Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Noslēdzies pirmais „Rock n Riga” soloģitāristu duelis

Aiga Leitholde, 08.08.2009. 19:08

Visu jūlija mēnesi bārā „Rock n Riga” duelējās jaunie ģitāristi, demonstrējot savas improvizācijas spējas. Ceturtdien, 6.augustā soloģitāristu dueļu finālā sacentās četri labākie – Dāvis Brūvers, Pauls Ruško, Jānis Andžāns un Jānis Kazemaks. Tā aizraujošā muzikālā cīņā par pirmās sezonas uzvarētāju un jaunās Schecter ģitāras īpašnieku kļuva grupas „The Blackout” solo ģitārists Pauls Ruško.
Noslēdzies pirmais „Rock n Riga” soloģitāristu duelis

Galerijas:

Vienam ģitāristu pārim ir jāsaspēlējas trijos atšķirīgos muzikālos uzdevumos – blūzā, ātrajā un āķīgajā, kurā pavadošā grupa ar abiem solistiem drīkst muzikāli pajokot. Fināla dueļa tiesnesis ir cienījams latvju roka vecmeistars grupas „Credo” ģitārists Armands Alksnis, kas jauno mūziķu cīņu novēro sēžot vislabākajā bāra vietā – uz bāra letes pretī skatuvei.

Par pirmā pusfināla pretiniekiem izvirzīti Dāvis un Pauls. Pirmajā pārbaudījumā abu ģitāristu sniegums ir līdzvērtīgs, kamēr Pauls demonstrē spēles tehnikas precīzumu, Dāvja sniegums ir idejām bagātāks. Taču ātrajā uzdevumā Dāvis Paula tempam un tehnikas tīrībai vairs netiek līdzi, un pieļauj ļoti pamanāmas kļūdas. Trešajā uzdevumā ir skaidrs – Paula ātro pirkstu nekļūdīgais skrējiens Dāvi ir nokausējis. Viņš atzīstas, ka pametīs šo pasauli un pievērsīsies džezam.

Otrā pusfināla dalībnieki Jāņi blūza uzdevumu uzsāk ļoti strauji, priekšnesuma gaitā tempu arvien vairāk kāpinot. Tā kā abi mūziķi pārstāv vienu roka stilu, uz skatuves viņiem ir viegli saprasties, tomēr acīmredzami un dzirdami priekšnesuma attīstību kontrolē Andžāns jeb tautā saukts par Jenkiju. Salīdzinājumā ar pirmā pāra izjusto skaņu maratonu, otrais pāris ir izvēlējies sprintu, emociju sakāpinājumu pamazām pieslāpējot.

Finālā satiekas viens otra cienīgi pretinieki, kas ar azartu pieņem viens otra izaicinājumus. Klausītāju aplausi par lielisko saspēli skan bieži. Vislabāk prātā man ir palicis ātrais uzdevums, jo abi jaunie ģitāristi savās grupās spēlē enerģijas pielādētu mūziku, kas savu kulmināciju sasniedz tieši ģitāras solo partijā. Finālā ģitāristiem tiek dots arī ceturtais uzdevums, kurā uz skatuves atrodas tikai viņi divi. Šajā uzdevumā man kā klausītājai diemžēl kļūst garlaicīgi, jo priekšnesums neskan kā saspēle, bet gan kā saraustīta mūziķu zīmēšanās.

Paula ģitāras spēlei ir raksturīga stabilitāte un pakāpeniska attīstība, šķiet, viņš ar savu ģitāru veic intelektuālas sarunas. Bet Jenkijs mūzikai nododas plastiski un mežonīgi, un ģitārai liek raudāt jau ar pirmo pieskārienu. Iespējams, ka šī Jenkija impulsivitāte liek tiesnesim pieņemt lēmumu par labu Paula apdomībai.

Nedaudz pirms trijiem naktī Paulam Ruško svinīgi tiek pasniegta jaunā Schecter „Black Jack” ģitāra, kuru viņš tūlīt iemēģina, džemojot ar Armandu Alksni – šīs pašas markas ģitāras īpašnieku.

Šķiet, ģitāristu duelis ir izaicinājums mūziķiem un lielāks baudījums klausītājiem, jo vakara sacensībās dzima daudz lielisku muzikālu ideju, kuras tā vien gribētos dzirdēt dziesmās. Klausītājiem līdz interakcijas vakariem ilgi nav jāgaida – augusta beigās bārā sākas grupu konkursa „Garāžas dueļi” otrā sezona! 

Foto: Aiga Leitholde

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV