Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Festivāla „Positivus” otrās dienas apskats

Aiga Leitholde, 19.07.2009. 22:20 | komentāri (6)

Šīs vasaras „Positivus” festivāls ir izskanējis, piedzīvodams brīnišķīgi vasarīgu laiku, lielisku un raibu publiku.
Festivāla „Positivus” otrās dienas apskats

Galerijas:

Telšu pilsētiņā otrajā festivāla dienā kņada sākas jau ap 8 rītā, kad gulēt aiziet visizturīgākie naktsputni un mostas saules karstuma uzmodinātie. Liela drūzmēšanās notiek pie Merild kafijas telts, kurā pilsētiņas iedzīvotāji spēcinošo dziru var baudīt bez maksas. Nepacietīgie un no kofeīna spēka neatkarīgie možumu meklē jūras peldēs. Apkārt staigā košos treniņtērpos ģērbti fizkultūrieši, kas aicina izstaipīties. Veldzi vēderam sniedz kefīra kokteiļi. Vasarīgā laika aicināti, liela daļa festivāla apmeklētāju sestdienu pavada peldkostīmos, gozējoties pludmales smiltiņās vai zālājā pie skatuves.

Festivāla otrās dienas muzikālais cēliens sākas uz Cēsu alus skatuves ar igauņu indie/ rock/ pop apvienības „Dahling” uzstāšanos. Viņiem seko pašmāju instrumentālais kvartets „Dun Dun” un „The Mundane”.

Klausītājus no miera stāvokļa patiešām izkustina grupa „Zig Zag”, savu miniprogrammu sākot ar pēdējo aktuālāko gabalu „Rīts”, kam seko „Vāvere Eva”, „Auto”, „Man ir silts” u.c., kuru pavadījumā klausītāji metas virpuļojošā dejā un galvas rotas izpurināšanā atbilstoši labākajām pankmūzikas tradīcijām.

Savu desmit gadu ilgajā pastāvēšanas laikā „The Hobos” mūziķi ir ieguvuši patiešām atsaucīgu klausītāju kopu, kas atbild ne vien grupas mūzikai, bet arī provokatīvajiem uzaicinājumiem – šoreiz: izģērbties kailiem. Sacīts, darīts – un uz skatuves ir gatavs atkailināties kāds vīrietis. Apsargi gan šo nodomu iztraucē. Pēc neilga laika gar skatuvi skrien meitene ar kailām krūtīm. Lai arī uz skatuves viņa netiek laista, koncertu meitene noklausās gandrīz Ievas tērpā.

Lielo skatuvi sestdienā atklāj uz pārsteigumiem naskā grupa „Instrumenti”. Šoreiz uz skatuves ir neierasti daudz pandu. Abi vokālisti atklāj koncertu, veikli nolaizdamies no skatuves jumta. „Instrumentu” mūzika ir atsvaidzinošs stilu kokteilis apvienojumā ar asprātīgu liriku. Dziesmā „Apēst tevi” pandām pievienojās tīģera ādā tērptais Jānis Šipkēvics, ar svītraino asti priekšpusē.

Kā nākamā publiku fascinē Ebony Bones, kuras mūzika ir ekstravaganta gan skaņās, gan krāsās. Afrikāņu mūzikas ritmu dzīvīgā bāze tiek apaudzēta ar Latīņamerikas dejām raksturīgo dramatismu un mūsdienu R&B, hiphopa aktualitāti. Dziedātājas enerģija publiku pārbīda par vairākiem metriem te pa labi, te pa kreisi, uz priekšu un arī atpakaļ.

Grupas „The Lesure Society” izmantotie stīgu instrumenti un flauta piešķir grupas mūzikai vieglu un nostalģisku raksturu. Tajā pašā laikā „The Whip” klausītājus priecē ar spēcīgu deju mūziku, liekot atcerēties sen seno teicienu – viena galva ir labi, divas vēl labāk! Jā, ir pierasts, ka deju grīdu tricina viens DJ, pūlim prezentējot savu darbu, tomēr sadarbībā ar dzīvajiem instrumentiem rezultāts, manuprāt, ir daudz izteiksmīgāks.

Ap desmitiem vakarā mediji tiek aicināti uz Moby preses konferenci. Viņš pieklājīgi apvaicājas, vai kādam vajadzēs tulkojumu. Saņemot noliedzošu atbildi, paskaidro, ka nevēlas būt nepieklājīgs, jo amerikāņi bieži iedomājas, ka visiem būtu jārunā angliski. Mākslinieks šī gada jūnija beigās ir izdevis jaunu albumu „Wait for me”, ko raksturo kā daudz emocionālāku un klusāku par iepriekšējiem albumiem. Moby smaida, ka albums tika ierakstīts viņa guļamistabā, fotosesija notikusi virtuvē, bet pasaulē slavenu vokālistu vietā dzied viņa draugi, bet pirmā singla "Shot in the Back of the Head” klips ir sanācis tik tumšs, ka MTV atsakās rādīt. Par Latviju Moby ir vislabākie iespaidi – lielisks laiks, daba un skaisti cilvēki! Iepriekšējā vakarā mākslinieks sniedza koncertu Igaunijā, bet svētdien jau tiek gaidīts Francijā. Jautāts par koncerta programmas izvēli, Moby atbild, ka tā ir atkarīga no konkrētās uzstāšanās vietas un klausītājiem, pēc kuriem viņš nolemj, vai koncerts būs atmosfēriskāks vai sastāvēs no lielajiem hītiem. Salacgrīvā Moby koncertā spēlē visiem labi zināmas dziesmas: „Lift me up”, "We Are All Made of Stars", "Why Does My Heart Feel So Bad?", "Porcelain" un daudzas citas. Moby mūzikas daudzveidība uzrunā visdažādākos klausītājus, tādejādi pelnīti kļūstot par vakara galveno mākslinieku.

Festivālā bija dzirdami arī mūsu kaimiņu lietuviešu un igauņu valodas, apstiprinot, ka „Positivus” ir kļuvis par internacionāli apmeklētu festivālu. Pēc organizatoru aprēķiniem šogad festivālu ir apmeklējuši 25-30 tūkst. cilvēku, lielākā daļa no viņiem festivālā pavadījuši abas dienas.

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV