Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas Radio koris Francijas Radio festivālā sniegs vairākus pirmatskaņojumus

Ilze Vasermane, 10.07.2009. 11:09

Jau piecpadsmito gadu Latvijas Radio koris ir gaidīts viesis vienā no Eiropas nozīmīgākajiem vasaras mūzikas festivāliem – Francijas Radio rīkotajā festivālā Monpeljē. No 8. līdz 20. jūlijam Latvijas Radio koris festivālā sniegs četrus koncertus un muzicēs kopā ar franču kino leģendām – Faniju Ardānu un Žerāru Depardjē.

Šogad 13. jūlijā Latvijas Radio korim ir gods atklāt Francijas Radio festivālu Monpeljē ar Vinčenso Bellīni divcēlienu operas Zaīra (1829) koncertuzvedumu, kas sacerēta pēc Voltēra liriskās traģēdijas Zaīra. Operas solisti būs Ermonela Jaho (soprāns, Albānija/ Itālija), Varduhi Abrahamjana (mecosoprāns, Armēnija/Šveice), Šalva Mukerija (tenors, Gruzija), Gezims Mišketa (baritons, Albānija), Marianna Krebasa (mecosoprāns, Francija) un citi. Diriģents Enrike Macola (Enrique Mazzola) atzīst, ka strādājot pie iepriekšējā gadā ieskaņotā Piceti operas Fedra ieraksta, viņu tik ļoti sajūsminājis kora skanējums, ka gatavojot operas Zaīra iestudējumu, visi kora skati tika atstāti kupīru neskarti.

19. jūlijā koncertā Le Corum centra Opéra Berlioz zālē Latvijas Radio kora vīru grupa kopā ar izcilajiem franču aktieriem Žerāru Depardjē un Faniju Ardānu sniegs divus pirmatskaņojumus, iepazīstinot klausītājus ar vācu komponista Manfreda Gurlita Trīs politiskām sarunām (1946) un Žaka Ofenbaha dramatisko uzvedumu pēc izcilā franču dramaturga Viktorjēna Sardū poēmas Naids (1874).

15. un 16. jūlijā Dienvidfrancijas pilsētās Mandā (Mende) un Sētē (S?te) festivāla ietvaros izskanēs Karla Orfa vitālā kantāte Carmina Burana – šoreiz versijā solistiem, divām klavierēm, jauktajam korim, bērnu korim un sitaminstrumentu grupai britu diriģenta Bendžamina Elina vadībā.

Sadarbībā ar raidorganizāciju EBU un Latvijas Radio 3 - Klasika klausītājiem 13. jūlija vakarā plkst. 21:00 būs iespēja tiešraidē dzirdēt festivāla atklāšanas koncertu, kurā skanēs Vinčenso Bellīni opera Zaīra.

Francijas Radio rīkotais vasaras festivāls Monpeljē šogad norit no 13. līdz 31. Jūlijam un tajā uzstāsies tādi izcili mākslinieki kā pianisti Jevgēņijs Kisins, Boriss Berezovskis, Aldo Čikolīni, Maria Žoao Pireša, māsas Katja un Marielle Labekas, Brižita Anžerē, dziedātājas Sonja Prīna un Vaselina Kasarova, diriģenti Laurens Fosters, Alēns Altinū, Emanuels Krivins un citi.

Vairāk informācijas: "http://koris.radio.org.lv" un "www.festivalradiofrancemontpellier.com"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV