Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Mirusi blūza karaliene Koko Teilore

Aigars Lapsa, 04.06.2009. 17:00

2009.gada 3.jūnijā Čikāgā 80 gadu vecumā mirusi blūza leģenda Grammy laureāte Koko Teilore (Koko Taylor). Nāves iestājusies 19.maijā notikušās gastroenteroloģiskās pēcoperācijas komplikāciju rezultātā.
Mirusi blūza karaliene Koko Teilore

Šī gada 7.maijā Blūza Mūzikas balvas ceremonijā Memfisā, saņemot balvu kā gada labākā tradicionālā blūza izpildītāja, viennozīmīgi par „Blūza karalieni” dēvētā Koko Teilore uzstājās pēdējo reizi, izpildot savu slaveno 1965.gada hītu “Wang Dang Doodle”. Šī bija Teilores 29. Blūza Mūzikas balva, un viņa kādu laiku var(ēja) lepoties ar vislielāko saņemto Blūza Mūzikas (pirms tam W.C.Handy) balvu skaitu. 2007.gadā Teilores pēdējais ierakstu albums „Old School” saņēma Grammy nomināciju, bet pavisam Grammy nominēti ir bijuši pēdējie 8 no viņas 9 kompānijas Alligator paspārnē izdotajiem albūmiem. Bet Grammy Teilore saņēma 1984.gadā par piedalīšanos Blues Explosion  kompilācijā, ko izdeva Atlantis Records.

Koko Teilore, īstajā vārdā Kora Valtone (Cora Walton), dzimusi 1928.gada 28.septembrī netālu no Memfisas vienkāršā laukstrādnieku ģimenē. Iesauku Koko - meitene ieguvusi no lielās šokolādes mīlestības bērnībā. Muzikālās saknes blūza virzienā veidojušās gospeļmūzikas un WDIA (pirmā melno mūzikas radiostacijas Memfisā) blūz-žokeju B.B.Kinga un Rufus Tomasa ietekmē. Kaut arī tēvs mudināja dziedāt gospeļus, daudz interesantāk bija muzicēt kopā ar 5 saviem brāļiem un māsām uz pašdarinātiem mūzikas instrumentiem. Kopā ar nākamo vīru Robertu „Popu” Teiloru 1952.gadā Koko dodas iekarot Čikāgu ar „45 centiem un cepumu paciņu kabatā…”. Čikāgā „Pops” strādā iesaiņošanas kompānijā, bet Koko uzkopj mājas. Vakaros un naktīs viņi apmeklē Čikāgas blūza klubiņus, kur vīra iedrošināta Koko reizēm arī uzdzied un drīz vien viņa ir pieprasīta māksliniece apkārtējos klubos. 1962.gadā viņu ievēro Villijs Diksons (Willie Dixon) un piedāvā parakstīt sadarbības līgumu ar Chess Records ierakstu kompāniju, par kuras pirmsākumiem un mūzi
kas dzīvi 50. un 60.-os gados Čikāgā uz Amerikas ekrāniem nesen iznāca filma „Cadillac Records”, kurā galvenajā lomā Beyonce (atveido Ettu James). Latvijā gan šī filma diemžēl netiks iepirkta, jo visi pirmizrāžu termiņi jau sen garām. Teilores un Diksona sadarbība pie Chess Records vainagojas ar vairākiem singliem, 2 albūmiem un 1965.gadā tiek radīts Teilores daudzmiljonos pārdotais hīts “Wang Dang Doodle”, kas top par tādu kā Teilores zīmolu. Kad Chess Records tika pārdots, Teilore sāk sadarbību ar citu Čikāgas ierakstu kompāniju Alligator Records, kuras paspārnē 1975.gadā izdod Grammy nominēto „I Got What It Takes”. No 1978. līdz 2007. gadam viņa ieraksta pie Alligatora jau pieminētos 9 albumus, kā arī piedalās ļoti daudzos citu mākslinieku ierakstos kā viesmāksliniece. Koko ir filmējusies vairākās filmās, piemēram, Deivida Linča „Wild At Heart”, „Mercury Rising” un blūza cienītājiem tik iemīļotajā „Blūza brāļi 2000”, kurā atveido pati sevi.

Gada laikā parasti Teilore sniedza vairāk nekā 200 koncertus. Lielākais pārtraukums viņas karjerā atgadījās 2003.gada oktobrī, kad mākslinieci ķēra sirdstrieka un 28 dienas Koko pavadīja bezsamaņā. Šķita, ka ar koncertdarbību ir cauri, jo pēc 4 slimnīcā pavadītiem mēnešiem Teilore bija spiesta mācīties staigāt no jauna, bet 2004.gada pavasarī viņa tomēr atsāka koncertdarbību. Tas nav vienīgais Koko likteņa pārbaudījums. 1989.gadā viņa ar grupu cieta smagā autokatastrofā, pēc kuras, kaut arī sākumā izdzīvoja, bet ilgstoši sirga un nomira vīrs „Pops”. Teilore uz skatuves atgriezās tikai gadu vēlāk Čikāgas blūza festivāla. 2008.gadā viņas grupas minivens atkal avarēja, tiesa, šoreiz Koko uz koncertu Minesotā bija devusies ar lidmašīnu.

Teilorei kādu laiku (1994.-1999.) piederēja arī blūza klubs Čikāgā, bet finansiālu iemeslu dēļ to nācās slēgt. 2008.gadā iznāca saķeršanās ar IRS (Amerikas nodokļu inspekciju), kas pieprasīja no Teilores nesamaksātos nodokļus, soda naudas un procentus $400,000 apmērā par  1998. – 2001.gadiem

Savā vairāk nekā 40 gadu ilgajā skatuves karjerā Koko Teilore ir saņēmusi visas iespējamās blūza balvas un pagodinājumus. 1993.gada 3.marts Čikāgā ir deklarēts par „Koko Teilores dienu”, 1997.gadā viņa uzņemta Blūza biedrības Slavas zālē, 1998.gadā piešķirts gada „Čikāgietes” tituls un vēl un vēl…

Koko Teilore bija viena no retajām sievietēm, kas iekaroja augstu atzinību vīriešu pārvaldītajā blūza pasaulē. Viņa savā karjerā uzstājusies visdažādākajās auditorijās - no maziem Čikāgas dienvidu blūza klubiem līdz pasaules lielākajām koncertzālēm. Uzstājusies kopā ar visām slavenākajām blūza zvaigznēm, kā, piemēram,  Muddy Waters, Howlin’ Wolf, B.B. Kingu, Junior Wells un Buddy Guy, arī roka ikonām Robertu Plantu un Jimmy Page.

“Blūzs ir mana dzīve, tās ir patiesas izjūtas, kas nāk no manas sirds. Es mīlu blūzu un blūza dziedāšana ir tas, ko es vienmēr daru”, ir atzinusi Koko Teilore, nu jau diemžēl tā ir tikai vēsture.

Foto: Aigars Lapsa

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV