Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Eicca Toppinen: Jādzied būs faniem!

Aiga Leitholde, 08.03.2009. 14:37 | komentāri (2)

Ceturtdienas, 5. marta, rītā sazvanos ar „Apocalyptica” galveno dziesmu autoru vienu no trijiem čellistiem Eicca Toppinen, kas šajā rītā ir labā noskaņojumā un ļoti runīgs. Mūsu sarunai atvēlētās 15 minūtes pazūd nemanot. Ar katru grupas pastāvēšanas gadu „Apocalyptica” kļūst arvien aktīvāki, bet viņu koncertu tūres – garākas. 14.aprīlī grupa spēlēs koncertu „Arēna Rīga”.
Eicca Toppinen: Jādzied būs faniem!

„Apocalyptica” ir strādīga un aizņemta grupa – pagājušo gadu jūs pavadījāt, apbraukājot pasauli koncerttūrē. Kā Tu šādā slodzē uzturi sevi formā? Es zinu, ka jūsu bundziniekam Mikko patīk skriet, kā ir ar Tevi?

Tūres laikā es nenodarbojos ar sportu. Tagad, lai cik stulbi tas arī neizklausītos, man patīk nūjošana – tā ir kā slēpošana bez slēpēm. (starp citu, nūjošanas dzimtene ir Somija – red. ) Šī nodarbe izskatās ļoti muļķīga, toties ir veselīga. Laimīgā kārtā es dzīvoju ārpus pilsētas, tāpēc ar nūjošanu nodarbojos mežā, kur neviens mani neredz. Kad sniegs ir nokusis, pa mežu braucu ar riteni.

 Tu esi rakstījis skaņu celiņus filmām. Vai vari pastāstīt par darba procesa atšķirībām, rakstot mūziku filmai un rakstot dziesmas „Apocalyptica”?

Jā, es radīju mūziku filmai „Black Ice” (somiski: „Musta Jää” – red.) viens pats, grupā mēs strādājam visi. Es daļēji izmantoju savas sen radītās kompozīcijas no „Apocalyptica” pirmā albuma. Darba process ir atšķirīgs – kad tiek rakstīts albums, tu radi dziesmas. Rakstot mūziku filmai, tu esi tās kalps, jo mūzika ir tikai daļa no filmas. Vēl ir jāseko līdzi filmas režisora vīzijai, tu nevari pārņemt vadību. Kad es rakstu mūziku citu cilvēku projektiem, esmu viņu padotais, bet „Apocalyptica” es varu izpausties savā veidā.

Jums ir laba videogrāfija. Cik liela ir grupas līdzdalība dziesmu video klipu idejās?

Dažreiz mēs esam iesaistīti video klipu ideju tapšanā, bet bieži savu vīziju piedāvā klipa režisors, kuru, protams, mēs varam apspriest, bet tomēr gala rezultātu zina tikai pats režisors.

Savas karjeras laikā „Apocalyptica” ir sadarbojusies ar daudziem dziedātājiem. Pēdējā albumā „Worlds Collide” dzied četri solisti. Vai dziesmas tika rakstītas, domājot par konkrēto solistu, vai vajadzīgās noskaņas vokālists tika piemeklēts pēc dziesmas pabeigšanas?

Tas notiek dažādi. „Worlds Collide” gadījumā vispirms bija dziesma, un tad mēs sākām domāt par piemērotu izpildītāju. Taču Tila Lindemana gadījumā nebija citu variantu, ja viņš nepiedalītos, mēs dziesmu nebūtu izpildījuši. Katru reizi sadarbības process ir atšķirīgs, dažreiz dziesmas radam kopā ar solistu.

„Apocalyptica” uz skatuves ir nu jau krietnu laiku. Vai Tu esi ievērojis, kā ir mainījušās fanu paaudzes?

Manuprāt, ar katru gadu mūsu koncertos var redzēt arvien vairāk meitenes, kā arī gados jaunākus klausītājus. Man šķiet, ka tas norāda uz lielu attīstību. Kad mēs pirms 12 gadiem uzsākām koncertēšanu, mūsu klausītāji bija pārsvarā vīrieši, „Metallica” fani. Tagad mūsu koncertos pusi uz pusi var redzēt gan vīriešus, gan sievietes. Man liekas, tas ir ļoti labi!

Tev ir augstākā muzikālā izglītība. Vai tā Tev atvieglo mūzikas radīšanas procesu?

Īsti nevaru apgalvot, ka tā palīdzētu mūzikas radīšanas procesā. Dažreiz izglītība to padara krietni sarežģītāku. Cilvēkiem, kas mūziku sacer ar ģitāru un dziedot, piemīt spēja saglabāt vienkāršību, bet izglītoti cilvēki grib lietas padarīt sarežģītākas. Es nekad neesmu bijis labs teorijā, tāpēc, rakstot mūziku, nevados pēc teorijas principiem. Mēģinu saglabāt vienkāršību. Taču mūsu mēģinājumos labās zināšanas noder. Izglītība palīdz izprast grupas panākumus un slavu. Dažreiz grupas, kurām nav muzikālās izglītības, kļūdamas slavenas, pazaudē sevi. Jo uzskata, ka viņi ir kaut kas īpašs. Izglītība palīdz visu balansēt.

Lasīju, ka pie albuma „Worlds Collide” jūs strādājāt sešus mēnešus. Kas bija darba visgrūtākais posms?


Studijā mēs rakstījāmies četrus mēnešus, pusgadu ilga albuma sagatavošanas darbi. Pagājušais albums prasīja tik daudz laika, jo mēs apspriedām katru detaļu. Domāju, ka nākamajā reizē visu darīsim nedaudz ātrāk. Viss ir atkarīgs no tā, ko tu gribi sasniegt. Dažas lietas nāk ātri, citas prasa ilgāku laiku. „Worlds Collide” tapšanā lielu ieguldījumu deva albuma producents, kura darbs bija ļoti precīzs un lēns.

Saka - kas lēni nāk, tas labi nāk!

Jā, šis varētu būt tas gadījums. Nākamreiz būs citādāk!

Lasīju, ka jaunā albuma ierakstu jūs plānojat uzsākt šajā gadā, un gaidāmajā tūrē fani varētu dzirdēt jaunus skaņdarbus!

Būšu godīgs, mēs neplānojam spēlēt jaunās dziesmas. Esam dzirdējuši, ka kāds to plāno darīt...(Smejas) No grupas es neesmu dzirdējis nevienu jaunu dziesmu! Dziesmu rakstīšanu mēs tikai uzsāksim, bet darbs studijā notiks ne ātrāk kā šī gada beigās. Varbūt mēs kaut ko jaunu uzrakstīsim pirms došanās tūrē, varbūt arī nē. Es to nezinu. Es neesmu ne minūti veltījis rakstīšanai. Es atpūtinu savu prātu un kārtoju studiju, lai būtu spējīgs kādu dienu ķerties pie darba. (Smejas)

Saprotams, ka pēc tik garas tūres noteikti ir jāvelta laiks sev!

Jā, es biju 22 mēnešus ilgā ceļojumā, gandrīz divus gadus ceļā. Personīgi man vajadzēja nošķirties no grupas un vispār nedomāt par to, kam būtu jānotiek. Šobrīd, pēc trīs mēnešu atpūtas, atkal iejūtos. Ja esat kopā visu laiku un tikai skubiniet sevi uz rakstīšanu, labas dziesmas nevar radīt.

Ko fani var gaidīt 14.aprīlī „Apocalyptica” Rīgas koncertā?

Kopš iepriekšējā Rīgas koncerta „Apocalyptica” ir piedzīvojusi lielu attīstību. Ļoti noderīga mums bija Dienvidamerikas tūre, kas grupai palīdzēja tikt uz nākamā pakāpiena. Tur spēlējām klubos vēl nepazīstamiem klausītājiem. Lai arī nespēlēsim jaunas dziesmas, koncerts būs pilnīgi atšķirīgs nekā iepriekšējais.

Tad faniem būtu jāiemācās jūsu dziesmu vārdi?!?

(Smejas) Jā, lai viņi dzied skaļi, jo koncertā solista nebūs! (Smejas)

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV