Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Lielajā Ģildē gaidāms Imanta Rešņa jubilejas koncerts

Rinta Bružēvica, 06.03.2009. 13:52

„Latvijas Koncerti” aicina uz diriģenta Imanta Rešņa jubilejas koncertu šā gada 19. martā Lielajā ģildē pl. 19.30. Koncertā skanēs tikai latviešu mūzika – Pētera Vaska simfoniskā elēģija “Sala” (pirmoreiz Latvijā), Jura Karlsona fantāzija “Zvaigžņoto debesu balsis” ar pianistes Elīnas Bērtiņas solo (pirmoreiz Rīgā) un Imanta Kalniņa leģendārā Ceturtā simfonija.
Lielajā Ģildē gaidāms Imanta Rešņa jubilejas koncerts

Pēteris Vasks elēģiju “Sala” komponējis pēc Silīcija ielejas (ASV) miljonāres Ketrīnas Gūldas izveidotā fonda Magnum Opus pasūtinājuma. Gūlda ir ne tikai  veiksmīga darījumu dāma, bet arī mūziku mīloša amatiervijolniece, kuras kvēla vēlme ir darīt visu iespējamo, lai popularizētu mūsdienās tapušu simfonisko mūziku, kas nebūtu tikai vienas dienas notikums un pēc pirmā atskaņojuma neiegultu plauktā. Vaska “Salas” pirmatskaņojums notika 2007. gada 28. janvārī Sanrafaelā (Kalifornijā) – diriģenta Alasdaira Nīla (Alasdair Neale) vadībā autora klātbūtnē muzicēja orķestris Marin Symphony. Pēteris Vasks saka: “Skaņdarba atslēga ir salas tēls. Mēs katrs esam sala pasaules okeānā. Iztēlojos tādu vizuļojošu miglu, kurai izklīstot, parādās zeme. Tā es redzu un jūtu pasauli. Jāpiezīmē, kas uz manas salas sastapsiet manus draugus – Žanu Sibēliusu un Dmitriju Šostakoviču, kā arī viņu mūzikas tālīnas atskaņas.”

Jura Karlsona fantāzija “Zvaigžņoto debesu balsis” ir skaņdarbs pianistam un simfoniskajam orķestrim, kas komponēts speciāli Liepājas pianisma zvaigžņu festivālam un iekļauts šī gada festivāla atklāšanas koncerta programmā. Imanta Rešņa un Liepājas simfoniskā orķestra aicinājums bija radīt skaņdarbu speciāli jaunajai pianistei Elīnai Bērtiņai .

Imanta Kalniņa Ceturtā simfonija ir simfoniskās un rokmūzikas sintēze. Pēc pirmatskaņojuma 1973. gada 20. aprīlī maestro Leonīda Vīgnera vadībā simfonija kļuva par vairāku paaudžu kulta skaņdarbu.

Imants Resnis dzimis 1949. gada 12. martā.


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV