Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Atomelektrostacija un videi draudzīga elektrība Baltijā

Ainārs Leijējs, 13.06.2007. 16:59 | komentāri (1)

No 11. – 13.jūnijam Rīgā notiekošajā Baltijas reģionālajā enerģijas forumā Baltijas valstu premjeri runāja par vairākiem kopīgiem elektroenerģijas nozares plāniem. Sanāksmē tika uzsvērta arī videi draudzīgu enerģijas resursu izmantošana.
Atomelektrostacija un videi draudzīga elektrība Baltijā
Runājot par jaunas atomelektrostacijas būvi Ignalinā, Igaunijas Ministru prezidents Andrus Ansips skaidroja, ka vēl ir jāizlemj, cik spēcīgi reaktori būs jāceļ. Līdzīgi izteicās arī Lietuvas premjerministrs Gedimins Kirkils. Enerģētikas jomā Baltijas valstis ir gājušu garu sadarbības ceļu, atzina A. Ansips. „Ko nozīmē drošība bez enerģētiskās drošības?” retoriski vaicāja G. Kirkils, netieši uzsverot jaunās elektrostacijas celtniecības nozīmību.

Lietuvas premjeram nācās komentēt bažas, ka Lietuvas ietekme uz minētā projekta attīstību būs lielāka, nekā citiem partneriem. G. Kirkils solīja, ka Latvijai un Igaunijai būs proporcionālas iespējas piedalīties šīs ieceres īstenošanā.

Forumā piedalījās divi ASV vēstnieki: vēstniece Latvijā Toda Beilija un vēstnieks Eiropas Savienībā Boidens Grejs. To var uzskatīt par ASV apliecinājumu Baltijas valstu atomenerģētikas plānu atbalstam. Tai pašā laikā ASV aktīvi iebilst pret Irānas mērķiem izmantot atomenerģiju. B. Grejs šādas ASV nostājas atšķirību skaidroja ar to, ka „Baltijas valstu plāni ir miermīlīgi, bet Irānas nē.” Vēstnieks gan nepamatoja, kāpēc Irānas plāni neesot miermīlīgi. Viņš uzsvēra, ka Irānai nemaz neesot vajadzīga atomenerģija, jo tā var izmantot savus lielos naftas resursus.

Saskaņā ar Latvijas premjera Aigara Kalvīša prognozēm jaunais atomreaktors sāks darbu laika posmā no 2015. līdz 2020.gadam. Tomēr Baltijas valstis nesaskata problēmas ar elektroenerģijas iegūšanu līdz šim laikam. A. Ansips skaidroja, ka Igaunija jau tagad eksportē elektrību. Savukārt, Lietuva ir apņēmusies modernizēt jau esošu ar gāzi darbināmu elektrostaciju.

„Mums ir jāvirzās no fosilo resursu izmantošanas uz videi draudzīgas enerģijas iegūšanu,” uzrunājot foruma dalībniekus, sacīja Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Andris Piebalgs. Arī A. Kalvītis uzskata par nepieciešamu izmantot videi draudzīgus paņēmienus. ES Komisārs tieši tehnoloģiju pielietošanu redz kā atbildi pieaugošajam pieprasījumam pēc energoresursiem.

Šajā sakarā T. Beilija informēja, ka no 2001. -2006.gadam ASV ir piešķīrusi 29 miljardus dolāru pasaules klimata izmaiņu un alternatīvo enerģijas resursu pētniecībai.

Baltijas reģionālajā enerģijas forumā svarīga bija tēma par optimālu dažādu enerģijas ieguves avotu radīšanu vietējam tirgum. Tāpat tika apspriesti jautājumi par tīras enerģijas izmantošanu „jau rīt” un jauno tehnoloģiju pielietošanu nezūdamas elektroenerģijas iegūšanai.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV