par kampaņas rīkošanu pieņemts saistībā ar to, ka jau daudzu gadu garumā situācija kāpu jh joslā neuzlabojas, bet atsevišķos piekrastes posmos pat regulāri tiek degradēta. Kā galvenie piekrastes dabas vērtību degradācijas posmi ir minami Aizsargjoslu likumā noteikto prasību neievērošana – nelikumīga būvniecība, kāpu izbraukāšana ar auto, ugunskuru dedzināšana u.c.

Uzskatot piekrastes kāpas par īpaši nozīmīgu vērtību arī Eiropai, vairākas ārvalstu vēstniecības un fondi ir piekrituši atbalsīti dažāda veida projektus, kuri saistīti ar situācijas uzlabošanu piekrastes kāpu joslā. Konkrēti piekrastes kāpu aizsardzības aktivitāšu projekti iesniegti arī Latvijas Vides aizsardzības fondā, tādējādi nodrošinot arī Latvijas valsts atbalstu šai iniciatīvai.
Lai nodrošinātu piekrastes aizsardzības režīma kontroli, atsaucoties Valsts vides fonda aicinājumam, tiek veidotas “Piekrastes patruļas” - sabiedrisko vides inspektoru grupa, kuras galvenie uzdevumi būtu – sākotnēji piedalīties pašvaldību un ārvalstu finansētu informācijas zīmju uzstādīšanā antropogēni visnoslogotākājās piekstes vietās, veikt informējošu un sabiedrību izglītojošu kampaņu, kā arī sabiedrisku kontroli nedēļas nogalēs.

Kampaņu organizē Vides izglītības fonds “Par sakoptu Latviju”, Latvijas Zaļā kustība, Latvijas Koalīcija par tīru Baltiju.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV