Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Jaunais projekts „Tā Tā Tā” – par brīvām muzikālajām robežām

Aiga Leitholde, 23.07.2009. 12:45 | komentāri (5)

Vairāku mēnešu garumā Arta Dvarionas draugiem.lv profila galerijā varēja apskatīt mazus fragmentiņus no mūziķa radošā darba procesa. Liekot puzles kauliņus kopā, nevajadzēja ilgu laiku, lai saprastu, ka top kaut kas jauns. Svētdienas 12.jūlija vakarā Antonijas ielas āra kafejnīcā idejiskais tandēms Artis Dvarionas un Reinis Briģis sniedza savu pirmo interviju saistībā ar projektu „Tā Tā Tā”. Bet šodien, 23.jūlijā Latvijas mūzikas klausītāji ir sagaidījuši oficiālo „Tā Tā Tā” dzimšanas dienu, kas tiks ieskandināta ar pirmo dziesmu „Tu esi dinamīts”, bet svinības turpināsies nedēļas nogalē ar mazu koncertu Baltijas jūras rietumu krastā esošajā muzikālajā pilsētā.
Jaunais projekts „Tā Tā Tā” – par brīvām muzikālajām robežām

Galerijas:

„Tā Tā Tā” ir jauns radošais kolektīvs!

Artis: Nav pavisam jauns, jo viss sākās pagājušā gada novembrī. Šajā mēnesī arī grupa „R.A.P.” iesaldēja savu darbību. Un šajā laikā Reinis sajutās radoši vientuļš, un mūsu ceļi krustojās. Tagad ir tā fāze, kad idejas sāk ieņemt konkrētas formas. Tūlīt bērns dzims!

Reinis: Sākās ar divu cilvēku tikšanos, ieiešanu mēģinājumu telpā un secināšanu, ka mums kopā patīk rakstīt! Šobrīd ir uzrakstīti desmit skaņdarbi, kurus atliek vien realizēt dzīvē.

Arti, Tu man rakstīji, ka jaunās dziesmas būs jebkas tikai ne roks.

Artis: Es domāju, ka uzpeldēs kaut kas no tā, ko sauc par rokmūziku. Taču, jau no paša sākuma vienojāmies, ka idejas neliksim nekādos rāmjos. Nekas konkrēts netika norunāts, mēs vienkārši ļāvāmies sajūtām. Salīdzinot ar mūsu iepriekšējiem ansambļiem, mēs orientējamies uz ritmiskāku mūziku.

Reinis: Mēs lielāku uzmanību pievēršam bītiem, vairāk iespaidojoties no R&B un Hip Hop mūzikas. Arī cienījamais mākslinieks Gustavo mēdz iegriezties pie mums studijā.

Artis: Jā, šobrīd rakstām pirmo dziesmu, kuru producējam mēs paši, bet Gustavo mums palīdz ar labiem ieteikumiem.

Tātad pie jums varēs dejot!

Artis: Viennozīmīgi!

Šajā projektā jūs esat divi, taču uz skatuves būsiet vairāk?

Artis: Jā, tas ir divu cilvēku projekts, bet mums ir draugi, kas mums palīdz idejas iznest dzīvajā izpildījumā. Kopā ar draugiem uz skatuves mēs esam pieci. Vēl viens draugs pie skaņu pults.

Reinis: Tajā pašā laikā ir vēl arī draugi, kas palīdz nobildēties, kas uzzīmē mājas lapai dizainu.

Artis: Lai arī grupa vēl tikai dzims, jau tagad tās radīšanā ir iesaistīti pietiekami daudz cilvēku. Bet grupa „Tā Tā Tā” ir Reinis un Artis. Kāpēc mēs divi? Tas ir saistīts ar sākumu, kad divatā nolēmām pamēģināt. Pirmkārt, diviem ir vieglāk savākties kopā. Par māksliniecisko pusi runājot – ir mazāk cīņu par kompromisiem!

Reinis: Mūsu idejas mēs varam realizēt divatā.

Artis: Mēs muzikāli jūtamies pašpietiekami. Mēs abi esam bijuši grupās ar plašāku sastāvu. Tam mēs esam cauri izgājuši.

Pastāstiet par pirmo dziesmu! Kāds ir tās stāsts?

Artis: Pirmās dziesmas nosaukums ir „Tu esi dinamīts”. Kā mēs vispār saceram dziesmas? Lielā mērā gan teksts, gan mūzika mums abiem top kopā. Konkrēti šīs dziesmas gadījumā Reinis bija uzrakstījis teksta aizmetni, kuru mēģinājuma telpā mēs likām virsū mūzikai. Šī dziesma tika radīta laikā, kad mums abiem ļoti bija aktuālas sievietes.

Reinis: Viņas nekad savu aktualitāti mūsu dzīvēs nav pazaudējušas. Bet tajā laikā bija jo īpaši svarīgas.

Artis: Un tad mēs sajutām, ka tās ir īstās rindas, kurām būtu jāpārtop par dziesmu.

Kādas tēmas vēl būs dzirdamas jūsu dziesmās?

Artis: Mēs dziedam par daudz ko, taču jaunkundžu tēma šobrīd ir pāri visam!

Reinis: Ir jārunā par to, kas patīk un interesē! Ir dziesmas arī par skarbām un reālām lietām.

Artis: Piemēram, mums ir dziesma „Pastardiena”.

Reinis: Es šobrīd strādāju tieslietu ministrijā. Pa logu es redzu piketus, sažņaugtās dūres, aiz dusmām piesarkušos plakstiņus, kas tika pārvērsti dziesmā.

Artis: Vēl viena maza atkāpe – visas dziesmas ir latviski! Mēs esam īsta Latvijas grupa!

Jā, dziedāt latviešu valodā atkal kļūst aktuāli!

Artis: Tas laiks ir pagājis, kad teksts bija kā papildinājums mūzikai. Tagad tas tā nav. Ir sasāpējušas tēmas, kā, piemēram, sievietes. Rakstot dziesmas, mēs esam mēģinājuši visādus ceļus – gan rakstīt mūziku uz teksta bāzes, gan otrādi.

Cik ilgi, jūsuprāt, Latvijā mūziķi var klusēt, lai nepazaudētu interesi par sevi? Paaudzes un tendences tomēr mainās arī mūsu valstī.


Artis: Latvija ir ļoti maza un šeit visi visus pazīst, tāpēc domāju, ka tam nevajadzētu nekādu lielu vērību piegriezt. Galvenais ir tas, ko tu radi, kā skan tava mūzika! Tad tu vari arī uz ilgāku laiku pazust. Lielajā mūzikas biznesā pasaulē pievērš uzmanību mūziķu klusēšanai, vai albumu biežumam.

Reinis: Varbūt “Tā Tā Tā” ir kaut kas tāds, ko sen jau vajadzēja gan mums, gan Latvijai?!

Ja mēs vispār runājam par vasaru, ko labu jūs līdz šim esat piedzīvojuši?


Artis: Ne tikai vasarā, bet jau pavasarī esam devušies vairākos radošos izbraukumos. Martā braucām slēpot ar mērķi, ka mums ir jātiek pie grupas nosaukuma. Mums jau bija dziesmas, bet nosaukumu nebija. Lūk, Itālijas alpos, daudzus tūkstošus metrus virs jūras līmeņa Reinis, diemžēl, vai šajā gadījumā par laimi, ar slēpēm krita, ar ģīmi iebraukdams sniegā un sērsnā. Satraumēja mazliet seju. Es pieslēpoju un teicu : „Tā, tā, tā...”. Vairāk jautājumu nebija. Mums bija grupas nosaukuma domāšanas sesija vakarā pie makaronu šķīvja, un mēs izdomājām ap 20 nosaukumiem. Tāpēc iesakām visiem Itālijas Alpus! Ir pierakstīti arī citi alternatīvi nosaukumi, tiesa gan, tie vairāk derēs iespējamajiem Radio Lāga projektiem nākotnē. Bet tu jautāji par vasaru! Mēs bijām aizbraukuši uz Poliju Opener festivālu, kurā varēja ne tikai klausīties mūziku, bet arī lieliski atpūsties pie jūras.

Reinis: Un tad mēs pie Paula Ķestera omulīgi Jāņus sagaidījām!

Artis: Mēs salīdzinoši daudz laika pavadām kopā, jo mums ir pie daudz kā jānonāk.

Šajā laikā jūs droši vien viens no otra esat daudz mācījušies!

Artis: Jāsāk ar to, ka būt grupā ir būt attiecībās. Mēs ne vien mācāmies viens no otra, bet arī pamanām otra untumus, sadzīvojam ar tiem. Mēs aizvien pielāgojamies viens otram.

Kas Tevi, Arti, pārsteidz Reinī?

Artis: Kad mēs novembrī sākām, mani pārsteidza Reiņa padziļinātās roka klasikas zināšanas.

Reinis: Es biju domājis, ka Artis būs absolūtais roka cilvēks, kas atraugājas un reti ir redzams skaidrā. Izrādījās, ka viņš ir ļoti solīds cilvēks, kurš dzer vīnu, tīra zobus ar zobu tīrāmo diedziņu. Viņš nav totālākais roka džeks Bilijs Aidols.

Artis: Mūzikā mēs pārsteigsim, jo neesam uzlikuši ierobežojošus rāmjus un necenšamies sekot tam, ko darījām iepriekš. Mēs ļoti maināmies.

Man šķiet, ka 21.gadsimtā mūziķim ir jābūt ļoti vispusīgam.

Artis: Tieši tā! Mūsdienās starp stiliem ir jānojauc robežas! Piemēram, tas pats „Yeah Yeah Yeahs” jaunais albums ir perfekts paraugs tam, kā var nojaukt robežas starp roku, popu un deju mūziku! Šajā albumā visi šie stili ir iekšā! Mēs ar līdzīgu piegājienu mēģinām radīt arī savu mūziku.

Reinis: Turklāt, lai kādā manierē tu spēlētu, drīz vien atskārt, ka tas pats tu vien tur esi! Tikai tas ritms ir jauns, un visiem ir interesanti!

Artis: Tajā pašā laikā mēs nemaz nebaidāmies, ka dziesmas atšķiras no ierastā, un arī klausītājus aicināt atvērt savas muzikālās robežas! 

Foto: Egons Reiters

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV