Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Festivāls „Zvērā 009” ir izskanējis + FOTO

Ilze Malaševska, 27.07.2009. 16:25

Pagājušajā nedēļas nogalē ne ekonomiskā krīze, ne sinoptiķu sliktās laika prognozes nebija traucēklis alternatīvās mūzikas festivāla „Zvērā 009” norisei. Arī šogad tas pulcēja lielu skaitu apmeklētāju un skaļākās mūzikas grupas.
Festivāls „Zvērā 009” ir izskanējis + FOTO

Galerijas:

Uzticīgākie festivāla apmeklētāji uz festivāla norises vietu devās jau ceturtdienas vakarā, bet piektdien, kamēr uz mūzikas skatuvēm rosījās pirmie vakara mākslinieki, festivāla teritorijā ieradās lielākā daļa cilvēku. Tomēr jau ap desmitiem vakarā festivāla apmeklētāji bija gatavi nodoties mūzikas baudīšanai, un šī gada apmeklētāju skaitu jau varēja salīdzināt ar pērnā gada skaitu. Šogad festivāla apmeklētāju pulkā bija arī kāds laulāts pāris, kuri kopā ar draugiem nolēma kāzu dienas ballītes laiku pavadīt “Zvērā”.

Draudīgie mākoņi, kas ik pa brīdim pavadīja festivāla norisi, gāja secen, vien svētdienas rītā festivāla apmeklētājus atvēsinot ar vēsu ūdens šalti. Tomēr abās naktīs zvaigžņotais debess jums ļāva ieraudzīt gan Lielos Greizos ratus, gan krītošas zvaigznes. Otrās dienas muzikāli kluso rītu piepildīja sportiskas aktivitātes – BMX sacensības, skeitbordistu un velo triālistu paraugdemonstrējumi, savukārt karstumā visnogurušākos vilināja iespēja atvēsināties upes vēsajā ūdenī.

Uzticība pārbaudītām vērtībām

Šogad festivāla programmā bija iekļautas gan pašmāju, gan ārvalstu zināmas un vēl nezināmas mūziķu apvienības, tomēr var teikt, ka festivāla apmeklētāji izvēlējās pieturēties pie pārbaudītām vērtībām.

Pirmās dienas favorīts uz festivāla galvenās „Bestia Stage” skatuves bija pankroka veterāns “Inokentijs Mārpls”. Daudziem aptaujātajiem festivāla apmeklētājiem šķita, ka “Inokentijs Mārpls” ir muzikālā apvienība, kuras radītā mūzika ir noteikti jādzird, un šī fakta apstiprinājums neizpalika arī šoreiz,  jo publika aktīvi dziedāja un lēkāja līdzi tādām iemīļotām dziesmām kā „Revolucionārs” un „Eu, priekšniek!”. Par festivāla pirmās nakts mazās „Regnum Stage” skatuves galvenajiem ierībinātājiem uzskatāma pankroka grupa „PND”, kuru dziesmas „Vagīna” un „Pārdaugava” satricināja pūli. Savukārt par otrās dienas favorītiem un daudzu festivāla apmeklētāju klausīšanās mērķi bija kļuvis pašmāju pagānu metāla grupas „Skyforger” un Francijas SKA apvienības „P.O.Box” sniegums. Jāsaka, ka tieši otrajā dienā, iesākoties „P.O.Box” muzikālajai performancei, „Bestia Stage” pārvērtās par eksplozīvu veidojumu, kura darbībai sekoja līdzi lielākā daļa festivāla apmeklētāju. Arī Vācijas metāla grupa „Neaera”, kas spēlēja pēc SKA apvienības, spēja noturēt klausītāju uzmanību. Savukārt „Skyforger” ierībināja skatuvi un lika matiem plīvot, izpildot jau sen zināmas, gan arī jaunas dziesmas no sava jaunākā albumu.

Tomēr lielā koncertu laika nobīde pārbaudīja gan mūziķu, gan klausītāju pacietību. Pirmās dienas muzikālā programma iekavējās nedaudz vairāk kā par stundu, savukārt otrajā festivāla dienā – par vairāk nekā divām stundām. Otrajā dienā tehniskas pūles prasīja tieši grupas „Skyforger” tehniskais nodrošinājums, tādējādi iekavējot vēl vairāk jau aizkavēto programmu. Iespējams, tieši tādēļ „Satelites LV” nesagaidīja tik daudz klausītāju, cik mūziķi bija cerējuši, bet, iespējams, galvenais iemesls bija masveida publiks izklīšana pēc pagānu metāla grupas nospēlēšanas. Spēlēšana nevis vienos, bet gan ap trijiem naktī lika klausītājiem vērties “Satelites LV” mūziķu neiepriecinātajās sejas izteiksmēs, tomēr gluži pretēja bija Luksemburgas apvienība „Versus You” attieksme, kas spēlēšanu nieka divdesmit cilvēkiem gandrīz piecos no rīta uztvēra ar humoru.

Pārsteigumi mūziķu apvienību kokteilī

Protams, muzikālus pārsteigumus sagādāja arī citi mūziķi. Festivāla apmeklētāji izteicās skeptiski par to, ka festivāla programmā ir iekļautas tādas grupas kā “Mofo”, Roberts Gobziņš un “Resnie putni”, kā arī grupa “Satelites LV”. Tomēr Roberts Gobziņš un „Resnie putni” pārsteidza ar savu spēju rīmēt tekstus, kas veltīti tieši festivālam „Zvērā”, lai gan dziesmu, kas jau sen glabājies Roberta Gobziņa muzikālajos krājumos un frāzes „resnie putni” periodisks atkārtojums, par daudz nogurdināja. Grupa “Satelites LV” uzstāšanās atstāja nepietiekamības un mūziķu neapmierinātības iespaidu. Savukārt grupas “Mofo” klausītāju skaits nespēja pārspēt Saldus hardcore grupas “Kriegopfer” atbalstītāju skaits.

Festivāla apmeklētāji, kuri paspēja ierasties uz pirmo mūziķu apvienību spēlēšanas sākumu, atzinīgi vērtēja arī grupas „Das Sonntags Legion” fenomenāli vienkāršo, bet tajā pašā laikā oriģinālo skanējumu. Savukārt „Paul Needza Friend” pārsteidza tos klausītājus, kuri otrajā festivāla dienā pulcējās pie „Bestia Stage”. Pirmajā mirklī pārsteidza tas, ka uz skatuves atrodas puisis, kura rokās ir tikai akustiskā ģitāra. Tomēr 20 gadīgais zviedrs spēja radīt amerikāniska roka mūzikas skanējumu caurvītas dziesmas, izmantojot tikai akustisko ģitāru, un ļoti spēcīgu vokālu, neradot pat domas par to, ka pietrūkst pavadošā sastāva. Iespējams, šāda amerikāniskā roka mūzikas radīšanas iemaņas ir meklējama gēnos. „Mana mamma ir no Zviedrijas, bet tēvs no Amerikas”, atklāja Pauls. Arī nākamā grupa “Tramplīni” turpināja festivāla apmeklētāju modināšanu mierīgās skaņās, kamēr uz “Regnum Stage” skatuves modinātāji bija ar krietni skaļāku skanējumu.

Arī mediķiem darbs

Šogad festivāla apmeklētājus samulsināja lielas apsargu skaits un periodiskā policijas darbinieku klātbūtne, lai gan svētdienas rītā tomēr neizpalika runas par to, ka zādzības tomēr ir notikušas. Savukārt organizācijas „Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) pārstāvji rūpējās par to, lai medicīniskā palīdzība tiktu sniegta ikvienam, kuram tā būtu nepieciešama.

LSK darbinieki par darba trūkumu nevarēja sūdzēties. „Darbs ir”, sacīja medicīniskās palīdzības teltī sastaptās darbinieces. Biežāk mediķiem nācās aprūpēt nobrāzumus, kas radušies krišanas rezultātā, neizpalika arī lauztas rokas un pirksta ieģipsēšana, kā arī auzskaru un pīrsingu izraušanas gadījumi. „Ir ļoti grūti noteikt konkrētas traumas nopietnības pakāpi, jo šī pasākuma specifika ir tā, ka daudzi ir alkohola reibumā”, ar bažām sacīja mediķe.

Savējie ir uzticīgi

Jau iepriekš organizatori atklāja, ka biļešu cenas netiks pazeminātas tieši daudzo ārvalstu viesu dēļ, un tāpēc nākas secināt, ka dārgo biļešu cenu dēļ daudzi festivāla apmeklētāji ir gājuši secen. Vairāki aptaujātie festivāla apmeklētāji sacīja, ka ieejas maksa ir par dārgu. „Varēja būt vismaz 13 lati vai deviņi, vismaz viencipara skaitlis”, sacīja festivāla apmeklētāja Anna. Tieši solidaritāte un atbalsts festivāla organizatoriem daudziem apmeklētājiem radījis bažas par to, vai šī gada notikumi valstī un pasaulē neietekmēs festivālu. „Sanāca tā, ka man bija iespēja nemaksāt par ieeju festivālā, bet es nevarēju neiegādāties biļeti, jo tas nebūtu smuki pret organizatoriem”, atklāja Anna.

Festivāla apmeklētāju lokā var manīt jau ikgadējus festivāla apmeklētājus, starp tiem arī panku Peksi. „Var jau redzēt daudzas pazīstamas sejas, daudzi šeit ir patstāvīgie apmeklētāji”, sacīja viens no festivāla organizatoriem. Par kopējo festivāla apmeklētāju skaitu spriest vēl pāragri. Apmeklētāji norāda, ka tas ir mazāks nekā pērn, savukārt organizatori atklāj, ka piektdienas vakarā bija ieradušies jau vairāk nekā 3 000 cilvēku. „Daudzi no maniem draugiem nebrauca uz citiem vasaras festivāliem tikai tāpēc, lai būtu šeit”, sacīja Anna. „Cilvēki ir, un ir prieks par to”.

Foto: Beāte Ligere

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV