Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Gospeļa regeja grupa „Christafari” koncertē Mateja baznīcā

Ilze Malaševska, 12.08.2009. 17:09 | komentāri (4)

11. augustā pasaules tūres "No Compromise" ietvaros gospeļa regeja grupa „Christafari” viesojās Rīgā, Mateja baznīcā.
Gospeļa regeja grupa „Christafari” koncertē Mateja baznīcā

Galerijas:

Pavisam vienkāršai ķieģeļu ēkai Matīsa ielā, ja vien nepamet skatienu augšup un nepamana divus tornīšus vai arī uzmanīgi neapskata plāksni pie durvīm, mierīgi var paiet garām un nemaz nepamanīt, ka tā ir baznīca. Bet šoreiz lielais pulks cilvēku, kas nemierīgi mīņājas, lai tiktu iekšā baznīcas telpās, daudzu garāmgājēju sejās liek manīt neizpratni. Tomēr šovakar neviens nav nācis uz dievkalpojumu, bet gan uz kristīgās regeja grupas „Christafari” koncertu.

Pēc nelielas drūzmēšanās, nonākot baznīcas galvenajā telpā, ir saprotams, ka apmeklētāji tiešām nāk uz koncertu, nevis dievkalpojumu. Baznīcas telpa ir pārvērtusies par skatuvi, kurā dūmu mašīnas radītajā miglā un kustīgo gaismas ķermeņu apgaismojumā, var saskatīt skatuves iekārtojumu – lielu grupas „Christafari” logo, kas pārklāts pār norobežoto bungu „krātiņa” jumtu, neaizmirstot arī par Jamaikai tik raksturīgo zaļo, sarkano un dzelteno krāsu. Zālē valda mierīga atmosfēra, skan regeja mūzika un visi ieņem sēdvietas.

Uz skatuves kāpj mūziķi un, ieņemot vietu pie instrumentiem un mikrofoniem, ir gatavi sākt spēlēt. Pirmā pie mikrofona dodas soul-regeja dziedātāja Eviona Blekmena (Avion Blackman), kas ir viena no koncerta viesiem. Viņa uzsāk mierīgu regeja dziedāšanu un rada zālē patīkami nomierinošu atmosfēru. Tieši pirmās dziesmas laikā klausītāji pamet iepriekš ieņemtās sēdvietas un pulcējas pie skatuves, ļaujot konstatēt, ka koncerta apmeklētāju pulks ir krietns.

Ģitārists un basģitārists gandrīz katrā dziesmā mainās ar mūzikas instrumentiem. Tikai pēcāk top skaidrs, ka viņi abi ir ģitāristi un īstenā basa ģitāras spēlētāja ir Eviona, kas arī ķeras pie spēlēšanas, kad uz skatuves kāpj nākamais koncerta viesis Dominiks Balī (Dominic Balli). Dominiks savu uzstāšanos uzreiz iesāk ekspresīva un dinamiska regeju skaņās, aktīvi kustoties un iekustinot arī publiku. Viņa pilnīgā miesasbūve, trīsdienu bārdiņa, trakā lēkāšana un dziedāšanas maniere atgādina Ameriks komiķi un aktieri Džeku Bleku (Jack Black). Kādā brīdī Dominiks sāk sadziedāšanos ar skatītājiem, izpildot dažādus vokālus manevrus, līdz, nedaudz pakaitinot publiku, liek dziedāt ļoti sarežģītus skaņu sakopojumus, kas publikai izraisa vispārēju jautrību un prieku par piedalīšanos kopējā muzicēšanā.

Pēdējās dziesmas beigās viņš sāk uzkurināt publiku, liekot visiem kopīgi saukt „Christafari”, un saucienu pavadījumā uz skatuves kāpj Marks Mūrs (Mark Mohr), kas arī ir pats „Christafari”. Tad nu sākas īstais koncerts, kura laikā ikviens var sajusto to, kas patiesībā ir kristīgais regejs, jo tiek dziedāts par Jēzu Kristu, par augstāko spēku un Dievu, savukārt, ekspresīvās un aktīvās Dominika un Marka kustības, kā arī iepriekš iestudētā horeogrāfija, liek aktīvā mūzikas izjušanas un dejošanas procesā iesaistīties ikvienam, kurš atrodas zālē. Dziesmas mijas ar Marka atklāsmēm par Dievu, par tā ienākšanu viņa dzīvē, ar atgādinājumu par to, ka „Dievs Jūs visus mīl”, ka viņš ir atdevis savu dzīvību par mūsu grēkiem un lūgšanu.

„Kad es pirmo reizi pīpēju zāli, man bija klepus, mans organisms pretojās tam. Kad es pirmo reizi piedzēros, es vēmu, mans organisms nepieņēma to”, sacīja „Christafari” līderis Marks Mūrs. „Es domāju, ka tā ir kaut kāda augstākā ekstāze, bet īstenībā, jo it kā augstāk es biju, jo zemāk es kritu. Un tad es atradu sevī visaugstāko no visaugstākā. Tas bija Dievs”.

Atgādinām, ka grupa “Christafari” ieradusies Latvijā, lai nospēlētu veselus divus koncertus, no kuriem otrais sagaidāms jau šovakar plkst. 20:00 turpat – Mateja baznīcā, Matīsa ielā 50b.

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV