Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Grupas „Mando Diao” līdz šim labākā vasara

Aiga Leitholde, 28.07.2009. 13:19 | komentāri (1)

Aizvadītajā festivālā „Tele 2 Baltic Beach Party” uzstājās zviedru rokgrupa „Mando Diao”. Grupa vislielāko atpazīstamību bauda vāciski runājošajās zemēs, bet Latvijas klausītājiem visvairāk saistās ar pēdējo lielo hītu „Dance with somebody”. Grupas jaunākā albumā „Give me fire” ir dzirdams garāžroka piparotajā mērcē briedināts rokenrols. Strādājot pie albuma ieraksta, „Mando Diao” esot klausījušies latīņamerikāņu tradicionālo mūziku, kā arī hip hopu. Uzmanīgi ieklausoties, „Give me fire” dziesmās saklausīsiet arī tango dramatisma elementus. Taču svarīgākais „Mando Diao” mūzikas raksturotājs ir spēles prieks, kas ir tīrs no rokmūziku raksturojošām pretrunām, bet tomēr gana emocionāls un ekspresīvs.
Grupas „Mando Diao” līdz šim labākā vasara

Galerijas:

Zibensintervijā Liepājas pludmales preses teltī piedalījās „Mando Diao” ģitārists Bjorns Diksgards (Björn Dixgård) un taustiņinstrumentālists Mats Bjorke (Mats Björke). Mūziķi bija ļoti atbrīvotā noskaņojumā, šķiet, sajuzdami māju tuvumu, un domās spēlējot savā studijā. Meditatīvo gaisotni „Mando Diao” atstāja aizskatuvē, uz skatuves atdodoties mūzikai ar visu savu ķermeni.


Lasot intervijas, man radās sajūta, ka „Mando Diao” ir lieliska draugu grupa. Kā jūs saglabājat vienoto komandas garu?

Bjorns: Mēs daudz laika pavadām kopā. Daudz ceļojam un koncertējam, kā rezultātā mēs viens otru vairāk respektējam, jo katru dienu iepazīstamies arvien labāk. Tā ir kā otrā ģimene. Un ģimenes vienoto garu ir diezgan viegli saglabāt – tu nevari ar viņiem dzīvot, un tu nevari bez viņiem dzīvot.

Mats: Mēs esam diezgan līdzīgi cilvēki. Viens otram palīdzam, jūtam, kas otram būtu vajadzīgs.

Bjorns: Ir diezgan vienkārši, jo mūzika mūs vieno, lai gan kā personības mēs esam atšķirīgi.

Mats: Jā, mēs varam sēdēt un strīdēties, brīnoties, kāpēc kaut kas tiek darīts. Tomēr, kad mēs sākam spēlēt, mēs saprotam, kāpēc esam kopā, esam grupa. Tas mūs vieno!

„Mando Diao” darbība šī gada pirmajā pusē ir bijusi ļoti aktīva. Vai jums jau ir zināms nākamo mēnešu plāns?

Bjorns: Mēs necenšamies visu paturēt galvā, bet gan domājam par konkrēto dienu. Šovakar mēs spēlējam Liepājā, rīt lidosim mājās un strādāsim studijā, bet nākamajā nedēļā dosimies uz Vāciju. Par visu nevajag domāt vienlaicīgi, bet gan izdzīvot katru dienu pašu par sevi – tā mums ir vienkāršāk.

Vāciski runājošajās zemēs „Mando Diao” ir īpaši populāra grupa. Vai jūs esat ievērojuši uzticamākos fanus, kuri, iespējams, ir redzami katra otrā koncerta pirmajās rindās?

Bjorns: Jā, protams, esam ievērojuši. Patiesībā visā Eiropā mums ir uzticami fani, kas seko mums pa turnejas koncertiem. Mēs viņiem esam ļoti pateicīgi! Mums ļoti patīk spēlēt Eiropā.

Mats: Mums ir ļoti labs fanu klubs, kurā ir apvienojušies un savā starpā sazinās mūsu fani no visas Eiropas. „Meet and Greet” tikšanās reizēs šie cilvēki ir labi sarunu biedri.

Vai, atrodoties uz skatuves, jūs esat pamanījuši smieklīgus atgadījumus, kas norisinās klausītāju pūlī jūsu koncerta laikā?

Bjorns: Visu laiku kaut kas notiek! Taču visbiežāk pūlī ir pārāk daudz cilvēku, lai varētu piefiksēt kaut ko konkrētu. Mēs akceptējam, ka cilvēki mūsu koncerta laikā dara jebko, kas viņiem ir ienācis prātā, izņemot – nedara viens otram pāri.

Tagad būs viens nedaudz politisks jautājums! Šī gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās zviedri ir izvēlējuši Pirātu partiju, kuras mērķis ir brīva failu apmaiņa internetā. Ko jūs par to domājat?

Bjorns: Pirāti nodara ļaunu mazajām grupām, bet mēs nekad neesam jutuši nekādas atšķirības. Mūsu ieraksti bija un arī tagad ir pirmajā pozīcijā pārdošanas ziņā. Mums nav iemesla cīnīties, jo mēs nopelnam daudz naudas. Taču, ja esi jaunā grupa, ir grūti sevi nostiprināt, ja nevari pārdot savus ierakstus. Bet situācija ir tāda, kāda tā ir. Ja esi jaunais mākslinieks, tev ir vajadzīga nauda, lai izsistos. Ja nevari iegūt naudu no ierakstiem, tad tev ir jāmeklē cita veida darbs.

Mats: Vēl mūzikas biznesā ir pārāk daudz „veco dinozauru”. Vajadzētu nākt vēl vairāk jaunajiem māksliniekiem! Būtu jāattīsta citādāks mūzikas pārdošanas veids.

Bjorns: Vēl tiek uzskatīts, ka ierakstu kompānijas ir bijušas pārāk slinkas. Kad interneta attīstība tikai uzņēma apgriezienus, tām vajadzēja domāt soli uz priekšu, lai labāk nodrošinātu savus ieņēmumus.

Runājot par jaunajiem māksliniekiem, kas ir jūsu šī gada atklājumi?

Bjorns: Man patīk dažas grupas „The White Lies” dziesmas, bet no jaunajiem...

Mats: Zviedru džeka Ērika Kesslera (Eric Kessler) pirmais singls ir ļoti labs!

Bjorns: Eimija Daimonda (Amy Diamond) ir jauna zviedru dziedātāja...

Jūs klausāties zviedru mūziku?
 

Bjorns: Nē, pārsvarā mēs klausāmies mūziku, kas nāk no Amerikas.

Mats: Mūs interesē viss – gan motormūzika, gan urbānā mūzika.

Bjorns: Šobrīd topā ir hip hops.

Mats: Jā, Lil Wayne, The Game ir mūsu iecienītākie.

2009.gada vasara ir jau pusē! Kāda tā bija jums?

Bjorns: Ļoti pārsteidzoša! Daudz darba un ceļojumu! Tas ir to vērts, lai atkal stāvētu uz skatuves. Man liekas, šī līdz šim ir bijusi labākā vasara.

Mats: Piekrītu. Esam bijuši daudz jaunās zemēs. Šovakar koncertēsim Liepājā! Cerēsim iegūt jaunus fanus, jaunus klausītājus!

Foto: Andris Taškāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV